Svenska Magasinet tog en promenad och träffade några företagare i den spanska metropolen Marbella. Vart vi än ser, och vart vi än går, hänger det skyltar ”se vende” (”till försäljning”). Enbart i centrala Marbella finns det cirka 700 mäklarkontor. Av Ola Josefsson

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors menar att fastighetsbranschen i Spanien för närvarande mjuklandar.
-Jag skulle vilja säga att vi har ett normalt läge inom fastighetsbranschen just nu. Efter högtryck i branschen har läget stabiliserats.
Daniel Sundén-Cullberg vet vad han talar om. Han har varit fastighetsmäklare i Marbella sedan 1971. Har man klarat av så många år på Solkusten som mäklare finns kunskapen att jämföra och se tillbaka och förklara.

Fortsätter att växa
Daniel menar att Marbella kommer att fortsätta att växa. Om 15 år kanske Marbella är dubbelt så stort, tror Daniel och pekar på ett flygfoto över Marbellaområdet som avslöjar att fortfarande finns det mycket obebyggd mark kvar i bergstrakterna ovanför staden.
Intresset i Sverige för Spanien lever i högsta grad trots konkurrens från andra länder.
-I stället för sommarstuga i Sverige väljer många att köpa ett fritidshus i Spanien. Här är vädret säkrare, samtidigt som det aldrig har varit så enkelt och billigt att flyga mellan Sverige och Solkusten, utbudet är förträffligt, poängterar Daniel Sundén-Cullberg, mäklare i Marbella.

Vilka priser på bostäder kan man räkna med i trakterna kring Marbella?
-Eftersom vi just nu har byggstopp kretsar sig det mesta kring lägenheter och andrahandsobjekt. En studio vid stranden kostar från 150.000 euro men kan du tänka dig att bo uppåt bergen finns det ettor från 60.000 euro. Ett hus med två sovrum och tre badrum kostar mellan 200.000 till 400.000 euro.
Det som byggare, entreprenörer och mäklare följer med stort intresse är vad som händer med byggplanen. Den senaste klubbades igenom 1986.
-Jag skulle avråda alla från att köpa objekt som inte finns med på stadsplanen från 1986. Vi vet inte vilka bötesbelopp som kan komma. Andrahandsobjekt känns säkert och tryggt.

Tröttnade på tristessen
Vid vår fortsatta vandring genom Marbella stöter vi på den ena nordiska företagaren efter den andra. Många av dem har butiker, säljer allt från smycken till andra presentartiklar eller erbjuder tjänster av olika slag.
Vibeke och Patrik Värlinder från Stockholm kom till Marbella för lite mer än fyra år sedan och får representera de yngre Spaniensvenskarna. De tröttnade på tristessen i Sverige och ville göra något annat.
Det blev ”Muffins café” i Marbella, en kombinerad café- och lunchbar i annorlunda färger och med egen design. Blåbärsfyllda muffins, mäktiga smörgåsar och pastasallader har gjort att den fasta kundkretsen har vuxit stabilt.

Greppbart och lagom
-Går du och funderar på att starta någon rörelse på Solkusten, börja med något greppbart och lagom för att nu använda ett svenskt uttryck, säger Patrik.
Patrik och Vibeke kollade runt i Marbella vad som fanns och inte fanns, hur caféverksamheten såg ut. Därefter gjorde de slag i saken.
-Nu håller vi öppet från nio på morgonen till sju på kvällen. Det får räcka, vi flyttade ju trots allt till Spanien för att komma ifrån ekorrhjulet i Sverige för att få mer tid för varandra, säger tvåbarnspappan Patrik som har fyra anställda som gör allt från bakverk till lunchmenyer från tidiga morgonen.

Ingen spanska
Tina Eneland är en annan av Marbellas senaste tillskott bland svenska småföretagare. Efter 27 år vid Vingresor tyckte Tina hade det var dags att starta något eget.
Av en tillfällighet hamnade hon på ett Internet-café då hon besökte Marbella. Sedan fyra år står hon som ägare till samma Internetcafé vid stadsparken. Och hon tog över utan att kunna ett dugg spanska.
-Det är väl det som är det positiva. När man väl står här och ska betjäna kunder blir man tvungen att lära sig, säger Tina Eneland.
Tina gjorde en omfattande renovering, nya datorer köptes in eller så kan gästerna koppla upp med egen pc i Marbellas enda Internetcafé med servering.
-Visst är Spanien annorlunda än hemma. Det märker du snart som småföretagare, det är mycket pappersspringande. Mañana-mentaliteten måste man lära sig att leva med, och stå ut med.

Här är fler nordiska företagare i Marbella:

Global Accounting & Auditing SL ägs av Bo Wennertorp, en svensk revisor på Costa del Sol. Företaget hjälper svenskar med att starta företag, gör bokföringar och deklarationer.
-Det är en stabil svenskkoloni i Marbella. Det vi framför allt lägger märke till att kolonin blir yngre, vilket är kul, säger en av de anställda.

Restaurante La Cuisine, svenskägd restaurang i hjärtat av Marbella, i gamla stan. Drivs av kändiskocken Hans A. Jöhncke sedan åtta år tillbaka med ett internationellt kök med svenska inslag. Jöhncke är den av de svenska kökscheferna på Solkusten som varit här längst. På väggarna hänger mängder av bilder av kändisar som besökt La Cuisine, bland annat Carl XVI Gustav.
-Gravlax har blivit en spansk favorit men vi serverar också mycket lamm, säger Hans A. Jöhncke.

Restaurang Garum ligger på Avenida de la Fontanilla som är en del av Marbellas strandpromenad. Här har du en underbar utsikt och ett minst lika underbart och spännande kök. Timo Hämäläinen är kökschef och ägare, han var tidigare delägare i La Comedia i gamla stan.
Garum är en mötesplats där man tar en kaffe, ett glas vin, äter frukost, lunch eller en trevlig middag på kvällen.
-Vi kör ett heldagskoncept, öppet kök hela dagen, säger Timo.
En av fyra besökare är skandinaver, det kommer gäster från Australien, USA, och publiken är blandad.
-Utsikten från terrassen är fantastisk. Havet fungerar som en stor skärm-tv som ändrar bild varje timma, säger Timo och skrattar.

Duxiana, svensk möbelaffär på Marbellas huvudgata som drivs av Lena och Kjell Larsson sedan många år tillbaka. Tillhör de verkliga veteranerna.

Presentaffären Objects i gamla stan drivs av Mats Runsten. Catharina Runsten-Nilsson har klockbutiken Mirage, också i gamla stan . I samma fastighet som Objects ligger Sparkles med smycken från Pilgrim och Dyrberg/Kern och den svenskägda baren Townhouse.

I Marbellas fritidshamn ligger Siv salong, sedan många år tillbaka.
Ricardo Berggren, är svensktalande läkare i Marbella.