Inmundiga viner från Ribera del Guadiana och Extremadura tillhör ovanligheterna. I onsdags var 14 vinproducenter och kooperativ på besök i Málaga för att marknadsföra viner från regionen som ligger granne till Portugal. Under fyra dagar arrangerades vinmässor i Huelva, Cádiz, Málaga och Sevilla.

Totalt i Ribera del Guadiana finns det 26 vinproducenter. Det är varma somrar i inlandet med temperaturer på upp emot 42 grader. Med närheten till Portugal odlas många olika druvor som exempelvis tinta roriz som är den portugisiska motsvarigheten till Tempranillo.

Trevlig Cava

Även Garnacha tintorera odlas här. Den blå druvan som har den kraftiga färgen. Övriga druvor har färgen i skalet. Men hos Garnacha tintorera finns den blå färgen även i fruktköttet.

I Sverige hittar vi både Haragán Reserva Especial och Huno Reserva från Pago Los Balancines i sortimentet. Haragán får toppbetyg, 93 poäng, bland bedömare som Juan Fernández-Cuesta i dagstidningen ABC.

Jag testade båda vinerna och blev inte besviken. De motsvarade förväntningarna. Ett annat vin som fått 92 poäng i betyg i ABC är Madre del Agua från producenten Toribio. Ca pris 17 euro.

Haragán Reserva Especial 2017 är producerat på den spännande kombinationen 50% tinta roriz och 50% Garnacha tintorera. Ett mycket fylligt komplett vin med nyanser av kryddor, mineraler och med en elegant behaglig eftersmak. Vinguiden Guía Peñín ger 94 poäng och tre stjärnor. Ca pris 22 euro. I Sverige: 278 SEK.

Huno Reserva 2018 får 92 poäng och fyra stjärnor i vinguiden Guía Peñín. Den är gjord på tempranillo, garnacha tintorera och graciano. Med nyanser av tobak, söta kryddor, fylligt med mogna tanniner. Ca pris 15 euro. 189 SEK.

Peter och Ywonne Liliegard hade rest från Almuñécar för att prova viner från Extremadura.

Det var bra med besökare vid mässan. Peter och Ywonne Liliegard hade rest från Almuñécar för att prova viner från Extremadura. De hade fastnat för Grácil De Zaleo 2019 crianza på Graciano och Tempranillo från kooperativet Viñaoliva i Ribera Guadiana. Ett prisbelönt vin vid vinmässan i Frankfurt, 12 mån franska fat. Även i Almendralejo i Extremadura produceras fylliga viner med bra frukt och avslut. Ca 9 euro.

Vi provade även några mousserande cava från Ribera Guadiana. Den som verkligen föll oss på läppen var den mycket prisvärd, 5,10 euro, Cava Viña Romale Brut Nature från Bodegas Romale från Almendralejo på 60 %Macabeo, 40% Parellada. Fina ihållande bubblor, bra uppsättning aromer, elegant smak. Via deras webbplats går det att beställa sex flaskor för 27 euro. Det är rena fyndet.

Namnet Madre del Agua kommer från en insekt som kräver rent vatten som är drickbart. Det är vinet var verkligen drickbart…

Vinarama

Mellan den 18 till 20 november arrangeras Vinarama för andra gången på La Térmica i Málaga. Upp emot ett hundra olika viner från producenter som Badman Wines, Descalzos Viejos, Dimobe, Fabio Coullet, Gross och Nilva i provinsen Málaga finns på plats plus delikatesser från området. Och det blir musik och underhållning.

Arrangör är provinsstyrelsen med satsningen Sabor a Málaga, En smak av Málaga. Inträdet är sex euro och det är öppet fredag och lördag klockan 12 till 22 och på söndagen den 20 november klockan 12 till 18.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner