Varje halvtimme stiger förväntansfulla turister av bussen i Mijas Pueblo, en av Andalusiens vita byar som blivit omtalade som pittoreska i turistbroschyrer. Jag tror inte besökarna blir besvikna. Mijas Pueblo är en pärla med sina smala kuperade gator, där varuutbudet är av högre kvalitet än motsvarande turistbutiker längs kusten. Text: Britt-Marie Ekman Foto: Lennart Ekman

Man säljer keramik, skinn- och lädervaror, smycken, porslin och prydnader som är riktigt snygga. Fotografen Jaime Motas galleri “Fotoart” finns på den lilla tvärgatan Los Canos 3. Hans foton håller världsklass.

För den egna kameran vimlar det av motiv, smala gator med blomstersmyckade hus, åsnorna “burrotaxi” som blev till en turistattraktion på 60-talet när arbetarna kom hem från fälten på sina åsnor. Några besökare bad att få prova på en ritt och så föddes en ny verksamhet, åsnetaxi, som nu kostar 10 € för en tur genolm byn. “Byn” förresten, redan på Carl I:s tid fick Mijas titeln “Villa”, vilket betyder officiellt registrerad stad. Numera bor i Mijas Pueblo mer än 4.000 invånare. I hela kommunen, som hör till de större i Malagaprovinsen, bor 86.000 personer.

Kyrkan
En del av den stora kommunen kan man se från den magnifika utsikten vid kyrkan, som är byggd på grunden av en moskè. Kyrkans fyrkantiga torn var troligtvis försvarstorn. Mijas topografi gav ett naturligt försvar och man byggde också en borg som skydd här uppe. I kyrkan, Immaculada Concepcion från slutet av 1500-talet har man under adventstiden en jättestor julkrubba, ett helt landskap med hus, människor och djur. Väl värt att se den.
Här uppe ligger också den lilla tjurfäktningsarenan, unik med sin rektangulära form. En stor utomhusscen, Auditorium, utnyttjar bergssluttningen till graderade åskådarplatser.

Historia
Mijas historia går långt tillbaka i tiden. Alla invandrare, fenicier, romare, västgoter, morer och kristna härar har bidragit till stadens historia, för att inte tala om folk av 124 nationaliteter som nu finns inom kommunens gränser. Fenicierna slog sig ner vid Fuengirolaflodens utlopp på 800-talet f Kr. Romare och västgoter byggde vidare på den bördiga kustslätten. Där blev ett handelscentrum med ett bra läge vid den viktiga romerska vägen mellan Cadiz och Malaga. Byn uppe på berget kallade romarna Tamisa, och hit flydde man i orostider och under de hetaste sommarmånaderna. Temperaturen i Mijas Pueblo på 460 m:s höjd är alltid lägre än vid kusten.

Under morernas tid hade gerillaledaren Omar ben Hafsun ett av sina vapenförråd i en grotta i Mijas. I en annan grotta nära “åsnetaxistationen” finns Mijas speciella madonna, en liten staty omgiven av altare med blommor. Den madonnastatyn gömdes i försvarsmuren då morerna anföll och glömdes sedan. !586 hittades den av två syskon som var ute och vallade får. Barnen berättade att de hade upplevt övernaturliga saker på platsen. Nu har madonnan fått sitt eget lilla kapell i grottan och den 8 september firas det till hennes ära.

Fuengirola
Människorna i den lilla fiskebyn vid kusten blev på 1800-talet trötta på att betala skatt till Mijas och de begärde utträde ur kommunen. Efter 20 års förhandlande blev Fuengirola en egen kommun 1841. Då avstod Mijas 10,2 km2 till sin granne vid kusten.

Fattigtider
Mijas kommun omfattar nu 148 km2, en riktig storebror till Fuengirola. Den har en kustlinje på 14 km och ett vidsträckt inland där jordbruket var huvudnäringen och beroende av konstbevattning. Man hade speciella övervakare av vattentillförseln. Marken tillhörde till största delen av stora jordägare, som kanske inte ens bodde i kommunen, utan hade daglönare som skötte arbetet.

Dessa daglönare hade det mycket fattigt. I början av 1900-talet kunde de tjäna 1,5 pesetas om dagen och det räckte till 1kg bröd eller en liter olja, t ex. Ett par skor kostade år 1900 åtta pesetas. Halva året fanns knappast något jordbruksarbete i Mijas. Då försökte man skaffa inkomster på att samla espartogräs, vars fibrer användes till flätning av korgar, rep, skosulor mm. Kvinnorna sålde ägg i Malaga dit de antingen gick eller åkte med någon skjuts. Statyn vid infarten till Mijas, bredvid bensinstationen föreställer en man med ett knippe esparto på axlarna.

På Strandpromenaden i Fuengirola har man rest en tempelliknande byggnad. Materialet till den, marmor från Mijas, är bärgat från ett förlist skepp. Marmorbrott och gruvor är stängda. Nu ligger flotta villor och golfbanor på den forna jordbruksmarken.

Museet
I det lilla etnografiska museet på Plaza de la Libertad presenteras livet på landsbygden. Där finns redskap, bikupor av kork, föremål av flätad esparto, en kalkugn och i små skyltlådor visas hur arbetet gick till. Oljepressar och andra föremål är också utställda. En sal är tillägnad konstnärinnan Carmen Escalona som i keramiktavlor skildrat livet i sin barndoms Mijas. På andra sidan den lilla pation visas en bostad på landsbygden. Övervåningen på museet har ofta konstutställningar. Det blygsamma inträdespriset är 1 €. Byggnaden var tidigare kommunhus, ayuntamiento.

Det nya kommunhuset ligger granne med turistbyrån alldeles bredvid “åsnestationen” och i berget under finns en stor parkering. Onsdagar klockan 12 är det vanligtvis uppvisning av flamencodans i närheten.

Kustsamhällen
Mijas långa kuststräcka måste försvaras, bl a från sjörövare och under 1500-talet byggdes på kunglig befallning vakttorn längs kusten. Stadsdelen La Cala har vuxit upp kring ett sådant torn. Det står ännu kvar, nu som museum. Där finns modeller av de fiskebåtar som använts, och ett rum är ägnat åt general Torrijos som slogs mot Napoleons trupper. La Cala omfattar inåt landet ett jättestort område med slingrande vägar upp och nerför kullarna. Flera golfbanor har anlagts här. I La Cala hålls marknad på onsdagarna.
Längs kusten med sina fina stränder har en mängd samhällen, urbanisationer, vuxit upp ända bort till gränsen mot Marbella kommun. Calahonda och Riviera del Sol hör till de största.

Las Lagunas
Den stora kommersiella delen av Mijas heter Las Lagunas. Den har vuxit samman med Fuengirola så tätt, att t ex på gatan Union bor det fuengirolafolk på ena sidan och mitt över bor mijasbor. Affärskomplex, verkstäder, skolor, teater, småindustrier bl a i byggsektorn, skolor, vattenpark, vårdcentral finns här bl a, och lite längre ut på landet Mijas golfbana.

När nu äntligen Mijas och Fuengirola styrs av samma parti, Partido Popular, kanske man kan hoppas på ökat samarbete. Släpper sedan Junta Andalucia till pengar så kanske det välbehövliga och efterlängtade sjukhuset kan byggas.