Ett glas vin, ost, torkad skinka, bröd och oliver. Det behöver inte vara så komplicerat för att det blir ett fredagsmys i världsklass. Här är några tips på härliga ostar som får vinet att sjunga!

Olavidia (Jaén)

När World Cheese Award 2021 avgjordes i Oviedo i Asturien 2021 placerade sig ostpro- ducenten Quesos y Besos i Jaén på första och sjätte plats då 4.000 ostar från 48 länder och fem kontinenter bedömdes. Olavidia är en getost med hög kvalitet, har flera utmärkel- ser tidigare från olika tävlingar. Den görs på getmjölken från en Málagaras som går fritt längs sluttningarna i Sierra Sur i Jaén. Cirkapris: 15 euro (250 gr)

Flor de Esgueva (Peñafiel)

Esguevillas de Esgueva är ett litet sam- hälle utanför Spaniens gamla huvudstad Valladolid. I fem generationer har osten Flor de Esgueva framställts på obehandlad får- och getmjölk. Är lagrad mellan sju till nio månader. Hård, lite krämig till konsi- stensen med en kryddig och lång eftersmak. Cirkapris: 18 euro/kilot.

Queso Manchego (La Mancha)

Den mest omtalade av alla spanska ostar. Tillverkas av opastöriserad mjölk från Manchegofår och förekommer som runda ostar. Ifjol blev Queso Manchego D.O. Gran Reserva framställd av Sociedad Azucarera Larios vald till världens bästa ost. Tillverkad vid mejeriet La Dehesa de los Llanos i Albacete. Något kryddig, syrlig och salt smak. Smörig. Cirkapris: 25 euro/kilot.

Idiazábal (Navarra-Baskien)

Annons

Anses vara en av de bästa, med svart etikett. Gjord på fårmjölk av rasen ”latxa”. Cylinder- formade ostar från ett till tre kilo, lagrade fyra till åtta månader. Något kryddig och syrlig smak. Smörig. Cirkapris: 50 euro/kilot.

Queso Montes de Málaga Semicurado

Queso Montes de Málaga Semicurado eller en Curado (som på bilden). Från bergen bakom Málaga kommer getostar som fått flera utmärkelser. Enkel att hitta på Carrefour bland annat.

Ostfabrikören Quesería Montes de Málaga i Colmenar som ingår i Agamma (Agrupación de Ganaderos de los Montes de Málaga) har tagit hem flera utmärkelser. Bakom Agamma står 170 bönder i provinsen Málaga. Detta är för övrigt en utmärkt ost att riva över pastan. Cirkapris: 17,30 euro/kilo.

Cabrales (Asturien)

Spanien bästa blåmögelost. Gjord på mjölk från ko, get och får. Lagrad mellan tre till fem månader i grottor i Picos de Europa som är en bergstopp i Pyrenéerna.

Cabrales Seleccion Tielve.

Tillverkas i delar på 2 till 5 kilo, halvmjuk. Stark doft, krämig konsistens, stark smak och ett kryd- digt avslut. Cirkapris: 38 euro/kilot.

Viejo Tostado (Valladolid)

Lätt att hitta på Mercadona under namnet ”Viejo Tostado”. En rökt från huvud- leverantören Entrepinares i Valladolid. Ostförpackningarna har formen som tre- kanter och kostar strax över 10 euro per kilo.

Grazalema (Cádiz)

En av de mest prisade ostarna. Tillverkad av mjölk från får av rasen ”merinas” och getter av rasen ”payoya” som strövar fritt i bergen i Grazalema. Cylinderformade ostar som väger mellan 1,5 och 2,5 kilo. Fast struktur, intensiv, fet och lite kryddig smak. Cirkapris: 32 euro/kilot.

El Pinsapo Gran Reserva (Málagaprovinsen)

En prisbelönt getost från Sierra de las Nieves på rå getmjölk. Djup, kryddig och robust ihållande smak. En perfekt ost till ett fylligt rödvin. “El Pinsapo – Sierra de las Nieves” har tagit hem utmärkelser både nationellt som internationellt. Cirkapris: 28 euro/kilot.

Zamorano (Zamora)

Även om den kan förväxlas med manchego har den sin egen personlighet. Tillverkad av obehandlad fårmjölk. Mellan 1 och 4 kilo. Når mognad vid tolv månader. Fet med in- tensiv kryddighet. Cirkapris: 27 euro/kilot.

Las Garmillas (Kantabrien)

Fräsch och fin konsistens om inte osten överstiger två veckor. Oregelbunden form på ett halvt kilo. Mycket krämig, lite söt med en behaglig syrlighet. Cirkapris: 13 euro per del.

San Simón de Costa (Lugo)

Gjord på komjölk och har en mörkare färg eftersom den är rökt på björkved (!). Svag rökdoft och en mild smak, något syrlig och kryddig. Cirkapris: 16 euro/kilot.

Queso de Burgos

Queso de Burgos. Färskosten från Burgos. En av
de vanligaste i Spanien. Utmärkt att även göra som tärningar och lägga i sallad.

Är typisk för provinsen Burgos och är en av de mest representativa för regionen Castilla y León. På fårmjölk men även komjölk kan förekomma som grund till osten. Den är vit, mjuk och något vattnig. Den beskrivs som mycket hälsosam med en naturlig hög proteinhalt. Cirkapris: 12 till 14 euro/kilot.

Queso de Roncal

Queso de Roncal görs på fårmjölk och kommer från Roncaldalen vid floden río Esca i Navarra. Här strövar fåren ”lachas” helt fritt på ängar på tusen meters höjd och äter vad naturen erbjuder. Lagras under fyra månader vilket ger smak och krydda. Cirkapris: 19 euro/kilot.

Queso de Villalón

Queso de Villalón är en färskost från Villalón de Campos (Valladolid) som i allmänhet kräver att den konsumeras på en gång. Vanlig i sallader. Tillverkad på får- mjölk, ibland på ko och fårmjölk och ibland endast ko. Något söt smak en aning bitter. Liknar osten från Burgos. Cirkapris: 9 euro/ kilot.