Efter två år av recession i provinsen Málaga undrar allt fler när det kommer att vända. Faktum är att det har vänt men vändningen i provinsen Málaga är i svagaste laget. Den starka svenska kronan och ytterligare prissänkningar på nybyggda bostäder gör 2011 till ett mycket intressant år. Vad kan vi mera vänta under 2011? Här kommer ett försök till svar… Av Ola Josefsson

Efter två år av recession i provinsen Málaga väntas en ekonomisk tillväxt under 2011. Men den blir svag vilket betyder att några nya jobb inte kommer att skapas.
Under 2009 backade bruttonationalprodukten, BNP, i provinsen med fyra procent. Under 2010 låg nedgången på 0,5 procent och i år väntas ekonomin växa med blygsamma 0,6 procent. Det visar rapporten Analistas Económicos de Andalucía (AEA), från Grupo Unicaja som Svenska Magasinet tagit del av.

Regionalregeringen menar att arbetslösheten kommer att sjunka under våren. Men flera experter gör en annan bedömning. För att arbetstillfällen ska skapas krävs i regel en tillväxt på 2,5 procent. AEA-studien från Unicaja pekar på en arbetslöshet på 29,4 procent i provinsen medan antalet arbetslösa i Andalusien hamnar på 1,2 miljoner.
I skrivande stund hade provinsen 183.879 öppet arbetslösa och när vi lämnar recessionen bakom tror vissa bedömare att arbetslösheten inte kommer att öka utan i stället ligga kvar på samma nivå. Samtidigt kan bra vårväder, påskveckan Semana Santa i april som inleder turistsäsongen stimulera servicesektorn att nyanställa.
Om det räcker för att få ned arbetslösheten återstår att se. Just servicesektorn anses som betydande dit lokalvårdare, lantarbetare, servitör, kock, kontorist och murare hör. Servicesektorn står för hälften av de arbetskontrakt som tecknas varje år i provinsen Málaga.

Från 2007 då krisen blev ett faktum har 6.400 företag upphört i provinsen. Det är tolv procent av det totala antalet företag 2007. Arbetslösheten fördubblades från 94.000 till 183.879 personer. Fyra av tio arbetslösa i provinsen har nu varit arbetslös i mer än ett år.
”Fjolåret 2010 var dåligt och resultatet blev som väntat. Krisen är kraftig och påverkar ekonomin avsevärt”, säger Francisco Villalba som är en av de ansvariga bakom rapporten från Grupo Unicaja.
Enligt Francisco Villalba måste Spanien ”ta sitt ansvar som land. Reformerna som nu genomförs skulle ha gjorts tidigare vilket har gjort att problemen bara har blivit större. Det viktigaste är att banta den offentliga sektorn”.
Javier González de Lara är vice president vid arbetsgivarnas organisation, Confederación de Empresarios de Málaga (CEM). Han har inga optimistiska prognoser för första halvåret 2011 som kommer att bli tuff, medan det andra halvåret kan bli något bättre.

Ett stort bekymmer är kommunernas stora skulder till företagen. Det talas om 400 miljoner euro som kommuner ligger efter i betalningar av arbeten, tjänster och varor. Kommunerna är skyldiga företagen pengar, och företagen i sin tur är skyldiga staten och regionalregeringen pengar i form av skatter och avgifter. Situationen undergräver allmänhetens förtroende, menar experter.
En positiv sak att lyfta fram är att utbildningsnivån bland många arbetslösa är hög. Enligt bemanningsföretagen Randstad och Adecco finns det många väl utbildade kandidater för varje jobberbjudande i provinsen i Málaga. ”Det finns en bra bänk med välutbildade arbetslösa att hämta sin personal ifrån”, säger Cinta Bellerín vid Adecco Andalucia.

Fler positiva siffror hämtar vi från turistnäringen. Enligt turistmyndigheten Patronato de Turismo de la Costa del Sol har turistströmmen vänt. Efter några år med minussiffror så kom det 8,82 miljoner besökare till Solkusten under fjolåret vilket var en ökning med 1,01 procent jämfört med 2009.
2010 ökade antalet hotellövernattningar med över sex procent samtidigt som turisterna gjorde av med nära dubbelt så mycket pengar under sin vistelse på Solkusten än året innan. Samtidigt har turistströmmen till Solkusten tagit nya former.
Det talas allt mera om specialturism vilket inbegriper kryssningsturister, kongressturism, språkturism och kulturturism. Dessa fyra områden omsätter 261 miljoner euro i provinsen Málaga. Enbart språkturismen genererar 90 miljoner euro. Under 2011 väntas 750.000 kryssningsturister till Solkusten, en siffra som 2013 väntas stiga till en miljon.
I samband med turistmässan FITUR i Madrid framkom det att den nordiska turismen till Costa del Sol ökade stort under fjolåret jämfört med 2009. Turistströmmen från Sverige ökade med 107 procent, berättade samordnaren för turistmyndigheten Patronato de Turismo de la Costa del Sol.

Även om Solkusten har hamnat på efterkälken enligt vissa bedömare ska det satsas stora belopp i att modernisera turismen. Under arbetsnamnet ”Plan Qualifica” ska 105 miljoner euro användas i att fräscha upp turistområden på kusten. I planen ingår även 5.000 sevärdheter i åtta kommuner som bedöms vara viktiga för regionens turistnäring. Det handlar även om att kunna slutföra vissa projekt för att Solkusten kan konkurrera med Kanarieöarna och Balearerna.
Det är framför allt de historiska stadsdelarna eller gamla stadskärnorna i kustkommunerna som ska fortsätta att rustas upp. Även hotellnäringen måste ses över och 35 miljoner har gått till subventioner av hotell. Pengarna har använts till att stötta renoveringar vid 37 hotellkomplex på kusten.
I ”Plan Qualifica” ingår även satsningar på nedgångna områden vid kustlinjen. Ett sådant område är flodmynningen vid Río Fuengirola vid kommunens södra infart. Hela Fuengirolafloden ska byggas om och bli ett rekreationsområde, en satsning som presenterades så sent som den 10 januari.

Till de positiva sakerna hör även att provinsen har en befolkningstillväxt. Officiella uppgifter för 2010 visar att provinsen har fått 330.706 nya registrerade invånare under den senaste tioårsperioden och att invånarantalet nu är uppe i 1.609.557. Det är en ökning med 25 procent sedan året 2000.
Inflyttningen hade mycket att göra med den positiva ekonomisk tillväxt som var ett faktum i Málaga under högkonjunkturen. Denna tioårsperiod kännetecknades av en intensiv byggboom. Många nya jobb skapades särskilt inom servicesektorn och byggsektorn som lockade tusentals varav många var invandrare.

Badorten Benalmádena fördubblade invånarantalet på tio år, från 29.000 till 61.000 registrerade invånare. Även invandrartäta Mijas ökade från 34.450 till 76.000 invånare vilket gör Mijas till provinsens tredje största kommun när det gäller invånarantal. Marbella har fått 30.000 nya invånare samtidigt som kommunerna Estepona, Fuengirola, Torremolinos och Vélez-Málaga ökade med 20.000 vardera.

I kranskommunerna till Málaga kan man se en intressant förändring nämligen att antalet barnfamiljer har ökat. De betydligt lugnare samhällena runt Málaga lockar småbarnsfamiljer som på grund av arbetstillfällena vill ha nära till provinshuvudstaden.
Då tänker jag i första hand på Alhaurín de la Torre som hittills fått 14.183 nya invånare under 2000-talet och som nu har blivit det folkrikaste samhället i området Valle del Guadalhorce med 36.000 registrerade invånare. Rincón de la Victoria öster om Málaga har också dragit till sig barnfamiljer. Här har invånarantalet ökat med 17.000 hittills under 2000-talet.

Det finns även en baksida. Det är att många byar i inlandet med dålig infrastruktur och bristande kommunikationer tappar invånare. 41 kommuner av provinsens 101 visar minussiffror. Majoriteten av dessa ligger runt trakten av Ronda.

Vilka är det då som klappar i händerna? Jo, det är kineserna. Allt fler produkter som säljs i provinsen Málaga är tillverkade i Kina. Det väldiga landet i Asien har blivit den ledande leverantören till provinsen visar siffror från Spaniens utrikeshandel, Comercio Exterior de la Agencia Tributaria.
”Ingen kan tvivla på att den stora draken har vaknat”, skriver Málagatidningen La Opinión som berättar om alla kinesiska företagsskyltar som kommit upp i industriområdet Guadalhorce. Antalet kinesiskt ägda butiker i kommunerna har ökat lavinartat och det finns nu över 1.200 kinesiska företag enbart i Málaga kommun.
”Flit, disciplin och en stark anda av uppoffring kännetecknar dessa människor som står för det största utländska entreprenörskapet i provinsen Málaga efter britterna”, skriver tidningen.
När övriga butiker håller stängt gör de kinesisktägda butikerna tvärtom. De håller öppet. Små företag har inte några begränsningar då det gäller öppettider, något som kinesiska ägare till butiker i provinsen Málaga utnyttjar fullt ut, som tidningen konstaterar.

Utvecklingen på bostadsmarknaden blir intressant under 2011. Det byggdes 122.400 bostäder i provinsen sedan 2006. Hur många står tomma eller osålda? Antalet nybyggda osålda bostäder i provinsen är betydligt fler än de 22.000 enheter som finns registrerade vid Asociación de Constructores y Promotores de Málaga (ACP) och Bostadsdepartementet, Ministerio de la Vivienda.

Enligt en rapport från Unicaja som har granskat omfattningen av nybyggda bostäder i provinsen under de senare åren skulle det röra sig om betydligt fler. De har samkört register och siffror från Utvecklingsdepartementet och motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån, Instituto Nacional de Estadística (INE). Resultatet tyder på att provinsen har 54.000 osålda nybyggda bostäder.
För svenskar på jakt efter en semesterbostad eller ett andra hem i solen är det stora antalet osålda bostäder rena rama drömmen. Förutom en stark krona kan bostadspriserna komma att sjunka med mellan 10 till 15 procent under 2011.

Francisco Villalba kommenterar undersökningen ”Analistas Económicos de Andalucía” med att bostadspriserna måste sänkas ytterligare under 2011. Han rekommenderar prissänkningar på mellan 10 till 15 procent.
”Tillgången av nybyggda bostäder är betydligt större än efterfrågan varför priskorrigeringar måste till under de kommande månaderna”, säger Francisco Villalba.
Enligt siffror från Utvecklingsdepartementet sjönk priserna under fjolåret med i genomsnitt 22,5 procent. Och prissänkningen väntas alltså fortsätta under 2011.