Spanien är ju egentligen känt i vinvärlden för sina röda viner och det är ju vida känt att dom är fantastiska. Men jag tror inte riktigt att det framkommit vilka fantastiska vita viner och roséviner som görs i olika distrikt. Jag kommer nu att berätta om ett par distrikt och ett antal olika druvor som är stora i Spanien men även kända utanför Spaniens gränser.

Av Dan Olsson, Golf y Vinos

DO Rueda

Lirum är ett Rueda vin på druvan Verdejo från 2022

Är det största vitvins distriktet i Spanien, det ligger lite nordväst om Madrid. Där gör man viner på 5 olika vita druvor, Verdejo, Sauvignon blanc, Viura, Palomino Fino, Viognier samt Chardonnay. Den klart största är Verdejo druvan som spanjorerna ser som deras vanligaste druva, ofta vid beställning av vitt vin på barer hör man – ”da me un verdejo por favor” vilket betyder ”kan jag be att få ett glas Verdejo?” Man beställer inte bara ett vitt vin utan specifikt Verdejo.

Annons

Ett vin med Verdejo-druvan skall drickas ungt och har väldigt sällan varit i kontakt med någon ek. Den passar inte med lagring på ekfat, det är nästan bara Chardonnay druvan av de vita som man kan lagra på fat en liten tid. De flesta vita viner skall drickas unga för att då får man mest friskhet och fräschhet i vinet och med inslag av trevliga blomdofter och fruktsmaker.

DO Rias Baixas

Mycket gott att hitta i vinshopen Golf y Vinos i Mijas Costa

Distriktet ligger i nord- västra Spanien ovanför Portugal i Galicien och är ett område där det kommer mycket nederbörd och det gör druvorna mycket svårodlade. Druvan skall helst ha en sock- ernivå på 12-14% som sedan omvandlas vid jäsningen till alkohol. På hösten kommer det mycket regn i kustområdet vilket gör att sockerhalten sjunker till kanske 10-11%, så man får vara på alerten, för det är svårt att få tillbaka sockerhalten i druvan på kort tid. Man får inte tillsätta socker för att få upp sockerhalten i druvor i Spanien, så skördetillfället är mycket viktigt.

Druvan och kungen av vitt vin görs på Albariñodruvan i Spanien. Ett otroligt smakrikt vin där aprikos, persika och grapefrukt dundrar in i näsan, vinet passar till fisk och skaldjur men även till ljust kött. Eller som jag brukar säga, varför blanda in mat när vinet smakar så bra på egen hand.

DO Ribeiro

Gran Leiriña Treixadura 2021

Nordvästra Spanien ett litet distrikt som också ligger i Galicien ovanför Portugal där man gör vin på många olika druvor men den mest odlade druvan är Treixadura som varit mycket omskriven i Sverige det senaste året. Den passar som solo druva men är också en blanddruva med Albarino, Torrontes och Godello. Det bästa Treixadura vinet skall ligga i vad man säger ”en sus lias” vilket betyder att det skall ligga med skalet lite längre efter jäsningen med jästfällning för att dra åt sig lite mer smaker och blir då mer ett matvin och samtidigt lite elegantare.

DO Tierra de Cádiz

Ligger längst sydväst i Spanien inte långt från Jerez som tillverkar all Sherry i Spanien. Av de vita druvorna som trivs i området förutom de vita druvorna till sherryframställning, är Chardonnay den druvan som passar jordmånen perfekt. Fattig jordmån med mycket kalk och stor temperaturskillnad på dag och natt gör att druvan passar perfekt för vinframställning så långt söderut. Chardonnay är en druva som passar till lagring på ekfat både fransk och amerikansk ek. Bodegan Huerta de Albala i Arcos de la Frontera har ett ståltanksjäst vin som efter sin vila efter jäsningen tappas direkt på flaska.

DO Cigales och DO Navarra

Världens bästa rosé Quelias

Spaniens bästa rosévinsdistrikt är DO Cigales och DO Navarra. Cigales är ett lite bortglömt distrikt då odlarna i många år bara odlat druvorna och sedan sålt musten till vindistrikt runt omkring. Men efter ett tag så insåg man att då många ”prestige- bodegor” ville köpa musten, så är det kanske bättre att vi tillverkar vårat egna vin. Nu gör man mycket bra rödviner men framförallt rosévin, i år har man även gjort världens bästa rosévin Quelias.

Quelias är gjort på druvor som du kanske inte hört om tidigare, 50 % Albillo, 30% Garnacha, 10% Verdejo samt 10% Tempranillo, så alltså två vita och två röda druvor.

Vinet är en blandning av olika smultrons- maker och lite lite hallon, mums fillibabba!

I DO Navarra görs mycket viner på Tempranillo och Garnacha som är två av Spaniens mest odlade druvor. Nu kommer hemligheten som alla funderar på, är det 50/50% av vitt och rött vin i en rosé? Nja det beror på vilken färg man vill ha på sitt rosévin. Ger mer rödvin en mörkare nyans och mer vitvin en ljusare? Nej, så är inte fallet. Vid framställning av ett ljust rosévin ligger musten bara i 5-6 timmar med skalet på och vid en mörkare rosévins tillverkning ligger skalet med i upp till 30 timmar.

Dan Olssons favoriter

Senorio de Rubio 2022 Albariño

Senorio de Rubio 2022 Albariño som för ett par veckor sedan fick utmärkelsen Gran Baccus de ORO, den finaste omnämningen ett spanskt vin kan få i Spanien. Ett pris som detta vin ofta vinner, det kan drickas nu eller sparas i upp till tre år, Ca pris 10.50 €.

Lirum är ett Rueda vin på druvan Verdejo från 2022, mycket blomdoft, citrus, lite persika, ananas och grästoner. Vinet skall helst drickas innan nästa skörd brukar man säga så alltså före skörden 2023. Den tappar frukt på slutet och vinet passar inte till lagring. Ca pris 6.50 €.

Gran Leiriña Treixadura 2021 sobre lias gjort av vinmakaren Juan Miguez Montero, är lite åt Chardonnay hållet.

Världens bästa rosé Quelias ett sk blush vin, från DO Cigales.

Barbazul Chardonnay 2021

Barbazul Chardonnay 2021, en rosé av 100% Garnacha Pagos
de Araiz.