Det räknas till årets bästa lokala gastronomiska marknad som hålls i början på december sedan tio år tillbaka. Gran Feria de Sabor a Málaga startar lördagen den 3 december och håller på till söndagen den 11 december i parken ovanför Málagas hamn. Marknaden är öppen från klockan 12 till 21.

Det är 106 matstånd med vin, ost, olivolja och andra delikatesser samt matlagning och 65 olika aktiviteter med chans till provsmakning vid utomhusscenen Recinto Musical Eduardo Ocón som ligger mitt i parken.

Det är ett utmärkt tillfälle för dig som vill prova viner från Málagaprovinsen och träffa vinproducenter.

I Manilva på västra Costa del Sol arrangeras marknaden Saborea Manilva med lokala produkter. Marknaden hålls från idag fredag till den 6 december. Och självklart kan du hitta bra lokala viner här.

Restaurangguide

Annons

Det kommer fler saker framöver för oss som gillar att titta, dofta och smaka. Den 12 december presenteras matguiden ”Quién es quién en la gastronomía de Málaga”, Vem är vem i Málagas gastronomi. Den följer med dagstidningen Diario SUR lördagen den 17 december. En guldgruva för den som vill ha tips på kustens bästa restauranger. En del av guiden handlar om viner. Guiden är på spanska och engelska.

Guía Peñín vinguide 2023

Nu finns vinguiden Guía Peñín för 2023 att köpa i bokshopar. Den finns även på engelska till ett pris av 32 euro. I guiden hittar du bedömning av 9.900 viner från 2.050 bodegor.

För övrigt hölls den 22:a vinmässan Salón de los Mejores Vinos i Madrid nyligen. 400 vinproducenter från 80 distrikt med mer än 2.000 viner var på plasts i utställningshallarna Ifema i Madrid. Guía Peñin släpper inom kort datum för vinmässorna under 2023.

Jag lovar att uppdatera vår vinintresserade läsekrets om dessa vinmässor. Vad som är planerat redan nu är BWW, Barcelona Wine Week, den 6 till 8 februari i Recinto Montjuïc. Samt ProWein i Düsseldorf (Tyskland) den 19 till 21 mars.

Veckans vintips

Pruno 2020 Tinto på 90% Tempranillo och 10% Cabernet Sauvignon från Finca Villacreces i Ribera Del Duero. Vingurun Robert Parker har sagt ”det bästa spanska vinet under 20 euro”. Och du blir inte besviken. Fylligt med nyanser av torkade örter, söta kryddor, mogen frukt, runda tanniner. 11,90 euro.

Jag var och åkte runt i Madridregionen nyligen. Runt den Kungliga huvudstaden finns det många bra vinproducenter.

Trapisondero 2021 Roble på Tempranillo från Bodega del Nero i Chinchón med tre månader på franska fat. Vissa rostade toner, härlig mogen frukt och mycket välsmakande. En härlig överraskning och mycket vin för pengarna. 88 p fyra stjärnor i Guía Peñín. 5,80 euro.

 

 

Agrícola de Cadalso Garnacha 2021 från producenten Cooperativa Agrícola de Cadalso i Sierra de Gredos cirka 120 km väster om Madrid. På den saftiga druvan Garnacha. Fylligt, runt, behagligt på gommen, bra balans, mycket frukt och medelhavsörter. 11,50 euro.

 

 

 

Marqués de Griñón, Svmma Varietalis 2018 från producenten Marques De Grinon i Montes de Toledo (Malpica del Tajo) på Syrah, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Wow vilket vin! Toppenvin, elegant, komplett, bra balans mellan frukt, mineraler och kryddiga toner. 20,90 euro. Det kan inte bli så mycket bättre.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner