Det finns fler än ett sätt att ta sig till eller från Spanien med bil, så varför inte välja ett nytt alternativ nästa gång det är dags att ge sig ut på vägarna Av Monica & Harry Ramfelt
Som framgår av kartan är det inte så stor skillnad på avståndet mellan de olika alternativen åtminstone inte om man tänker på hur mycket mer av Europa man får se. Trist och tråkigt är det också att köra samma motorvägssträcka år efter år även om det känns tryggt och bra.
GPS:ens tidevarv
Nu i GPS:ens tidevarv behöver man inte heller vara rädd att köra fel och man kan till och med ge sig in i Ruhrområdets mest tilltrasslade motorvägslabyrinter och komma ut igen utan att ha missat en enda påfart. Vintertid och tidig vår bör man kanske undvika alternativ 2, 5, 6 och 7 p.g.a. halkrisk uppe bland bergen men annars är det fritt fram att pröva på olika vägar och upptäcka nya, fina smultronställen.
Titta in i några fantastiska städer på vägen och njut av vacker arkitektur från gångna epoker. Låt fantasin flöda på en promenad bland smala, krokiga gränder och ät en god middag på genuin kvarterskrog innan det är dags att ta in på något av stans gamla, anrika hotell!
Gammalt och nytt
Montpellier är både en modern och en gammal stad och egentligen alldeles för stor för att platsa som ett smultronställe men om man kör av vid avfart 29 på A 9 (E 15) mellan Perpignan och Nîmes kommer man rakt in i stadsdelen Antigone med en helt otroligt spännande, modern arkitektur inspirerad av grekiska förebilder.
Det är inte långt från Antigone till stadens äldre kvarter. Promenera bara mot shoppingcentret Poligone och åk uppför rulltrappan så är du redan i närheten av Place de la Comédie, stadens absoluta samlingspunkt.
Här är det mysigt att bara sitta på en bänk och titta på folkvimlet med fontänen De tre Gracerna och Operan i blickfånget. En liten promenad i gamla stan får säkert också plats i programmet. Här höjer sig Saint Pierrekatedralen över den övriga bebyggelsen, där magnifika palats kantar de slingrande gatorna och påminner om stadens rika förflutna.
Charmerande östad
Den lilla medeltida staden Lindau är juvelen bland Bodensjöns alla vackra orter. Läget är suveränt, helt omfluten av vatten som den är. Sedda på avstånd en disig sommardag tycks stadens hus flyta på det skimrande vattnet och den måleriska bilden fulländas av alpernas skogsklädda höjder.
Lindau har sedan gammalt varit ett viktigt handelscentrum mellan Tyskland och Italien och det återspeglas i de ståtliga, italienskinspirerade gavelhusen, som kantar stadens torg.
Ett virrvarr av smågator med vackra korsvirkeshus utgår från torgen och viker av ner mot hamnen med sina stora, fina hotell från anno dazumal. Här vid hamnen kan man med fördel sätta sig ner vid ett cafébord, njuta av en kopp kaffe med stadens symbol lejonstatyn och fyrtornet som dekorativt förgrundsmotiv till det fantastiska panoramat över sjö och berg.
Korsvirkesstaden Hannoversch Münden
Inte mindre än 700 fina korsvirkeshus radar upp sig längs gatorna i denna vackert belägna stad. Strax norr om Kassel, där floderna Fulda, Werra och Weser flyter samman, ligger denna praktpärla. Staden grundades på 1100-talet och blev rik tack vare särskilda handelsprivilegier.
Åtskilliga är de vackra byggnader från sex århundraden som återspeglar denna tids välstånd. Ovanför staden ligger t.ex. Welfenschloss, ett renässanspalats med hembygdsmuseum som blickar ner över den gamla 1300-talsbron över floden Werra. Vid Marktplatz står St. Blasiuskyrkan och mittemot ligger det ståtliga rådhuset med Weserrenässansfasad.
Många trevliga restauranger, inhysta i historiska byggnader, passerar man på en promenad i staden. Det är bara att välja. Hotell finns det också flera men redan klockan sex på morgonen ringer kyrkklockorna, så om det blir en sen kväll på någon av de många ”Kneipen” som ligger utspridda här och var, kanske det är bäst att ”kolla läget” först.
Nu är det inte så långt kvar till Sverige och kanske färden denna gång gett mersmak att uppleva än mer av Europas pärlor när reslusten faller på härnäst.