Mijas är pionjären på kusten i att ge service till utlänningar. Här i provinsens till ytan största kommun är utlänningarna i majoritet. Nu väntar en jätteförnyelse i Mijas med nästan 50.000 nya bostäder, nytt vägnät, nya skolor, affärscenter, golfprojekt och en fritidshamn med 2.000 båtplatser Av Ola Josefsson

Mijas är Solkustens invandrartätaste kommun. Enligt officiella siffror är omkring 40 procent av invånarna utlänningar. Men på kommunens informationsavdelning för utlänningar tror man att det är långt fler än så.
Enligt danskan Anette Skou som har varit med från starten för 20 år sedan, kan mycket väl över hälften vara utlänningar. Problemet är att många inte är registrerade i kommunen.
-Bara för att du skaffar NIE-nummer eller residencia så blir du inte automatiskt inskriven i kommunen, poängterar Anette Skou.

Registrerar
På bara några år har invånarantalet ökat från 40.000 till 61.999*. Men på utlänningsavdelningen tror man att den verkliga siffran kan vara upp emot 100.000 invånare.
Senaste siffran visar att 650 svenskar är registrerade i Mijas. Det finns också 1.173 danskar, 637 norrmän och 523 finländare bosatta innanför kommunens gränser.
Att inte folk registrerar sig är ett stort problem för Mijas kommun. Antalet poliser, sjukhusbäddar, skolplatser, statliga bidrag för infrastrukturen har direkt att göra med antalet kommuninvånare.
-Invånarantalet har direkt samband med vilka bidrag vi får från regionalregeringen Junta de Andalucia och från spanska staten.
Så när Svensson skriver in sig i kommunen betyder det automatiskt att kommunen får fler poliser, läkare, sjukhusbäddar och fler skolplatser för barn. Något som Svensson sedan drar nytta av.

Tre kommunzoner
Mijas på 149 kvadratkilometer, är till ytan en av Málagaprovinsens största. Det finns tre kommunhus. Förutom Mijas by finns det kommunhus i La Cala och Las Lagunas, den kommundel som har vuxit snabbast det senaste året. Varje zon har sitt eget kulturhus.
-I La Calas kommunkontor finns det en danska anställd. Det kostar pengar att kunna erbjuda denna service med kommunalkontor och kulturhus i varje zon, det är också ett skäl till varför vi uppmanar boende i området att registrera sig i kommunen, säger Anette Skou.

119 nationaliteter
Mijas är en av de kommuner på Costa del Sol som har störst andel utlänningar, här finns hela 119 olika nationaliteter. Spanjorerna är fortfarande i majoritet, medan britterna dominerar bland utlänningarna.
I en artikel i dagstidningen Sur betonar borgmästaren Agustín Moreno den multikulturella situationen som något mycket positivt och som berikar kommunen.
Mijas är en mönsterkommun på Costa del Sol i att satsa och ge service till utlänningar. Mijas var först ut med internationella dagar. Utlänningsavdelningen i kommunhuset firar i år 20-årsjubileum. Danskan Anette Skou har varit med från början.

Först i Spanien
-Faktum är att vi var först i hela Spanien. Vi har varit pionjärer på området i att ge praktisk hjälp och beskydda utlänningarnas intressen. Nu är vi fyra stycken på avdelningen, säger Anette och nämner Louisa Machen och Marta Rey som betjänar de engelsktalande samt Katja Thirlon, tysktalande.
Dåvarande borgmästaren Antonio Maldonado Perez från PSOE, insåg att det var nödvändigt att hjälpa utlänningarna. För 20 år sedan talade de flesta kommunanställda endast spanska.

45 sökande
Via lokaltidningar utannonserades tjänsten som informatör för utlänningar. Det var 45 sökande, men tjänsten gick till danskan Anette Skou, bosatt på kusten sedan 1971.
-Visserligen hade jag tagit examen i spanska språket, men jag upplevde chanserna som ganska små i att få jobbet. Men jag fick det, säger Anette Skou.
-När jag började fanns inga datorer. Vi använde oss av stora kolonböcker där allt bokfördes och registrerades. Nu för tiden är det betydligt enklare.
Efter Mijas har Nerja, Marbella, Fuengirola, Torre del Mar och Benalmádena följt upp med egna utlänningsavdelningar, enligt Annete Skou.

Svagt för politik
Trots den stora utländska befolkningen har ingen av de inflyttade engagerat sig i lokalpolitiken. Den ende är dansken John Frank som under några år satt för konservativa Partido Popular. I stället har socialistiska PSOE fått majoriteten av rösterna.
-Intresset är svagt bland utlänningar för kommunalpolitiken. Språket kan vara en av barriärerna. En del tycker systemet i lokalpolitiken är svårt att förstå.
Mijas med kosmopolitisk atmosfär, är kommunen med många ansikten, ty det är ju en av provinsens till ytan största kommuner. Här finns allt från tolv kilometer sandstrand, stora skogsområden och berg till typiska andalusiska vita byar.

Fritidshamn
Till skillnad mot många andra kustkommuner finns det ledig mark till bostäder. I den nya generalplanen som Svenska Magasinet har granskat, ingår det upp emot 50.000 nya bostäder. Bland annat ska ett jätteområde av äldreboende plus sjukhus under namnet Vitania byggas på väg upp emot La Cala Resort.
-Alla är välkomna att studera den nya stadsplanen. Den visar nya vägar, skolor, affärscenter och nya avloppsnät. Även Mijas första fritidshamn finns med på planen.
Fritidshamnen som kommer att anläggas strax väster om Faro de Calaburras kommer att få omkring 2.000 båtplatser. För kommunen är fritidshamnen av yttersta vikt, då just hamnturismen har varit ett tomt blad i Mijas nutida historia.
Fotnot. Källa: Mijas kommun, estadística de habitantes den 17 oktober 2005.

Svenske Holmdahl fick gata uppkallade efter sig
Calahonda som gränsar till Marbellas kommun, är ett av Solkustens största bostadsområden. För 35 år sedan bestod området av pinjeskog och landsbygd.
En av de första bostäderna som byggdes tillhörde en apotekare från Göteborg. Om du besöker Calahonda kommer du med all säkerhet att stöta på Calle Holmdahl (Holmdahlvägen, fritt översatt). Jo, områdets förste husägare fick en gata uppkallad efter sig – och han var dessutom svensk.
Det var kommunen som frågade om de fick använda Stellan & Margarethas efternamn på gatuskylten.