En identitet kan vara på väg att gå i graven. Chiringuito efter chiringuito förvandlas till beach club eller lounge.

I stället för ”pescaíto frito” är det mingel, ishinkar med champagne, cocktails, hamburgare, kebab, tataki och sushi på menyn.

 

Internationella investerare, uppköpare med tjock plånbok, erbjuder svindlande summor och köper upp gamla klassiska chiringuitos. För att bli moderna och exklusiva strandklubbar för besökare med lika tjock plånbok.

Jag hade först svårt att stå emot, när jag fick höra summan. Men jag bestämda mig för att fortsätta och vårda en gammal fin tradition. Så säger en ägare till en chiringuito i Marbella.

Antalet chiringuitos blir färre. Vad är chiringuito, kanske någon frågar som är ny på kusten? Det är en strandbar som serverar havets läckerheter. En enkel fiskrestaurang på stranden under den spanska solen.

Livsstilen att sitta med fötterna i sanden och äta ”pescaíto frito” är på väg att försvinna när traditionella strandrestauranger blir snackbarer och lounge.

De traditionella båtarna ”barcas de espetos” där sardiner grillas på spett blir också färre.

Varje gång en traditionell chiringuito slår igen, dör en del av livet.

Läser i lokalpressen om fenomenet där klassiska chiringuitos i Marbella som Los Cano numera heter Luuma Beach och Arenal Beach har blivit Ocean Club efter 35 år. Förändringens vindar har även blåst över Trocadero, Playa Padre, Nao Pool och Nosso.

Det är en trist utveckling, säger en ägare till en chiringuito och berättar om investerare som kommer och suger upp allt. Det finns allt färre traditionella matställen på stranden där man kan äta typisk fisk som ”pescaíto frito”. Hur det än är så har paella, sardinas, boquerones, jureles och salmonetes gett Solkusten internationellt erkännande.

Det är också en klassfråga, och det framförs kritik att det även borde tänkas på vanliga Marbellafamiljer och turister som inte har råd att besöka en strandklubb. Andra menar att turister vill ha ett bredare utbud. Att strandbarer måste anpassa sig till kunders nya önskemål.

Det är inte bara i Marbella som antalet chiringuitos blir färre. I de gamla fiskekvarteren La Carihuela i Torremolinos har flera byggts om till lounge. Och i Pedregalejo och El Palo i östra delen av Málaga har flera stängt.

Så vilka chiringuitos är mina favoriter?

Jag står gärna med båda fötterna i den spanska kulturen. Tack och lov så finns det chiringuitos och jag har några favoriter. Beroende på årstid, väder och vind blir det gärna en chiringuito när jag är ute på jobb och klockan slår 14.

Är jag i Marbella centrum besöker jag gärna El Sombrero som funnits sedan 1973. Den drivs av de svensk-spanska syskonen Natalie, Mikael och Nicolas. Mamma Margareta Lennartsson träffade Juan Brea vid en semesterromans i Marbella på 1960-talet. Efter några år i Sverige startade de El Sombrero 1973.

Mellan Cabopino och Las Chapas i västra utkanten av Marbella kommun ligger Las Flores. Om det inte är utsökt paella så grillas det fisk över öppen eld. Och du sitter bara några meter från Medelhavet.

Chiringuito Playamarina ligger mitt på Mijas Costa inte långt från El Faro-fyren. Paco är kanske kustens bästa ”espetero”, det är namnet på den person som grillar sardiner på spett. I området ligger några av kustens bästa dyk. Det är klippigt och du ser boquerones, salema, bläckfisk och ha du tur kan du få se röd sjöstjärna. Utanför kusten finns vackra Posidonia oceanica det vill säga Neptunigräs vilket är som ängar under ytan.

På stranden i Torre de Benagalbón i Rincón de la Victoria hittar du Chiringuito Marina Playa. Vill nog påstå att det är den mest idealiska platsen för att äta fisk och skaldjur. Utsikt är underbar. Du har Málagabukten till höger om dig och du ser Rondabergen i horisonten. Här äter du Boquerónes Victoriano, som är kustens bästa. 2022 fick de även pris för kustens bästa grillade sardiner.

När jag är i Torrox Costa så blir det Chiringuito Rincón de Pepe. Den kan vara lite svår att hitta till där den ligger på avenida del Peñoncillo. Efter att ha kört ur samhället Torrox Costa och passerat fyren som du har på höger sida fortsätter du över den oftast uttorkade flodbädden río Torrox. Efter första rondellen tar du första vägen ner till havet. Njut av ”havets frukter”.

När smakar de grillade sardinerna som bäst?

”Espetos de sardinas” är en allvarlig sak i Málagaprovinsen. Varje år utser provinsstyrelsen kustens bästa Chiringuito med grillade sardiner som får förstapriset på 3.000 euro. Och alla får vara med och rösta på 42 kandidater.

Traditionen säger att sardinerna smakar som bäst mellan ”två oskulder”, det vill säga mellan den 16 juli, Virgen del Carmen, och den 15 augusti, Virgen de la Asunción.