Peter kåserar: Ju mer vi är tillsammans…

av | dec 11, 2019 | Artiklar, December 2019, Gästkrönikor & Kåserier

Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi bli. Det visste redan Ernst Rolf som
populariserade den gamla engelska slagdängan ”The more we are together”… Av Peter Höök
E-post: peter.hook@conventusmedia.se

Nu har vetenskapen kommit till samma slutsats. En av vår tids folksjukdomar är den ofrivilliga ensamheten. Forskning visar att det bland ensamma finns ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, demenssjukdomar och depressioner. Dessutom visar nu en omfattande studie att risken för att dö i förtid ökar med 32 procent för socialt isolerade människor.

Svenskar lever ensammast i världen. Fyrtio procent av svenskarna lever i ensamhushåll, och två av tre som är över 60 år bor ensamma. En halv till en miljon människor uppskattas vara ensamma i Sverige idag. En sammanställning av 148 olika forskningsstudier visar att ensamhet skadar oss lika mycket som rökning eller fetma.

Som inflyttad Nordbo kan man förvånas över det rika sociala liv vi har här på kusten. Det är inte alltid lätt att skapa nya vänner när man flyttar till en ny plats – men så tycks inte vara fallet här. Det sociala livet flödar och det finns alltid något ställe att träffa vänner, bekanta eller kanske obekanta? För att inte tala om alla evenemang och fester som pågår hela tiden.

Gemenskapens betydelse är något som vi svenskar kan lära av spanjorerna. Vi konstaterar hur viktig söndagsmåltiden är för den spanska storfamiljen. Alla får vara med i gemenskapen, från gamla abuelan till minsta nykomling. Det inte är ovanligt att se ett tjugotal pratsamma familjemedlemmar avnjuta sin LUS runt restaurangens långbord. (LUS=Lunch Utan Slut).

Det är inte undra på att spanjorerna ligger i topp i Europa när det gäller medellivslängden. Det är inte bara medelhavsmaten som är förklaringen, utan också hur den avnjuts i stora sällskap. Eller kanske bara det enkla lunchmötet på en bar bland några arbetskamrater. I spansk kultur har man förstått gemenskapens betydelse, något som avspeglar sig i folkhälsan.

Vad den svenska ensamheten bottnar i kan vara svårt att peka på. Naturligtvis har Luther ett finger med i spelet. Regler kring humörhöjande aktiviteter som dans och utskänkning av alkoholhaltiga drycker har varit rigida och är fortfarande väldigt strikta. Man får till exempel dricka vinet på en svensk vingård, ja det finns sådana, men man får inte köpa med sig flaskan. Bakgrunden kan också vara kulturell – svenskarna ska ju vara tystlåtna och inbundna. Men så annorlunda vi blir när vi kommer till värmen.

Den svenska ensamhetskänslan kan nog sökas i bristen på naturliga träffpunkter och det faktum att det är väldigt dyrt att gå ut i Sverige. Därför träffas svenskarna ofta hemma hos varandra och där försvann det spontana mötet. Och med det möjligheten att träffa helt nya vänner.

Så låt oss på kusten råda bot på den ofrivilliga ensamheten. Låt, som det heter i sången, mina vänner bli dina vänner och dina vänner mina vänner. För ju mer vi är tillsammans ju gladare vi bli.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson