Språkstudenter, båtsnickerier och grillade sardiner. Idyllen Pedregalejo som till mitten av 1900-talet låg i ett område som gick under namnet San Telmo. I det gamla fiskesamhället har det byggts båtar under flera hundra år. Av Ola Josefsson

Platsen skyddas i norr av berg och det finns historiska uppgifter som går tillbaka till 1628 och som säger att det då fanns stenbrott uppe i bergen i San Telmo. Material från stenbrottet användes i samband med att Málagas hamn byggdes. Från 1776 förekommer ”fiskare” och fiskebåten ”jábega” i historiska dokument från platsen.

Under 1800 -och 1900-talet hade borgarklassen i Málaga sina sommarhus i Pedregalejo. I våra dagar domineras stadsbilden av språkskolor, bostäder, vandrarhem, restauranger och barer som ger den lilla mysiga strandpromenaden liv. Stranden består av flera små vikar.

På min vandring utmed Paseo Marítimo del Pedregal möter jag Vicente Puertas som ska ut och rasta hunden. Vicente bor på nummer 33 och har en underbar utsikt från sin altan. Under många år jobbade han för järnvägsbolaget Renfe. Nu är han pensionär och har slagit sig ned i Pedregalejo där han föddes.
– Det är en vacker plats och under åren när jag jobbade på olika platser i Spanien hade jag siktet inställt på att återvända till Pedregalejo som pensionär.

Vicente Puertas är medveten om att den vackra småstadsidyllen är populär bland språkstudenterna.
– Under flera somrar hyrde vi ut lägenheten till ett svenskt par, minns Vicente.

I slutändan av Pedregalejos strandpromenad ligger det gamla båtvarvet Astilleros Nereo som startade 1964. Här tillverkas den traditionella fiskebåten Jabega som är typisk för Málagakusten. Den finns även med 16 juli i samband med firandet av Virgen del Carmen.

Båtvarvet Astilleros Nereo är ett ekomuseum. Ett kulturprojekt har sjösatts med öljätten San Miguel som samarbetspartner samt stiftelsen Fundación Málaga berättar Pedro Martín-Almendro. Pedro är direktör vid stiftelsen, har studerat vid Lunds universitet och talar svenska.
– Tidigare i år tecknades det ett samarbetsavtal mellan Fundación Málaga, Kulturdepartementet och Astilleros Nereo vars syfte är att återskapa det gamla feniciska skeppet Mazarrón II, berättar Pedro Martín-Almendro.

Projektet föddes 2004 efter att arkeologen Manuel Muñoz Gambero gjort upptäckter av gamla feniciska bosättningar i provinsen. Satsningen görs för att sprida information och kunskap om det marina livet utmed Málagakusten under historiens gång.

Nu blir det båtvarvet Astilleros Nereo som tillsammans med snickerifirman Carpintería de Ribera de Pedregalejo ska utföra arbetet. När Svenska Magasinet besöker varvet ska tio ton av träslaget tall eller ”Pino Carrasco” förberedas.

Det finns ytterligare planer, bland annat att det ska byggas träpirer ut i havet. Ett utkast på 80 sidor har tagits fram och förslaget får stöd från såväl invånare som näringsliv. I förslaget ingår även att sätta in mindre passagerarbåtar som ska trafikera sträckan mellan Málaga hamn och Pedregalejo.

Väster om båtvarvet ligger Baños del Carmen som uppfördes 1964. Det som skulle kunna vara en vacker plats har tyvärr förfallit. När jag vandrar genom området är vissa delar ockuperade av personer med ett asocialt beteende. De har slagit upp ett tältläger. Det har förekommit skadegörelse, överfall och det rapporteras om narkotikahandel. Nu vill myndigheterna röja stället.
– Baños del Carmen skulle kunna bli fantastiskt vackert, en park, ett strövområde alldeles intill havet, säger en äldre man jag möter som är ute och rastar hunden.

I övrigt är Pedregalejo en idyll. Utmed huvudgatan Avenida de Juan Sebastián Elcano tittar jag i fastighetsmäklarnas skyltfönster. Här visas små trevliga lägenheter, fem minuter från stranden, med en månadshyra på 350 euro.
Vid Avenida de Juan Sebastián Elcano 53 ligger den anrika glassbaren Helados Lauri. Här har det serverats hemmagjord glass sedan 1952, glass på riktiga råvaror och utan tillsatser eller andra konstigheter. Och det händer fortfarande att don Eliseo Lauri, 89 år, ställer sig bakom disken.
Don Eliseo Lauri flyttade från Alicante till småstadsidyllen Pedregalejo 1952 och startade glassbaren som i år fyller 60 år. Ytterligare en glassbar startades senare på calle Bolivia för 28 år sedan.

Vid glassbaren möter jag ett svenskt medelålders par som under några dagar semestrar i idyllen. De bor på motsatt sida av Avenida Juan Sebastián Elcano, på Hostal El Nogal. 400 SEK/natten för ett dubbelrum tipsar de. Trevliga rum och en liten trädgård där de äter sin inköpta frukost från närbutiken.

Några steg österut går jag in på språkskolan Alhambra Instituto Internacional för att växla några ord. Här möter jag nästa medelålders svenska par.
– Vi har precis flyttat ner till vår finca strax utanför Córdoba. På vardagarna under några veckor läser vi spanska, berättar det svenska paret som avvecklat sin verksamhet i Sverige för att i stället göra något nytt under Spaniens sol.
Lycka till med spanskan, hälsar jag.
– Tack, det lär behövas…

Faktum är att Pedregalejo är ett epicentrum i Spanien när det gäller språkskolor. En växande språkturism har gjort att platsen har fått en ledande roll när det gäller antalet språkstudenter. Kunskapsnivån är mycket hög vilket har gjort att flera av språkskolorna i Pedregalejo är godkända av Instituto Cervantes. Skolorna är betydelsefulla för näringslivet i grannskapet eftersom de genererar inkomster.

