Galicien är Spaniens skaldjurmecka. Här produceras tonvis med musslor. Den som besöker Santiago de Compostela letar gärna upp rúa do Franco som är den traditionella matgatan för att frossa i havets frukter.
Eller besöker O Grove under höstens skaldjursfestival.
Galicien är Spaniens skafferi av det bästa. Det är inte bara skaldjur och fisk. Även vin, kött och mejerivaror håller högsta klass i denna gröna region i nordvästra Spanien.

Ångkokta blåmusslor under båtturen på fjorden
Regionen kan skryta med att vara unik i Spanien med ursprungsbeteckningen DOP Mejillón de Galicia för skaldjurproduktion. Här är det lika viktigt som vad vin eller olivoljeframställning är i övriga Spanien med sina ursprungs- och kontrollbeteckningar.
Fiesta del marisco
Skaldjuren är den främsta anledningen till ett besök i Galicien. Fiesta del marisco, Skaldjursfesten i O Grove är vida omtalad. 2023 arrangeras den 5 till 12 oktober.
Skaldjursfesten anses vara den viktigaste i Spanien på gastronomisk nivå och förklarades som ”Interés Turístico Nacional” 2013. Tänker du besöka O Grove under dessa dagar så tänk på att beställa logi i god tid.
Under besöket väljer många att ta båten mellan Cambados och O Grove och ge sig ut på fjorden Arousa som är den största av Galiciens fjordar. Med lokal guide ombord som även pratar engelska får du en inblick i hur musslor, ostron och pilgrimsmusslor odlas. Ombord blir du serverad ångkokta musslor med lokalt vin gjort på albariñodruvan.
I Arousafjorden ligger också La Isla de La Toja med fina övernattningsmöjligheter.
Näst störst i världen

Lätt att trivas i Galicien. Färska blåmusslor och lokalt albariñovin
I Galicien odlas mellan 250 och 300 miljoner kilo musslor per år vilket gör den nordvästspanska regionen till världens näst största producent av blåmusslor, efter Kina. Galicien är störst i Europas och står ensam för femtio procent av EU:s totala produktion.
Det är vattnet i de galiciska flodmynningarna som bidrar till ett idealiskt ekosystem för odling av musslor. Traditionellt används ”bateas” som är flytande träkonstruktioner i form av en grill. På avstånd ser det ut som flottor.
Det är i huvudsak blåmusslor som odlas på rep eller nät i fjordarna där vågpåverkan är mindre. Odlingarna är flottor som förankras till botten. Längs repen odlas bland annat blåmusslor. Regionregeringen Xunta de Galicia tillåter högst 500 rep per flotta.
Efter befruktning väntar nästa steg med små ”larver” som fäster sig på repen. Från det börjar musslan växa till.
Medelhavsmussla

Den lokala guiden ombord drar upp ett rep full med musslor
Metoden började användas 1945 i Arousafjorden då man började odla ”Mytilus galloprovincialis” som är en Medelhavsmussla som ingår i familjen blåmusslor. Musslor för konsumtion skördas i regel under höst och vinter. Uppfödningen tar mellan 12 och 17 månader.
Det finns uppgifter på att vid bra odlingsbetingelser kan en musselodling på en yta om en hektar ge en skörd om cirka 300 ton musslor per 17 månader.
Fångsten som den galiciska fiskeflottan landar låg fram till november ifjol på 125.000 ton. Då ska vi tänka på att det var den sämsta fångsten på 20 år. Omsättningen låg på 385 miljoner euro.
Minskad produktion

Odla musslor är en jätteindustri i Galicien
Klimatförändringarna påverkar musselodlingar och sedan 1997 har produktionen minskat stadigt visar siffror från tillsynsmyndigheten Pesca de Galicia.
Myndigheterna ser allvarligt på situationen och försöker skapa hållbara system för det marina livet, med omsorg om miljön men även när det gäller ekonomi då många familjer i Galicien lever på verksamheten. Den biologiska mångfalden och marina ekosystemet ska säkerställas.
Galicien är så annorlunda jämfört med Kanarieöarna, Costa Blanca, Costa del Sol eller Balearerna. Här finns inga långa stränder. Eftersom det regnar året om åker inte soltörstiga turister i första hand till Galicien.
Hit reser man för gastronomin, maten, vinet och naturen. De galiciska fjordarna påminner lite om fjordarna i Norge men det finns även vyer som får en att tro att man är i Stockholms skärgård.
Logitipset

Från Eurostars hotell på ön La Toja har du trevlig utsikt
Väljer du att bo på ön La Toja har du gjort ett fint val. Här ligger bland annat fyrstjärniga Eurostars. Här hade Bilderberggruppen sitt möte i maj 1989.