5.415 konsumenter har fått svara på frågan var man köper bästa köttet och fisken. Det är konsumentorganisationen OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) som har frågat spanska konsumenter i undersökningen som nyligen publicerades i magasinet Compra Maestra.

Inflation, brist på vissa varor och transportstrejker, det är mycket som kan avgöra var den bästa varan ur kvalitetssynpunkt går att köpa.

Majoriteten säger att i den lokala köttbutiken eller i fiskaffären handlas den bästa varan. Men brist på tid och en allt stressigare tillvaro gör att fler gör inköp i större livsmedelskedjor.

Och då står det klart att livsmedelskedjorna Día (62 av 100 poäng) och Mercadona (med 64 poäng) får sämst resultat när det gäller kvalitén på kött. Hipercor (86), El Corte Inglés (83) och Supercor (80) hamnar i toppen.

När det gäller färsk fisk uppger 84 procent att de väljer den lokala fiskaffären i kvarteret. Bland de 16 procenten som går till en livsmedelskedja får Hipercor (85), El Corte Ingles (84) och Supercor (81) högst betyg.

I botten på ”färsk-fisk-ligan” hittar vi Aldi (58), Covirán (59) och Lidl (60).

En majoritet (57%) av de som deltog i undersökningen besöker livsmedelskedjor en eller två gånger i veckan. 59 procent av dessa tar bilen och de väljer att helst göra inköpen på morgonen eller vid middagstid.

Endast 17 procent säger att de gör det under veckoslutet och närhet till hemmet eller jobbet är den främsta anledningen till att man väljer en viss kedja.