Missa inte ruderatmarkerna

av | maj 13, 2013 | Artiklar, Maj 2013, Trädgård

Var lugna. Ruderatmarkerna är bara ett finare namn på skräpmarker: vägkanter, sophögar, dikesrenar, men där finns ofta intressanta växter som månadens flora kan berätta. I år är blomprakten ofta otrolig efter de myckna regnen. Av Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

VILDMOROT, Daucus carota, pryds av en av de största blommorna i Andalusiens flora. Den kan bli ett par decimeter bred och är full av vita småblommor med en ensam lila blomma i mitten. Roten är gråvit och illaluktande och det var inte förrän på 1500-talet som vår välsmakande morot med tillnamnet sativus kom till genom mutation i Frankrike. Lustigt nog blev det populärt att äta morot genom La Fontaines fabler. Ett uttryck som bidrog var ”ma petite carotte”, min lilla morot, om kärestan. Tidigare användes vildmorot som djurfoder men också som medel mot gikt och pressad som olja som medel mot rynkor. På spanska heter morot zanahoria.

JORDRÖK, Fumaria muralis, har fått sitt namn bl a av att blommorna stiger upp som en rök ut marken men också av att saften av blommorna retar till tårar liksom rök. Man har kallat växten änkors tårar eftersom den utsöndrar ett ämne som retar till tårar. Man syftade på att den efterlämnade inte alltid kunde gråta naturligt utan satte jordrök i handbuketten.
Araberna ansåg att jordrök kunde användas allmänt renande för kroppen och senare har växten använts i folkmedicin mot migrän, eksem, mjäll, håravfall och melankoli. Roten färgar i varje fall bläck. MARIATISTEL, Silybum marianum, är också en nyttig växt. Just namnet mariatistel kommer av att bladen liksom fläckats av Marias modersmjölk. Man odlade tidigare växten och använde den som grönsak, de späda bladen som spenat och blombasen som kronärtskocka.
Intressant är att mariatisteln innehåller silymarin som skyddar levern och bl a är verksamt mot förgiftning av lömsk flugsvamp.

TRÄDMALVA, Lavatera arborea, är en av många malvaarter som pryder ruderatmarkerna. På romartiden ansågs malva vara en omnimorbia, en växt som botade allt. Karl den store, som var mån om sina landsmän, bestämde bl a att malva skulle odlas i alla kungliga trädgårdar.
Det går bra att använda späda malvablad i sallader liksom de små ostliknade frökapslarna eller varför inte pröva malvaavkok mot tandvärk.
Det är de schweiziska bröderna Lavater, verksamma på 1600-talet, som hedrats med det latinska namnet.

Alltså, håll ögonen öppna för vad ruderatmarkerna har att erbjuda.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!