Miljön är varm och gästvänlig. Jag fastnar genast för den lilla strandpromenaden. Fiskrestauranger och caféer ligger på rad trots avsaknaden av massturism. Husen är låga, tempot är lungt. Från min bordsplats på Restaurante El Caleño följer jag grillmästarens arbete med att grilla sardiner, bara några meter varifrån jag sitter.
Utsikten mot Málagabukten är fascinerande. Jag ser spetsen på kusten rakt fram, där Benalmádena sticker ut. Snett till höger om mig har jag storstadsliv och puls, Málagas hamn där kryssningsfartyg precis är på väg in. Stranden fylld av soldyrkare, språkstudenter antar jag. Bilden jag har framför mig är varm och vacker.

Lägg även till att platsen har Solkustens bästa solnedgång. Sittande på en av restaurangerna på paseon hamnar du i rätt läge för att studera färgsprakande solnedgångar bakom bergen på andra sidan av Málagabukten. Detta i kombination med ”pescaíto frito de Málaga”, friterad fisk, och ett väl kylt vitt vin skapar lycka.

På en av de gröna kullarna ovanför Pedregalejo ligger språkskolan Malaca Instituto som redan 1971 grundades av danskan Ida Willadsen. Hon kom till Málaga 1970 för att under tre månader förbättra sin spanska. Det slutade med att hon startade en språkskola som 2009 av den ansedda brittiska tidskriften Language Travel Magazine blev vald till den bästa språkskolan.

1984 flyttade språkskolan till den plats där den ligger nu, det som tidigare var hotell Las Gaviotas i Cerrado de Calderón. Malaca Instituto med egen pool har 100 rum till språkelever antingen på skolan eller hos spanska familjer.
Skolan erbjuder en stor variation av språkkurser. Ett prov vid ankomsten avgör utbildningens nivå. Kurserna är anpassade efter önskemål och behov. Därutöver arrangerar institutet även kurser inom matlagning, dans, dykning samt kulturresor och mycket annat.

När Svenska Magasinet besöker Malaca Instituto träffar vi Moa Mohlin (Lomma), Gabriela Mas (Malmö), Amanda Vivas Gamhov (Lomma), Klara Samuelsson (Nacka), Monica Elfström (Västerås) och Mats Lindberg (Uppsala). Även om de flesta kanske förknippar Málagas språkskolor med ungdomar så träffar vi även några äldre. Flera språkskolor har klasser för 50+.

Monica Elfström jobbar vid Sveriges Radio P4 Västmanland och sökte och fick ett stipendium av Publicistklubben för att läsa spanska i tre veckor.
– Jag har läst spanska i Sverige men kände att jag vill förbättra mina språkkunskaper. Jag kollade runt bland flera skolor och tog den här skolan för deras goda rykte.

Mats Lindberg gillar Mallorca och har alltid tänkt att det skulle bli ännu roligare vid besöken på ”Mallis” om han kunde prata med folk.
– Jag sökte efter språkskolor på nätet och såg att den här skolan fått bra betyg. Språk är som en dörr som öppnar upp, och allt blir mycket roligare, kommentarer Mats som ser fram emot att lära sig mer om Spaniens historia och kultur.

Moa, Gabriela, Amanda och Klara är något yngre. Gemensamt för dem är att de har läst spanska på gymnasiet. Några av dem har spansktalande släktingar och vill förbättra spanskan. Någon annan vill vidare till Sydamerika.

Någon har lånat till kursavgiften och boendet.
– Klarar du slutprovet och blir godkänd så är det inga problem med CSN. Då reser du hem med certifikat och diplom, och skickar in slutbetyget, säger Moa och tillägger att det kan bli problematiskt om man missar lektioner och inte finns med på närvarolistan.

Boendet har eleverna ordnat på olika sätt. Amanda bor i sin pappas lägenhet, andra elever bor på skolan.
– Jag bor på skolan, det känns bra. Det är bekvämt och framför allt säkert. Och är man ute en kväll kan man samåka, säger Klara.

Förutom de utmärkta möjligheterna till språkstudier så lockar Solkustens sköna klimat. Utelivet i Pedregalejo bjuder på tapas och salsakvällar. Det är inte svårt att trivas.
– Ett perfekt ställe för att praktisera spanskan. Ingen pratar engelska och det är lätt att få kontakt med folk, säger Moa och kommer med ett tips:
– När jag rastar min hundvalp kommer alla fram och pratar…

Antingen du redan bor på Solkusten, besöker platsen som turist eller letar efter en språkskola i en trevlig miljö kan ett besök i Pedregalejo rekommenderas. Det är en vacker liten pärla på den spanska Solkusten, framför allt en sammetsljum sommarkväll.

Málagason gav namn åt amerikansk stad
Bernardo de Gálvez y Madrid föddes i den lilla byn Macharaviaya på östra Costa del Sol den 23 juli 1746. Han blev militär och spansk politiker. Vidare blev han guvernör i Louisiana och vicekung av Nya Spanien.
Han deltog även i det amerikanska frihetskriget 1781 och ses som en hjälte i USA som gett honom flera utmärkelser. Han gav namn åt staden Galveston i Texas.
Bernardo de Gálvez y Madrid ligger begravd i kyrkan San Fernando i Mexiko City.
Nu ska båtvarvet Astilleros Nereo göra en kopia av briggen ”Bergantín Galveztown” som fick sitt namn efter den världsberömda Bernardo de Gálvez.