Här firas apelsinens dag i början på maj. Romare och morer har lämnat spår efter sig. I vår tid är det mest hästspår. Mellan den 26 till 30 mars arrangeras en av Spaniens mest kända hästtävlingar i Coín Av Ola Josefsson
Foto Johan Tingå

I Nordisk familjebok från 1906 hittar jag följande beskrivning av Coín:
”Coin [kå^n], stad i spanska prov. Malaga, en af Andalusiens vackraste städer med 2,000 trädgårdar (huertas). 12,326 inv. (1900). Marmorbrott”.
Så många trädgårdar hittar vi inte nu, när vi besöker Coín lite mer än 100 år senare. Nu är inlandskommunen mest känt för sina fruktfirmor, citrusodlingar och hästtävlingar. Britter, tyskar, spanjorer, kanadensare, indier och några skandinaver har hittat hit och slagit ned sina bopålar. Staden är omgiven av höga berg (1.037meter). De omgivande bergen och floderna gör att det för det mesta finns tillräckligt gott om vatten för att ge en grön och fruktbar dal.
Det finns arkeologiska fynd i närheten av Coín såsom rester från en stad, gravar, keramik och annan utrustning. Romarna har också lämnat spår efter sig runt år 0. Staden hette då Lacibis men blev senare Cobin och Cohine. År 1925 fick Coín utmärkelsen att vara stad av Alfonso XIII.

Vackraste hästar
Besök Coín och stadsdelen El Rodeo under dagarna 26 till 30 mars då inlandsbyn 20 km från Fuengirola arrangerar Sacab-tävling för hästar. Coín-tävlingen har vuxit i popularitet och är nu den största efter Sevilla. Här visas Spaniens vackraste hästar när de håller sin egen ”fitness-tävling”, morfologico.
Här hittar vi också Miguel Barrionuevo som är Málagas bästa inom dressyrridning. Han är en riktig maestro från den gamla skolan, och är upplärd av en Nuno Oliveira, som är en legend inom hästkretsar. Miguel i Coín är känd för att ha varit med och startat de stora hästshowerna Levade och Apassionata som turnerat i Europa i flera år. Han åker också regelbundet till Sverige och Danmark och håller så kallade clinics (kurser i ridning) och håller sina egna shower i Spanien och övriga Europa. Läs mer på: www.artequuscenter.com

20 procent utlänningar
Borgmästaren Gabriel Jesús Clavijo Sánchez (PSOE) har sett den utländska befolkningen växa i Coín den senaste tiden. I slutet på året 2007 rapporterade lokala medier att inlandskommunen Coín för första gången har mer än 20 procent utländska medborgare.
Den senaste statistiken visar att inflyttningen av utlänningar fortsätter att vara hög. Det här är en tendens som känns igen från andra kommuner i provinsens inland och i synnerhet längs Guadalhorcedalen. Det har tillkommit 800 registrerade utlänningar i Coín under det gångna året och de är nu total knappt 5.000. Den största nationaliteten fortsätter att vara britter, rapporterar SUR.
De kan glädjas åt att den hårt trafikerad vägen ner mot Fuengirola kommer att få en rejäl upprustning. Det är väg A-7053 mellan Alhaurín el Grande och Fuengirola som ska byggas ut på en knappt nio kilometer lång sträcka mellan Puerto de los Pescadores och Entrerríos.
Den bitvis mycket krokiga vägen ska rätas ut och samtidigt breddas för ökad trafiksäkerhet. Det innebär samtidigt att hastigheten på sträckan kan höjas till 80 km/h. Vägarbetena startade i februari och kommer att pågå i 18 månader. Det handlar om en total investering på 15,6 miljoner euro.

Lördagsmarknad
Coín är ett samhälle väster om Málaga och norr om Marbella. Det är en växande inlandskommun med en spansk touche av småstadsmentalitet. Det är en modern kommun med någorlunda infrastruktur med ett stort shoppingcenter, La Trocha, plus fyra större supermarkets, bio, bowling samt barer och restauranger.
På grund av köpcentret La Trocha som ligger i utkanten av stadsdelen El Rodeo är Coín centrum inte nämnvärt något levande centrum. När vi besöker den gamla stadsdelen ser vi mängder av igenbommade affärer. En trist utveckling som vi ser på allt fler håll i Spanien. Desto större folkliv är det på lördagsmarknaden på feriaplatsen där du köper Solkustens bästa och billigaste (?) citrusfrukter.

Friidrottsanläggning
Vi finner även den fina fotbolls– och friidrottsanläggningen Ciudad del Deporte inte så långt från filmstaden i Los Llanos de Nacimiento. Fantastiskt fina löparbanor, naturgräs och just vid tillfället är ett elitlag i fotboll från Ukraina på träningsläger med boende på närbelägna Alhaurin del golf.
Kommunen med 20.000 invånare täcker ca 127 kvadratkilometer och byn ligger 209 meter över havet. Innevånarna kallas för Coínos. Stora högtider under året är den 31 december, Nochevieja eller nyårsafton firar alla med att vara utklädda och hälsa varandra Gott Nytt År framför kyrkan. Hög musik spelas på torget Plaza Bermúdez de la Rubia.
Påsken firas med processioner varje dag från onsdagen till och med söndagen i påskveckan. Det är olika brödraskap som står för processionerna tillsammans Ayto. i Coín. Alla processioner utom den på påskdagen äger rum på kvällen.

Apelsindag
I Maj firas Apelsinens Dag. Apelsinskörden pågår mellan oktober och maj och avslutas med firande av apelsinens dag. Typiska apelsinprodukter saluförs och presenteras. Man visar upp en tradionell fiskrätt med apelsin och många olika apelsinefterrätter. Firandet startade 1996. Från den 9 till den 15 augusti hålls stadens Feria som startade 1765.
I utkanterna av Coín vid El Rodeo ligger urbanisation Caballo Blanco. Den började bebyggas i slutet av 1960-talet och har en internationell sammanslutning av boende. När vi körde igenom området såg vi den blåa flaggan med gula korset vaja i vinden på ett av husen. Läs mer på: www.caballo-blanco.se
Mer om Coín på:
Coín kommun
www.ayto-coin.es
www.coin.es