Så är då Museo Carmen Thyssen en verklighet. Efter sju års arbete med byggnaden Palacio Villalón och fyra års planering med baronessan Carmen Thyssens privata samling öppnade museet den 24 mars under närvaro av bland annat skådespelaren Antonio Banderas och hustrun Melanie Griffith Av Ola Josefsson
11.000 besökare kom under de tre första dagarna efter att museet öppnade officiellt den 25 mars. Málagas borgmästare Francisco de la Torre hoppas på mellan 200.000 till 250.000 besökare under det första året:
”Med detta museum tror vi att besökarna i Málaga kommer att förlänga sitt uppehälle i staden vilket gagnar hela kommunen ekonomiskt”, säger de la Torre till tidningen La Opinión.
Kommunen kommer att stötta museet med två miljoner årligen. Inträdet på sex euro plus försäljningen i butiken och privata donationer ska minska de kommunala utgifterna.
Carmen Thyssen har valt att ställa ut 230 verk som utgör den permanenta samlingen ”för sin skönhet, kvalitet och eftersom de tillhör Andalusien men det finns även andra utställare som Sorolla, Berruguete och Regoyos”.
Det finns även flera konstverk som visar motiv från provinsen Málaga. Som exempelvis Guillermo Gómez Gils ”La fuente de Reding” från 1880-1885 (bilden) samt verk av Manuel Barrón y Carrillo från 1847, tysken Fritz Bamberger samt Emilio Ocón y Rivas och Muñoz Degrain.
I salen ”Maestros Antiguos” visas verk från 1300-talet fram till 1700-talet bland annat en Kristusstaty från 1230 och ett konstverk på Zurbarán Santa Marina (1640-1650).
Museet Carmen Thyssen har tre utställningshallar med permanent konst bestående av 230 verk från 1900-talet. Den 11 april öppnar en tillfällig utställning under namnet ”De Picasso a Tàpies”. På museet finns även en hall med 100 sittplatser i händelse av andra evenemang.
Konstmuseet Museo Carmen Thyssen ligger i gamla stan, Centro Histórico, i Málaga. Och det är en gammal anrik fastighet som inhyser museet.
Palacio de Villalón på calle Compañía är en palatsliknande byggnad med lång historia. Författaren Antonio Lara har studerat byggnadens historia och kommit fram till att många intressanta karaktärer har varit här.
Palacio de Villalón byggdes på 1600-talet av en familj från Burgos och kom senare att ägas av familjen Fernández de Villalón från Setenil i provinsen Cádiz. Genom ett äktenskap 1707 mellan Catalina Victoria de Villalón y Mendoza med Gaspar de Bracamonte y Zapata kom palatset att hamna i deras ägor. Familjens vapensköld kan ännu ses i fasaden till byggnaden.
Paret bodde i byggnaden fram till att mannen avled 1733. Familjen hamnade sedan i en svår ekonomisk situation. Döttrarna Mariana och Ana Villalón var kända i Málaga som ”las Villalonas” och de var med om att reparera kyrkan efter jordskalven i Málaga 1680 och 1755.
Fram till mitten av 1800-talet var byggnaden obebodd. På 1900-talet inhyste byggnaden både en järnhandel som tygaffär. På senare tid har det funnits glas- och porslinsaffär. Nu kommer palacio de Villalón att inhysa vacker konst och många spännande konstutställningar väntar.
Fakta/
Museo Carmen Thyssen, Calle Compañía, 10, 29016 Málaga.
Öppettider: Tisdag till fredag, klockan 10 till 20
Lördag och söndag, klockan 10 till 21
Måndagar stängt.
Inträde till den permanenta utställningen: 6 euro
Temporära utställningar: 6 euro
Samtliga utställningar: 9 euro
Studenter, pensionärer över 65 år: 3,50 euro.
Barn upp till 12 år går in gratis