Den går under namnet ”clóchinavalenciana” och överträffar den galiciska musslan i både arom och smak. Det är en musselart som beskrevs 1819 och som ingår i släktet Mytilus och familjen blåmusslor.
Årets produktion ligger på 1.200 ton och finns till försäljning från torsdag 4 maj.
Det är en Medelhavsdelikatess som bara ska inmundigas under de månader på året som inte har bokstaven r, det vill säga maj till augusti. Från torsdag finns Valenciaregionens egen blåmussla på marknader, hos fiskhandlare och i butiker.
Under 1800-talet började musslan att odlas mellan Valencia och Sagunto.
Enligt studier vid Valencias universitet skiljer sig musslan från liknande musslor i Galicien. Den har mer arom, smak och saftighet.
Tänk på att titta efter ursprungsmärkningen ”calidad de la Comunitat Valenciana” när du köper musslan. Det händer att musslor från andra platser har liknande etiketter med Valenciaregionens flaggor och logotyper som kan vilseleda konsumenter.
Och till musslor passar vitt vin utmärkt.