Tyska politiker har ställt in en resa till Andalusien samtidigt som den icke statliga miljöorganisationen Campact i Tyskland uppmanar till bojkott av spanska jordgubbar.

Allt handlar om nationalparken Coto Doñana som håller på att torka ut. Något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.

Läs mer: Spanien just nu – ekologisk katastrof

I Huelva finns de största jordgubbsodlingarna i Europa och står ensam för 30 procent av marknaden. Det gör området till världens enskilt största jordgubbsexportör.

Hotet om bojkott av jordgubbar har blivit en stor sak i spanska medier.

Huelvaprovinsen står för 98 procent av Spaniens produktion av bär, en sektor som skapar 160.000 arbetstillfällen och omsätter 1.3 miljarder euro vilket står för 11 procent av provinsens BNP.

Klimatförändringar, vattenbrist och ett intensivt jordbruk torkar ut ett av Europas viktigaste våtmarker, enligt miljörörelsen. Doñana nationalpark är därför en hotspot för biologisk mångfald.

Å andra sidan finns ett färdigt lagförslag från Partido Popular och Vox att ytvatten från nationalparken ska kunna användas till bevattning.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno anklagar nu å sin sida Pedro Sánchez för att vara medbrottsling i bojkottkampanjen mot jordgubbssektorn. I ett brev till regeringskansliet Moncloa kräver han att trakasserierna mot bönderna i Huelva ska upphöra.

”Som Spaniens president plus ministern för ekologisk övergång har deras handlande bidragit till den ärekränkande kampanj som riktas mot jordgubbssektorn”.

”Spaniens regering måste ingripa och skydda jordgubbssektorn mot en falska uppgifter som äventyrar lönsamhet och kontinuitet i en sektor som är så relevant för den andalusiska ekonomin”.

Livsmedelskedjorna Lidl och Aldi tar avstånd från bojkotten av jordgubbar från Huelva. De kommer att fortsätta köpa från Spanien.