Det heter tapear på spanska och skulle fritt kunna översättas till barhoppning på svenska. Det vill säga vi hoppar från bar till bar. Och äter tapas.

Tapas tillhör de spanska favoriterna. När det gäller gastronomi från Andalusien eller Spanien har tapas blivit det spanska kökets exportsuccé. Tapasbarer finns numera i världens alla hörn.

I motsats till traditionella maträtter har tapas flera fördelar. Det är ett lätt tilltugg och går snabbt att göra. Utbudet är brett och omfattande. Priset är också en fördel. På vissa platser är tapas gratis. Jag återkommer till det lite senare.

Det mest fantastiska med tapas är den sociala biten. Här är tapas oslagbart och en anledning till att en barrunda i Spanien slår hela övriga världen med hästlängder.
”Tapear” eller barhoppning, gå från tapasbar till tapasbar, smaka, dofta, se – allt detta bidrar till konversation, sund matsmältning och sociala relationer. Vi talar om en gastronomisk lyx som alla har möjlighet till. Rik som fattig.

Hur startade det?

Den mest kända förklaringen till uttrycket tapas kommer från verbet tapar som betyder ”att täcka” eller lägga på ett lock. Det finns många förklaringar, legender och myter till varför det heter som det gör. Och varje år presenteras nya teorier. Allt från att skydda innehållet i glaset från flugor genom att täcka glaset till att jämna ut alkoholkonsumtionen genom att äta något till.

Det är oklart när konceptet ”tapa” kom till. Någon relaterar det till ”El Quijote” och ”avisillos”, det vill säga något man åt före den stora måltiden. Enligt spanska kungliga språkakademin (Real Academia de la Lengua Española) är tapa en liten portion av något ätbart som serveras med dryck.

En teori säger att tapas kom till vid Kastiliens hov efter att kung Alfonso X med smeknamnet ”den vise” hade blivit rekommenderad av sin läkare att dricka två glas vin om dagen. För att undvika effekterna av alkohol åtföljdes vinet med tilltugg.

Andra säger att tapas föddes under de katolska monarkernas tid. Det inträffade olyckor och incidenter när folk hade druckit. För att undvika alkoholens effekt fick besökarna i baren en bit skinka eller annan korv.

Tapas finns i alla varianter

En annan teori som i mina öron kan accepteras är att kung Alfonso XIII vid ett besök i El Ventorrillo del Chato (mellan Cádiz och San Fernando) gav upphov till tapas. Monarken hade beställt in ett glas vin och vid tidpunkten var det en sandstorm i området. För att hindra att damm och insekter hamnade i drycken la servitören ett skiva skinka för att täcka innehållet i glaset. Tanken eller omtanken gjorde monarken så glad att han senare upprepade det.

Eller så kanske det var bönderna eller jordbrukarna som gav upphov till tapas. För att få kraft till att fortsätta jobba, utan att behöva någon större måltid, drack de ett glas vin med tilltugg, vanligtvis ost.

Så finns det andra experter som menar att tapas har sitt ursprung i Almería. I början på 1900-talet lades en skiva skinka över glaset för att vinet inte skulle förlora smak.
Hur som helst. Oavsett om tapas härstammar från 1500-talet eller 1900-talet så kan vi konstatera att tapas ingår i spansk gastronomi och i den kulinariska kulturen och har exporterats till övriga världen.

Gratis tapas

I provinsen Granada ingår tapas när du beställer ett vin eller öl. Därför utmärker sig den provinsen när det kommer till tapas. De flesta städer som Madrid, Valencia eller Sevilla till mindre kommuner som Alcalá de Henares, Osuna, El Pedroso, Marchena, Martos (Jaén) arrangerar alla sina egna tapasfestivaler, Ruta de la Tapa, under året. Det är varierat och kul, och skiljer sig åt beroende på var du är i Spanien.

I Almuñécar och i Granadaprovinsen – beställ en dricka och du får tapas till

För mig är Almuñécar kustens paradis då vi pratar tapas. Anledningen är att Almuñécar ligger på Costa Tropical och i provinsen Granada. Här ingår tapas när du beställer dryck. Beställ in ett glas vin, Ribera del Duero, och du kan vara säker på att du blir serverad tapas. Och för varje glas du tar in, desto större tapas.

Jag vet att en del säger emot mig nu. Det finns visst barer och enskilda platser även på Costa del Sol och i provinsen Málaga där tapas ingår när du beställer valfri dryck. Och det är riktigt.

