Per Jonsson, 62, tillträder som ny föreningschef, rektor och förskolechef vid Svenska skolan i Fuengirola den 1 juli. Per Jonsson som har skrivet på för två år har bred erfarenhet och en gedigen bakgrund efter 25 år som skolledare varav 13 år vid svenska utlandsskolor i Nairobi, Bryssel och London. Han har erfarenhet, integritet och kompetens Av Ola Josefsson

Vad Svenska Magasinet erfar har styrelsen koncentrerat sig på tre kandidater till rektorstjänsten i Fuengirola. Två män, båda i 60-årsåldern, har kallats ned till skolan för intervjuer, den tredje har funnits här sedan tidigare. Styrelsens huvudkandidat från början var en som dock saknade rektorsutbildning vilket kom att avgöra till Per Jonssons fördel. Rektorsutbildning är ett krav för rektorer i Sverige och för svenska utlandsskolor som följer den svenska läroplanen från 1 juli. Styrelsen blev tvungen att vika sig och följa det nya kravet på rektorsutbildning.

Svenska skolans styrelse skriver i en e-post som gått ut till föreningsmedlemmar och personal att det har varit en ”omfattande rekryteringsprocess som pågått under våren”. Både personalgruppen, föräldragruppen och elevgruppen har haft möjlighet att träffa Per och enligt styrelsen har samtliga fått ett gott intryck av Per Jonsson.
”Därför tror vi oss nu ha gjort ett bra val och ser fram emot ett gott samarbete”, skriver styrelsen.

Svenska Magasinet har talat med Per Jonsson. Han säger att profilfrågan som känns viktigast är att den nya skolreformen genomförs och att ge eleverna goda kunskaper.
-Vi får en ny skollag med bättre tydlighet och kvalitet som gäller från förskola till gymnasium. Förskolan blir en del i skolformen från 1 juli varför jag även får titeln förskolechef, säger Per Jonsson.

Vad känner du till om Fuengirola och Solkusten?
-Jag har besökt skolan ett par gånger tidigare. Dels för intervjuer och i samband med en rektorskonferens för några år sedan. Jag har aldrig semestrat på Costa del Sol. Nu ska det bli riktigt trevligt att få uppleva ny kultur och natur.

Hur går det med spanskan?
-Det måste jag lära mig. Jag ska undersöka och se vilka språkkurser som erbjuds.

Vilken kunskap har du skaffat dig om svenska skolan i Fuengirola?
-Som vid de svenska utlandsskolor jag tidigare varit vid så finns det även i Fuengirola en föräldraförening. Som rektor har jag sedan det operativa ansvaret så att eleverna får så bra utbildning och fritid som möjligt.

Hur tror du det blir med skolpengen i framtiden?
-Förhoppningen är att man från kommunernas sida ser positivt på möjligheten för elever att komma ut. Jag var vid svenska skolan i Bryssel när skolpengen infördes och jag minns hur vi uppvaktade Göteborgs stad. Jag har arbetat med marknadsföring och arbetet med gäststudenter. De skolledningar jag har träffat och samtalat med har varit positiva till skolpengen. Det är förhållandevis små pengar för en kommun att betala för en elev i Fuengirola.
-Vi har en intresseorganisation som heter Svenska Utlandsskolors Förening (SUF) som arbetar för att skolpengen ska vara kvar och att även statsbidrag för barn på förskolan ska införas något som inte finns idag.

Vad var ditt favoritämne när du själv gick i skolan?
-Mattematik är ett glädjeämne. Jag brinner mycket för mattematik. Jag hoppas kunna göra en insats på skolan i Fuengirola så att barnen tidigt hittar den inspirerande vägen för mattematik.

Vad är skillnaden att jobba som rektor i Sverige eller utlandet?
-Skillnaden ligger oftast i att det är en kommunal skola i Sverige. Vid utlandsskolan har man föräldrarna nära sig och barnen har oftast bra stöd i hemmet. Det ger i regel god utbildningskvalitet för eleverna.
-Det är för tillfället mycket debatt om skolan i Sverige. Personligen anser jag att det är brist på föräldramedverkan som gör att skolan kommer till korta.

Var tillbringar du semestern?
-Det blir någon veckas semester. Jag har ett fritidshus utanför Umeå. Det är platsen jag reser till. Där kan jag ägna mig åt målning och annat praktiskt som är trevligt att göra. Jag gillar även idrott och att hålla mig i form.

Den senaste tiden har Per Jonsson axlat det pedagogiska ansvaret vid Grennaskolan Riksinternat AB. Per är född och uppvuxen i Norrland. Han är utbildad ämneslärare med en fil kand. i matematik, fysik och kemi. Per startade sitt yrkesverksamma liv som lärare i matematik, fysik och kemi på grundskolan och på gymnasiet. Under elva år var han rektor vid Svenska skolan i Nairobi samt i två år som skolledare vid Skandinaviska skolan i Bryssel.

”Under åren har han gjort sig känd som en mycket omtyckt ungdomsledare, lärare och rektor. Han har ett stort intresse för idrotts- och friluftsliv och har under åren som rektor initierat flera olika idrottsaktiviteter i samarbete med andra internationella skolor”, skriver styrelsen i en e-post som gått ut till föreningsmedlemmar och personal.

Läs mer om Svenska Utlandsskolors Förening (SUF) här