Oron över att Swedbank skulle gå under var överdriven. Vi överlevde och nu arbetar vi åt rätt håll, långsiktigt och med tålamod. Redan under 2010 väntas Swedbank göra vinst. Det sa Michael Wolf, Swedbanks VD och koncernchef, vid ett besök på Costa del Sol Av Ola Josefsson
– Vi var alltför positiva, sedan blev det stopp i ekonomin. Det har vi fått äta upp. Nu kan det bara bli bättre. Titta här, utropar Michael Wolf inför den samlade skara som Swedbank inbjudit och visar ett uppslag av Dagens Industri:
”Riskpremien för att skydda en femårig fordran på SEB är 103 punkter. För Swedbank som länge haft den högsta riskpremien bland storbankerna ligger den nu på 98 punkter”.
Spaniensvenskar var på plats för att lyssna på Swedbanks VD Michael Wolf som pratade om aktuella utmaningar för Swedbank. Även bankens representanter i Spanien och Luxemburg fanns med.
När flera banker som Jyske Bank, Sydbank, Sparbank Vest, Den Danske Bank, SEB, Saxo Bank, Dexia bank och BHF bank har slagit igen sina representationskontor på Costa del Sol de senaste åren finns Swedbank tålmodigt kvar. Nästa stora projekt blir Swedbanks fastighetsbyrå som sedan tidigare finns i Alicante. Nu söker man franchisetagare och fastighetsmäklare för att inom kort öppna upp på Costa del Sol.
Den tydligaste ovationen fick VD:n Michael Wolf när han berättade om Swedbanks satsning på att vaska fram 600 praktikplatser via ett upprop till företagskunder i Sverige.
– Vårt önskemål var att de skulle ställa upp med praktikplatser vilket de gjorde. Ungdomsarbetslösheten är en opolitisk boll där alla kan anstränga sig och göra något åt problemet. När vi tog initiativet då kom politikerna till oss och ville spela boll, sa Michael Wolf och drog ned applåder.
Svenska Magasinet fick en intervju med bankens VD och koncernchef Michael Wolf:
Ska euron införas i Sverige?
– Det är en svår fråga. På lång sikt bör euron införas med tanke på om Sverige vill vara med om ett samarbete inom alla aspekter i Europa. Den svenska kronan har varit ett konkurrenskraftigt verktyg som dock har tappat mark. Vi får räkna med strukturella förändringar om euron införs. Eurons värde bedöms efter hur starka EU-ländernas ekonomi är.
Det växer fram fristående investeringsrådgivare, hur fria är de och hur påverkar de er marknad?
– En genomgång av en rådgivares kompetens är något som aldrig nog kan betonas. Det bör finnas strikta regler för att sätta kundens intressen främst och det bör vara långsiktigt antingen det handlar om att spara eller att låna. En privatperson ska känna sig trygg med sin rådgivare. Samtidigt tar en relation lång tid att bygga upp, det är sunt att det tar tid och det kräver en del tålamod. En del experter ägnar sig mer åt säljlösningar och inte så mycket åt rådgivning.
Hur ser du på Europas ekonomi?
– Det finns utmaningar i alla länder varpå en del har levt över sina tillgångar. Det finns inga genvägar och för Europa väntar utmaningar. För att få bukt med ekonomin krävs det att vi måste offra en del av välfärden, vilket många inte är benägna att göra.
Det talas en hel del om PIGS, det vill säga Portugal, Irland, Grekland och Spanien. Hur står sig Spanien i jämförelse med Grekland?
– Det finns klassiska problem som tillväxtländer som Irland och Spanien. Länder kan inte växa hur snabbt som helst, och där är vi nu.
– Nu gäller det att få balans i statsbudgeten något som EU kräver av sina medlemsländer. Det betyder att länder med belånade medel och hög skuldsättning måste höja skatten, momsen eller pensionsåldern, som Spanien nu gör.
– En del länder i Europa resonerar som så att det inte är deras uppgift att lösa andra länders problem medan andra vill hjälpa till som exempelvis Tyskland. Men jag tror att ett land som Tyskland kan komma att få politiska problem i framtiden.