Det finns en skillnad. I provinsen Granada är det en självklarhet överallt. Utom när det är tapasfestivaler då barerna tävlar om att göra den bästa tapasrätten och priset för dryck plus tapas pressat upp till 2,50 euro.

Så är det i Almuñécar som har tapasfestival varje år. Utrustad med ett ”pasaporte”, pass, går vi runt från bar till bar och äter tapas. För varje besök får du en stämpel i ditt pass. Sedan lämnar du in ditt pass på närmaste turistbyrå och du har möjlighet att vinna priser.

Häromåret var det 27 barer med totalt 800 tapas som deltog i festivalen. El Mesón El Corzo fick förstapriset följt av Oufti Bar och De la Flor Gastrobar. Bar Er Tapeillo är en av mina favoriter. En annan trevlig bar är Meson Mari y Miguel. Det finns flera att välja på.

Tapasfestivaler, Ruta de la Tapa, har blivit ett sätt i att marknadsföra rik och varierande gastronomi. För barer har det blivit en möjlighet att utveckla tapaskulturen. Med fantasi och uppfinningsrikedom utan några som helst gränser presenteras nya tapasrätter.

Baskien har pintxos

Tapas är Spaniens svar på det svenska smörgåsbordet skulle vi förenklat beskriva det. Eller ett julbord som står dukat året runt. Sommar som vinter. Det vill säga olika tilltugg till vin, sherry, öl eller vad vi väljer att dricka.

Tapas har blivit på modet vilket gör att det blir till smårätter. Inte minst vid tapasfestivaler då tävlingsmonumentet kommer in i bilden vilket sätter fart på både fantasi och storlek.

I Baskien finns pintxos vilket är smårätter på svenska eller tapas på spanska. Det finns en enorm mångfald av pintxos i Baskien som i regel är något större än en vanlig tapas i övriga Spanien. Den består i regel av fisk, skaldjur, kött, ost, skinka eller något annat och serveras på en bit bröd med en tandpetare som körts igenom och håller ihop härligheten. Det finns pintxos uppradade på bardiskar även på Costa del Sol. La Taberna del Pintxo Larios på Calle Alarcón Luján 12 i Málaga är en utmärkt pintxosbar.

Bästa tapaskvarter

Spaniens bästa tapaskvarter, var finns de? En svår fråga att besvara då det enligt spanska barförbundet finns 101.397 barer i landet. Om vi skulle pröva en bar varje dag skulle vi behöva nära 278 år på oss. Omöjligt!

Vi hittar våra egna favoriter tills vi går vidare och hittar nästa favorit. Är det inte så det fungerar? Vi pratar med andra tapas- eller pintxosälskare, tar in tips och information. Knyter kontakter, social samvaro, barhoppning.

Staden León är min favorit i Spanien när det kommer till landets bästa tapaskvarter. Calle Laurel i Logroño, San Sebastian eller Bilbao i Baskien, Burgos, Málaga, Granada, Almuñécar eller Madrid. Alla med kända tapaskvarter där jag praktiserat tapear eller barhoppning. Tittat, doftat, druckit bra vin, inmundigat tapas. Ätit med både ögon och mun.

Besöker du León hittar du tapaskvarteren på varsin sida om huvudgatan Calle Ancha. Barrio Romantico (min favorit) och Barrio Húmedo (plaza de San Martín) med berömda matställen som El Besugo, El Tizón, La Balconada, La Gitanao och La Pintona. Två berömda tapaskvarter i samma stad.

Alla har sina favoriter och pratar vi Pintxos så är de självklara valen San Sebastián och Bilbao.

Kommer av ”att täcka”

Tapas kommer från verbet tapar som betyder ”att täcka” eller lägga på ett lock. Det finns många förklaringar på varför det heter som det gör. Allt från att skydda innehållet i glaset från flugor genom att täcka glaset till att jämna ut alkoholkonsumtionen genom att äta något till.

Vanligast tapas är en skiva ost, skinka, omelett eller oliver. Det kan också vara friterad fisk, svamp, grönsak eller skaldjur.

Kanske är det enkla det bästa. Jamon serrano (Serranoskinka), ost (queso curado) och inlagda oliver. Till detta vitlöksskorpor. Ja, du läste rätt. Det finns att köpa i de flesta butiker. Och till detta ett gott vin från Ronda.