Från och med 1 juni 2006 gäller nya regler om levnadsintyg. Om du bor utanför Sverige och får ålderspension, sjuk- eller aktivitetsersättning, efterlevandepension eller arbetsskadelivränta från Försäkringskassan måste du varje år bevisa att du lever. Du måste då fylla i ett så kallat levnadsintyg, som du får hemskickat. Levnadsintyget ska verifieras. De nya reglerna innebär bland annat en begränsning i vilka myndigheter och institutioner som kan intyga att en person som är bosatt utanför Sverige alltjämt lever.

Vad är levnadsintyg?
Levnadsintyget är ett sätt för Försäkringskassan att få bekräftat/verifierat att en person som är bosatt utanför Sverige och har en förmån är vid liv. Det skickas varje år ut till personer som har ålderspension, sjuk- eller aktivitetsersättning, efterlevandepension eller arbetsskadelivränta från Försäkringskassan och som bor utanför Sverige. Det skrivs under av den försäkrade och verifieras av någon av de myndigheter/institutioner som anges nedan. Det innebär att någon av de angivna myndigheterna/institutionerna bekräftar/verifierar att personen det gäller är vid liv.

Hur är reglerna för levnadsintyget?
Frågan om levnadsintyg är reglerad genom en bestämmelse i Socialförsäkringslagen, SFS 1999:799. I 4 kap. 7 § står det ”För utbetalning av en förmån utomlands får krävas bevis om att rätten till förmånen består.” Från och med den 1 juni 2006 infördes en särskild föreskrift, FKFS 2006:2. I den reglerar Försäkringskassan vilka myndigheter/institutioner som har rätt att verifiera om en person som är bosatt utomlands och har svensk ålderspension, sjuk- eller aktivitetsersättning, efterlevandepension eller arbetsskadelivränta lever.

Var kan jag läsa mer?

Annons

www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/aktuellt/