Spaniens vinproducenter förväntar att marknaden växer de närmaste fem åren. Målet är att omsättningen ska öka med 1,2 miljarder euro till totalt 4,3 miljarder euro om året. Spanien ska ta andelar på den internationella marknaden.

Spaniens vinorganisation OIVE (Organización Interprofesional del Vino de España) presenterade sin femårsplan nyligen. Målet är att landet ska positionera sig ytterligare som en av världens främsta vinproducenter.

Målet är att nå en andel på 10,2 procent av den totala marknaden i världen. I dagsläget har Spanien 8,3 procent. Det visar rapporten Estrategia del sector vitivinícola español 2022-2027.

Skördetid

Det är intensiva dagar just nu då skörden pågår som bäst. Från det att solen går upp till strax efter tolv på dagen pågår det hårda arbetet med att skörda druvor.

I Málagaprovinsen startade skörden rekordtidigt. Redan den 29 juli inleddes skörden i Axarquía och i norra delen av provinsen. Det var Moscatelvarianter som Alejandría, morisco och grano som plockades.

Totalt i Málagaprovinsen förväntas skörden i år bli som ifjol, på cirka 2.8 miljoner kilo.

Men det är inte bara i södra Spanien som det skördas rekordtidigt. Även i distriktet Costers del Segre och Lérida i Katalonien inleddes skörden den 29 juli.

Minskad konsumtion

Med covid-19-pandemin och Spaniens nationella nödläge med stängda barer och restauranger har det varit några tuffa år för vinmakarna. Minskad försäljning och konsumtion har blivit resultatet.

Färska siffror från Observatorio Español del Mercado del Vino visar att konsumtionen av vin mellan januari och maj ökade med 11,1 procent och nådde 10,44 miljoner hektoliter vin.

I februari nådde vinkonsumtionen sin tillväxttopp med 20,8 procent men har sedan dess dämpats en aning. Det talas om stor kommersiell osäkerhet som följer med stigande energi- och bränslepriser som påverkar transporter. En global inflation slår även mot vinnäringen.

Av det skälet är många vingårdar inte bara bekymrade för torka och sämre kvalitetet på druvor utan även att efterfrågan på vin den närmaste tiden kan minska.

Trots det hoppas den spanska vinnäringen att man kan öka marknadsandelarna i världen. Spanska viner är ju i regel något billigare än både franska och italienska.

Vinmässan SUR Wines & Gourmet

Det stundar trevliga tider i höst. Vinmässan SUR Wines & Gourmet är tillbaka den 24-25 oktober i Palacio de congresos i Torremolinos. Med 400 nationella och internationella viner. Ett utmärkt tillfälle för dig som gillar vin. Läs mer på: surwinesgourmet.diariosur.es

Vin & Opera på Svenska Magasinet

Lördagen den 29 oktober klockan 18 är det vinprovning och opera i Svenska Magasinets lokaler på calle Quemada 10 i Fuengirola med Cassie från Vinoteca Barolo i Calahonda, Mijas Costa.

Cassie har en gedigen erfarenhet inom vin och kan stoltsera med en WSET nivå 3 med en utmärkt känsla för doft och smak.

Vi provar totalt fem viner. Det blir en Cava som välkomstvin och sedan följer två vita och två röda viner.

Den svenska operasångaren, konsertsångaren och sångpedagogen Fredrik de Jounge underhåller. Pris: 39 euro.

Du kan redan nu anmäla dig på: info@svenskamagasinet.nu

Vintips:

De som är inbokade på Svenska Magasinets vinresa 30 september till 4 oktober under ledning av den auktoriserade guiden Siv Ling kommer bland annat att få besöka den familjeägda bodegan Ovidio García i Cigales nära Valladolid. Här produceras några av Spaniens bästa roséviner.

Som Ovidio García Pasión Rosado 2020 på Tempranillo. Härlig elegant, fräsch smak av jordgubbar och citrus med en frisk och ihållande finish. 4,25 euro.

Nilva

Från Nilva Eno Turismo i Manilva på västra Costa del Sol. Vi har tidigare skrivit om deras spännande projekt. Vinet är producerat på Moscatel de Alejandria. Fruktig, eleganta och blommiga aromer, fyllig med viss sälta med närheten till havet. 16,50 euro.

Martin Códax Albariño 2021

Från bodegan med samma namn som ligger i Cambados nära Pontevedra. Vinet har fått sitt namn efter en av Galiciens mest kända trubadurer på medeltiden. På etiketten finns texten till en mycket gammal sång som framhäver kärlek och passion för havet.


Ett klart och vackert vin med en ren, ljus citrongul färg. En underbar doft med nyanser av mogen lime, mandarin, jasmin och apelsin. Smaken fruktig, balanserad och mycket fräsch med påminnelser av mogen citrus.
Utmärkt till skaldjur, fisk, vitt kött, risrätter och färskostar. Pris: 12,50 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner