Padel är sporten som växer så det knakar. Det är racketsporten som är ett mellanting mellan tennis och squash men är betydligt lättare att spela. Precis som i squash spelar man i en bur och får utnyttja väggar. Padelbanan har nät som i tennis och samma poängsystem. Serven kommer underifrån och man spelar alltid dubbel. Av Ola Josefsson

Det har gått nästan tio år sedan jag träffade Carolina Navarro Björk. Svenska Magasinet hade ett större reportage om hennes i februari 2009. Hon har svensk mamma och spansk pappa, är uppvuxen i Málaga och var vid tillfället världens bästa kvinnliga utövare i paddeltennis rankad världsetta.
Några månader tidigare, i november 2008, hade Carolina blivit världsmästare för tredje gången efter seger i Mastersslutspelet i Madrid. Sedan den gången på Reserva del Higuerón i Benalmádena har hon blivit intervjuad i åtskilliga svenska medier.

På dessa tio år har padeltennisen vuxit och blivit den nya popsporten i Spanien. Sporten drar till sig många svenska utövare och nyligen arrangerades den sjunde upplagan av Swedish Easter Classic på Manolo Santana Raquets Club i Marbella med rekordstort deltagare.
Även i Sverige byggs padelbanor som aldrig förr. I sommar kommer Båstad och Sverige att arrangera den första turneringen som ingår i World Padel Tour.
– Det är en sport som växer snabbt. Och många vill prova på att spela, säger Peter D. León som är ”Monitor de Pádel Nacional” som är titeln på spanska, eller instruktör i padeltennis.

Peter är född i Sverige och talar svenska. Han är utbildad padeltennisinstruktör och har gått motsvarigheten till det som vi kallar för steg-1-kurs i Sverige.
– På spanska heter det nivel 1 vilket gör att jag kan jobba som instruktör i hela Spanien. Både utbildning och den officiella titeln står staten och Utbildningsdepartementet bakom, berättar Peter när vi träffas på Reserva del Higuerón i Benalmádena där de gamla tennisbanorna har fått stryka på foten för nya padelbanor.

Annons

Tre grundkurser ingår i utbildningen som började med intensivkurs med samtliga 30 elever tillsammans med instruktörer och psykologer (!) på plats. Sedan följde personliga studier via nätet innan utbildningen avslutades med 150 timmars praktik. Utbildningen höll på från mars till december 2017. Och vid lärarexamen fick Peter nästan högsta betyg, nio på den tiogradiga skalan.
– Under 2018 kommer nivel 2 eller steg 2 kurser att införas i Spanien.

Peter är född i Sverige växte upp där under sina sju första år. Racketsporter har alltid legat honom varmt om hjärtat. Som liten fick han en bordtennisracket. Det fortsatte med tennis och squash. Och sedan tio år är det padeltennis som gäller.

Han undervisar både nybörjare och motionärer som vill bli bättre, och grupper. Han har även haft grupper från Sverige.
– Padel är enklare än vanlig tennis som kräver mer teknik och styrka. Det är också en rolig sport som är enkel att utöva. En behaglig motionsidrott på ett fast underlag. Det är inte många skador. En social idrott med glädje. Många banor vid sportklubbar erbjuder barnpassning eller så spelar föräldrar med sina barn.

Den som vill spela padel ringer till klubben och bokar tid. Sedan är det klubben som mixar ihop lag och spelare om det inte är så att man redan från början är fyra.
– Du har alltid en partner. Det är alltid dubbel eller fyra spelare på banan. Och det är klubbarna som organiserar. Så när du kommer till klubben får du kanske veta att du ska spela med Antonio, han är din partner idag.

Det spelas turneringar på klubbarna under veckosluten, fredag till söndag. Turneringarna är indelade i fyra klasser där de bästa spelar i klass 1.

Padelbanan mäter 200 kvadratmeter vilket gör att varje spelare har 50 kvadratmeter. Betydligt mindre yta att hålla koll jämfört med vanlig tennis där varje spelare har 125 kvadratmeter.
– Bara 50 kvadratmeter, det klarar jag, brukar mina elever säga.

Padel är också action. Att sporten liknar squash kräver sin man eller kvinna. Man spelar i en bur och får utnyttja väggar.
– Det är en sport i 360 grader. Bollen kan komma från vilket håll som helst.

I stället för bolluppkast och vanlig tennisserve gäller underarmsserve i padel. Racket är mindre än vanlig tennisracket. Skaftet är kortare vilket gör att bollen träffar närmare din hand. Vilket gör att det blir lättare att spela.

Svenskar precis som spanjorer gillar traditionellt racketsporter. Tennis, squash, badminton eller bordtennis har många utövare. Och nu växer padeltennisen.

En lektionstimme kostar från 25 euro. För att göra framsteg och bli skickligare krävs det att man spelar tre gånger i veckan. En racket kan kosta från 19 euro till flera hundra euro. Ett par bra skor av märket Adidas kostar från 35 euro. Keps och solglasögon är andra prylar som är populära. Det finns ingen klädkod i padeltennis. Du spelar i bekväma kläder som du trivs att motionera i.

Prins Hohenlohe tog sporten till Marbella och Spanien
Det var prins Alfonso Hohenlohe, grundaren till Marbella Club 1954, som tog padelsporten till Spanien. Prinsen besökte Mexiko 1974 och sin gode vän företagaren Enrique Corcuera som då introducerade sporten för prins Alfonso.
Tillbaka i Marbella beslutade sig prinsen för att bygga Spaniens första padelbana.

World Padel Tour till Mijas och Båstad
I sommar kommer världstouren i padeltennis till både Mijas och Båstad. Precis som ifjol kommer en tävling som ingår i World Padel Tour att spelas i Mijas på Costa del Sol. Tävlingen kommer att gå den första veckan i augusti.
Spelplats blir mitt i byn, plaza Virgen de la Peña, där provisoriska banor kommer att anläggas. Tävlingen i Mijas blev mycket uppskattad ifjol. Med läget mellan hav och berg trivdes både spelare och publik.
Förutom den tidigare världsettan, svensk-spanska Carolina Navarro Björk, kommer även flera lokala spelare som Beatriz González, Álex Ruiz och Maricarmen Villalaba att delta.
Det kommer att skrivas historia i Båstad den 24 till 29 juli. Den populära badorten får historiens första Open-tävling i norra Europa. Det var i Båstad Sveriges första padelbana sattes upp för tio år sedan.