Vad händer när man kommer till mig som patient? Först tar jag en anamnes-alltså vi samtalar om Din sjukdomshistoria, olyckor, operationer och smärtproblematik. Därefter utför jag ett status- Du utför rörelser medan jag försöker se vad asymmetrierna och stelheten berättar för att försöka förstå var problemet börjat. Av Charlotta Östing, Leg. Naprapat, akupunktör och Yogalärare.
0034-617220031
www.naprapatlotta.com

Sedan tar behandlingen vid i form av djup massage, mobilisering, manipulation, akupunktur, ström och stretching. Som avslutning går vi igenom de hemövningar som Du behöver göra dagligen för att själv ta kontrollen över Din problematik.

Ordet Naprapati betyder ” att korrigera orsaken till lidande”. Det är uppbyggt av ”Napravit” -tjeckiska för att korrigera och ”Pathos”-grekiska för smärta/lidande.

Sista året på Naprapathögskolan fick jag en seninflammation i handen av överansträngning och rekommenderades av handkirurgen att operera bort ett ben och byta yrke. Men jag provade akupunktur och blev både bra och ”frälst” efter tio gånger.

Jag började direkt att studera akupunktur vid sidan av att jag startade upp min praktik och jag har fortsatt att vidareutbilda mig de senaste 25 åren. Varje år säger jag att detta är sista kursen men då mitt arbete också är min hobby går det inte att sluta.

Akupunktur studerade jag vid Karolinska Institutet och senare vid Akupunkturakademien. Dessa utbildningar ledde till två oerhört stimulerande studieresor där vi fick se allt vi lärt oss ta fysisk form och gav oss oförglömliga minnen.

Såsom kvinnan som förlöstes med kejsarsnitt och bara fick akupunktur & ström som bedövning. Hon blödde knappt alls och visade inte med en min någon smärta. Barnmorskorna och sjuksköterskorna vid min sida grät av rörelse. Vi förevisades också allt ifrån obotliga cancerpatienter (som den vanliga västerländska vården ej kunde hjälpa) till mentala mycket svårbehandlade tillstånd-som alla fick hjälp av den traditionella kinesiska medicinen.

Den andra resan till Kina var en sensommar och vi åtnjöt subtropisk hetta. Likväl förväntades det av oss att ha täckande kläder och knäppt vit rock när vi gick bredvid läkarna på sjukhusen. Där behandlades stagnerad kyla (ger den svåraste smärtan) efter vintern och patienterna fick värmebehandling i nålarna och inte ett fönster fick vara öppet…

Då traditionell kinesisk medicin ej enbart består av akupunktur så var örtmedicin & kosthållning samt rörelseterapi lika stora delar av behandlingen och doktorn tog sig alltid minst tio minuter med varje patient för att diskutera mathållningen.
Hade man till exempel vandrande smärta så fick man inte äta fågel som flög men däremot anka som mest simmar. Och att äta hund var ej att rekommendera då det ger upphov till inre hetta.

Samma princip att använda maten som medicin mötte jag under mina resor i Indien. Där är det fullkomligt självklart att äta efter sin kroppstyp/konstitution för att må så bra som möjligt. Att äta rester kom aldrig på tal på vårt Ayurvediska universitets campus-kanske för att de inte hade kylskåp. Alkohol gick inte att få tag på och kött eller fisk serverades aldrig.
Det odlades tusentals med örter runt universitetet som användes vid den Ayurvediska behandlingen av patienterna.
Vi fick se allt från reumatiker, diabetiker till stroke och ledpatienter förbättras remarkabelt med olje och örtbehandlingar som alla strävade efter att dra ut ackumulerade gifter ur kroppen.

Här i väst har vi fått Anthony William som med sin ” Life changing foods” ger oss motsvarande kunskap så att vi också kan äta oss friskare genom att driva ut gifter som DDT, strålning, virus och tungmetaller med rätt anpassad kost.

Förutom att använda Naprapati, Akupunktur och kosthållning så har jag blivit övertygad om att Yoga med dess väl uttänkta rörelsemönster och balanserande effekt på nervsystem och organ-är den ultimata träningsformen.
På Indiens sjukhus erbjuds Yogaterapi istället för sjukgymnastik som rehabilitering.
Själv utför jag yoga och meditation minst en timma om dagen för att städa huvudet och hålla kroppen i form och själen i balans.

Tack vare alla studier och resor har jag tillgång till mycket kunskap att hämta idéer från vid mina behandlingar.
Och nu känner jag att det är tid att ge tillbaka av allt det jag fått ta del av.
Såsom mycket ung ville jag bosätta mig på landet då jag märkte att jag läkte så bra i naturen, både till kropp och själ.
Och nu har jag äntligen hittat en form att följa både mitt kall och min dröm.
Jag har renoverat en Finca på landet nära Casares där jag tar emot patienter men också leder Retreat då man under fyra dagar gör yoga,mediterar, äter veganskt och får behandlingar för att slutligen åka hem med fler verktyg att bemästra livet med.

Välkomna att återknyta till livsglädjen på ett Retreat i natursköna omgivningar eller till att få hjälp med smärta och stelhet genom behandling!