Nyligen anlände den 12 åriga honan Siera från djurparken i St: Petersburg till vår andalusiska djurpark. Överflyttningen är ett led i det europeiska djurreproduktionsprogrammet för allvarligt utrotningshotade djur som Fuengirola Zoo medverkar i. Siera är en Borneo orangutang (Pongo Pygmaeus).

Nakal och Mukah är 19 respektive 10 år gamla. De blev nyligen föräldrar till Banggy, den första Borneo orangutangen som fötts i Andalusien. Siera har ännu inte fått några ungar, just nu befinner hon sig i anpassningsstadie till sitt nya hem, men djurparkens veterinärer tror att hon snart kan bli gravid. Det är viktigt att öka födelsetalet hos orangutangerna, dels för att det är en mycket utrotningshotad art, dels för att de bara får barn vart 8:e eller 9:e år. Mukah, som nyligen fick en liten orangutangflicka, kommer alltså som tidigast att få fler ungar om åtta år igen.

Är du nyfiken på att se den nya orangutanghonan Siera, är det bäst att besöka Fuengirola Zoo på förmiddagarna, eftersom hon fortfarande håller på att lära känna sina nya vänner och sitt nya hem.