Saffran med ursprungsmärkning La Mancha brukar beskrivas som det gula guldet. För att utvinna ett kilo saffran krävs mellan 100.000 till 180.000 krokusar. Det är ett pillerjobb och mödosamt arbete under 15 till 20 dagar på hösten.

Nu rapporteras det att saffran från La Mancha kan komma att försvinna. Klimatförändringar och orättvis konkurrens håller på att ta död på verksamheten.

Torka och höga temperaturer. Årets säsong av skörden av saffran ser inte lovande ut. I La Mancha ligger skörden på 345 kilo. I genomsnitt är den 600 kilo.

I Castilla-La Mancha skördas 90 procent av all saffran i Spanien.

– Att bara få ut 345 kilo i en global kommersiell miljön, då är det inte lätt att konkurrera, säger Carlos Fernández, producent och president vid D.O.P. Azafrán de La Mancha.

De flesta saffransodlarna är familjer där verksamheten pågått i generationer.

Utanför Albacete ligger Minaya med fyra hektar saffransodling. Det mesta ägs av Juan Antonio Ortiz sedan mer än sextio år.

– Det är mark som kom från mina morföräldrar så jag har känt saffran sedan jag föddes, säger Juan Antonio Ortiz till Antena 3.

Trots att den inte är så stor är det den största plantagen i hela Spanien. De flesta är alltså mindre.

Med torka och klimatförändringar minskar produktionen och därmed inkomsterna. Att producera saffran är ett hantverksarbete och därför mycket kostsamt.

Produktionen i Spanien hotas också av illojal konkurrens. Saffran från Iran som är världens största producent importeras till Spanien och märks med ”spansk produkt” men utelämnar ursprungsmärkning.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.