Mycket solsken blir det. Att Solkusten och Spanien är känt för värme och ljus är så klart inte det minsta konstigt. Med sina dryga 300 soldagar om året jämfört med Sveriges ca 70 kan man vara ganska säker på att få fräknar på näsan.

Men att livet i Spanien skulle bestå av värmeslag, drinkar på Pepe ́s bodega och prick samma väder året om är en rätt snäv bild.

Häng med när jag slår hål på myten om det spanska vädret.

Av Sofia Sjöström. Journalist och kommunikationsstrateg med många år som programledare och reporter på SVT och TV4. Nu bor hon i Marbella med familjen och hjälper företag och privatpersoner med kommunikation både på scen, framför kameran och i mötesrummet.

Annons

Neeej men alltså, jag skulle aldrig vilja ha sol hela tiden. Det är ju så härligt med våra årstider i Sverige!”

Det fick jag höra titt som tätt när jag flyttade till Spanien. Och det är ju spännande det där, att man tror att det mest är Sverige som har årstider.

Sydeuropa har nämligen också sådana där årstider. Och hör och häpna, fyra stycken till och med. Följ med på en resa genom året:

El otoño, när det är riktigt varmt i havet, turisterna har åkt hem och stränderna är som allra vackrast. Helt plötsligt går det att hitta en parkeringsplats igen och restaurangbesöken kan få ske helt spontant, i stället för att bokas långt i förväg. Hörrni, vi behöver väl inte sprida det vidare men september och oktober är magi vid medelhavet.

Inget land i Europa har så många röda dagar som Spanien och höstkalendern fylls av bland annat Spaniens nationaldag Día de la Hispanidad samtidigt som naturen ändrar färg. Rostade kastanjer kanske du förknippar med vintern? Här dyker de upp nu på hösten. Kom, vi åker till Ojén och går på kastanjefestival! Är du sugen får du en traditionsenlig konjak till.

El invierno har en dramatisk ådra och älskar att slå på stort när andan faller på. Ett inten- sivt regn eller vindar som får vågorna att slå högt. Vinterpromenaderna på stranden kan vara en ren show för själen och lämnar ingen oberörd. Dags för strumpor i skorna och glädjen i en riktigt fin kappa när man ger sig ut på stan för tapas. Den krispiga luften välkomnar oss också upp i bergen för vandringar och ridturerna är som allra bäst när man får galoppera i rimliga gradantal. Tända ljus sent på kvällen, en brasa för att värma upp kylan som stengolven sprider (ja fårskinnstofflor behövs även här) och skidåkning i Sierra Nevada står på schemat. Fira jul? Inga kan fira mer storslaget än spanjorerna, det vet alla som upplevt Reyes de Magos. Men skippa att bygga pepparkakshus. Fukten gör att det rasar fortare än du hinner säga Feliz Navidad.

Gillar du vårblommorna i Sverige? Välkommen till la primavera. I februari kommer mandelblommen och förför som den mest älskvärda casanova, tätt följt av persiko- och körsbärsblomning de luxe i mars. Sorry Kungsträdgården, you ain ́t got nothing on this! Efter det är färgfes- ten i full gång med all sorts blomning och grönska vart man än vilar ögat. Som till exempel det blålila reget från mängder av vackra Jakarandaträd. Men för sjutton, se upp för halkan när blommorna faller till marken och lockas inte av att parkera bilen i Jakarandaträdens skugga. Ni kommer få ägna timmar åt att tvätta bort det klibbigaste ni någonsin känt.

Så kommer hettan med sina lata dagar. Hace sol! Sí, claro! Under el verano kräver livet en stressfri tillvaro. Hoppa kanonkulan i poolen eller låt vågorna gunga dig och frossa i frukt och vatten. Jaha, du vill dricka något mer än vatten? Skippa sangrian, det är drinkversionen av en turistfälla. Be om en tinto de verano, lik sangrian men billigare och fräschare.

Vädret är så klart en av anledningarna till spanjorernas sena middagsvanor. En siesta i skuggan bäddar för sena, sociala kvällar och nätter när ingen vill gå hem. Och du, inte en stickad tröja eller regnkappa så långt ögat kan nå.

Fyra årstider ändå, vilken grej! Muchas gracias España