Elisabeth Kuntzel driver sitt paradis El Escondite (“The Hideaway”) i Nerja och bjuder oss här på några av sina favoriträtter.

Elisabeth Küntzel på El Escondite i Nerja

Gambas El Escondite Spain

4 portioner

Ingredienser:

1 kg stora kokta Atlant-räkor

1 msk Heinz chilli ketchup

4 msk Hellmans majonäs

1 kryddmått chiliflakes

1/2 kryddmått malen svartpeppar

1 kruka färsk dill

4 skivor vitt rostbröd.

Smör.

GÖR SÅ HÄR:

Inhandla stora kokta Atlanträkor som finns bl a på Mercadona. Skala räkorna, ta bort den svarta strängen, skölj under kallt rinnande vatten, låt rinna av.

Blanda ihop Heinz chilli ketchup, Hellmans majonäs och tillsätt kryddorna.

Smaka av.

Finhacka dill vipporna, lämna kvar stjälken. Spara fyra små dill vippor för garnering.

Blanda i.

Skär räkorna i passande stora bitar, t ex varje räka i 5 delar.

Blanda i.

Gladpacka och ställ in i kylskåp. Serveras med vitt välrostat bröd, rikligt brett med smör.

Serveras utan citron!

Avokado och Tonfisktartar

4 portioner

Ingredienser:

Ca 400 g färsk tonfisk

2 avokado

4 msk japansk soja

2 msk ljus sirap

4 tsk vatten

1 tsk ättikssprit ( 12%)

1 röd chili, finhackad

1 kruka koriander

1 dl hackade salta jordnötter

Citron klyftor

Charlottenlök 2 st

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Låt tonfisken rinna av ordentlig i durkslag, pressa ut orka tonfisken torr, salta och peppra litet. Halstra den på hög värme i litet olja mycket kort, ca 1-2 minuter på bägge sidor. Den ska fortfarande vara litet rosa i köttet i mitten.

Låt vila i kylen. När den svalnat skär i små bitar ca 0,5-1 cm.

Blanda ihop vinägretten: soja, sirap, vatten, ättikssprit och ställ kallt.

Finhacka chilin och salta jordnötter. Hacka upp charlottenlöken.

Skär upp fyra citronklyftor.

Precis innan servering:

Skär avokado köttet i ganska små bitar, blanda med tonfisken, löken och chili efter smak. Montera i stansring och tryck till. Häll på litet litet av vinägretten på tartaren. Ta försiktigt bort stansringen och lägg därefter på koriander bladen, häll litet av den kalla såsen runt tartaren och strössla med de hackade jordnötterna på såsen. Lägg citron ( eller lime ) klyftan på sidan om tartaren och servera direkt. Det som finns kvar av vinägretten brukar jag servera i en liten skål/kanna vid sidan om. Brukar gå åt…

Panna Cotta med passionsfrukt

10 portioner

Ingredienser:

1 liter vispgrädde

2 dl socker

5 gelatinblad

1 tsk vaniljsocker

1 vaniljstång

Topping:

2 gelatinblad

2 dl passionsfruktjuice

( eller tropisk juice )

Gör så här:

1. Häll vispgrädde och socker i en kastrull, tillsätt vaniljstången och de urskrapade vaniljfröna. Låt koka upp.

2. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Ta upp och lägg ner i den kokta varma gräddblandningen. Tillsätt vaniljsockret.

3. Fördela i små glas/formar. Ställ i kylen. När det stelnat är det dags att göra toppingen.

4. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.

5. Värm upp passionsfruktjuicen i kastrull och lägg därefter i de urkramade gelatinbladen och rör runt. Häll på juicen på din stelnade panna cotta och ställ in allt i kylen igen så att det stelnar. Innan servering brukar jag lägga på en matsked med färsk passionsfrukt och garnera med litet citronmeliss eller mynta.

Panna Cottan går utmärkt att frysa.

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen