Den 12 september 1745 siktade Ostindiefararen Götheborg sin hemmahamn, efter nära två års seglats över världshaven. Skeppet gick dock på grund i Göteborgs hamninlopp och sjönk med hela sin last. Ostindiefararen Götheborg glömdes bort, tills en dykare 240 år senare återupptäckte henne. En marinarkeologisk utgrävning påbörjades och idén föddes att återskapa skeppet i full skala.
Projektet har hittills kostat ca 250 miljoner kronor.
Avfärden mot Kina påbörjades den 2 oktober med en besättning på 22 man. Under sin världsseglats kommer skeppet att besöka Guangzhou, Shanghai och Hong Kong i Kina, med stopp bland annat i Vigo och Cádiz i Spanien, Recife i Brasilien, Kapstaden i Sydafrika, Fremantle i Australien och Jakarta i Indonesien. Grundtanken är att segla runt Godahoppsudden och följa den resväg som de historiska ostindiefararna gjorde på 1700-talet.
I Cádiz som är en historisk hamn och en av Västeuropas äldsta städer, planeras ett nio dagars stopp mellan den 19 till 28 november. I hamnprogrammen planeras det att ingå officiella mottagningar, presskonferenser, tv-sändningar, visningar av fartyget och olika former av sponsoraktiviteter.
Fakta/Svenska Ostindiska Companiet
När det Svenska Ostindiska Companiet bildades 1731 var det ingalunda först ut på marknaden. Portugiserna hade under 1600-talet i stort sett haft monopol på handeln med Kina, men under detta århundrade hade även holländarna och engelsmännen börjat segla på ”Ostindien”. I början på 1700- talet följde bl a Danmark och det österrikiska Ostende-kompaniet efter och i dess kölvatten även Sverige. I Sverige hade tankar om ett Ostindiskt kompani kommit på tal redan under Gustav II:s dagar, men krig och andra oroligheter drog pengar och intresse bort från projektet.
FAKTARUTA
* Längd, skrov: 40,9 m
* Längd, inklusive bogspröt: 58,5 m
* Bredd: 11 m
* Höjd, över vattenyta: 47 m
* Djupgående, akter: 5,25 m
* Djupgående, för: 4,75 m
* Deplacement (vikt): 1250 ton
* Ballast: 400 ton
Läs mer på: www.soic.se