Med egen fästning skulle platsen försvaras mot pirater och sjörövare. Här finns soldränkta vinodlingar med vinstockar som håller sig nära marken och anpassar sig till den friska vinden. Julius Caesar stannade till för att bada när han var guvernör i södra Spanien. Av Ola Josefsson
Manilva nära gränsen till provinsen Cádiz är en vacker och oexploaterad del av Costa del Sol. Landskapet är öppet och ljust. Närheten till Gibraltar sund gör att vindarna får fart. Svenskarna kom hit redan på 1970-talet och Playa Paraiso, Aldea Beach, prinsessan Cristina och Monte Viñas är kända bostadsområden.
Även om inte byggboomen har farit fram lika hårt här som på andra håll så har nya områden vuxit upp. ”Nybyggda lägenheter från 72.100 euro” läser jag i en annons i en lokaltidning. Hacienda de Guadalupe lockar med närhet till stranden.
Vi har tidigare berättat om den nya vandringsleden som ska gå utmed vattenbrynet från Nerja öster om Málaga till fritidshamnen Puerto de la Duquesa i Manilva. Här ligger också den lilla söta borgen castillo de La Duquesa som är den mest besökta platsen i Manilva ur turistsynpunkt.
Nu ska både fästning och den arkeologiska platsen få en ansiktslyftning och 258.000 euro är avsatta. Förbättrad belysning, bättre gångvägar samtidigt som nya utställningar planeras.
Kvarteren runt borgen är charmiga. Gamla fiskarbostäder, en liten kyrka och en gammal begravningsplats (cirka 140 gravar). På den arkeologiska platsen finns kar som användes vid insaltning av fisk. Platsen går tillbaka till romarrikets glansdagar.
Den lilla fästningen byggdes 1767 då Carlos III var kung i Spanien. Det var don Francisco Paulino från Sevilla som byggde borgen med stöd från kungahuset. Kung Carlos III beviljade Paulino att få befäl över ett kavalleri.
Liknande mindre borgar finns på andra håll utmed kusten bland annat i La Herradura på Costa Tropical. Borgarna byggdes för att hålla uppsikt över pirater och sjörövare som gick i land för att hämta slavar. Borgen hade en styrka på 29 personer.
I början av 1800-talet när Napoleons trupper ockuperade Spanien intogs fästningen och omkring 50 franska soldater stationerades på platsen för att bevaka farvägarna i området.
Borgen fungerade som en försvarsfästning fram till 1890. Under 1900-talet ockuperades den lilla borgen av ett 70-tal hemlösa. Numera är den en kommunal egendom och inrymmer ett mindre arkeologiskt museum, en utställningshall och ett offentligt bibliotek.
Vin
I Manilva möts vi också av kontraster. På sluttningar ser vi vinodlingar, här finns gråskimrande berg och ett öppet hav. Det är en privilegierad plats i ett vackert öppet landskap med skönt klimat. Vinskörden Fiesta de la Vendimia firas i slutet på augusti.
Här finns en vinkultur sedan många år tillbaka. Det är små familjeägda vingårdar med liten produktion av traditionella halvsöta och söta viner gjorda på druvan Moscatel de Alejandría.
Mellan juni och september faller knappt någon nederbörd. Vinstockarna blir inte höga, de håller sig nära marken, anpassar sig till den friska vinden som får fart genom Gibraltar-sundet.
Det har odlats vin i hundratals år. Det äldsta dokumentet är från den 29 januari 1549 där Cabildo de Casares ber hertigen av Arcos om att få köpa mark för att anlägga en vingård. En karta från 1700-talet visar att det fanns vingårdar i Casares, Manilva och Estepona.
1942, 1960, 1965, 1968 och 1975 planterades nya vinstockar i Manilva i huvudsak Moscatel de Alejandría. Vinframställningen minskade och i stället ökade produktionen av russin och ätdruvor. 1989 hade Manilva-området 490 hektar vinodlingar vilket är den största siffran hittills.
Vingårdar övergavs då befolkningen blev äldre. Mycket av den mark som det tidigare odlades vin på blev byggbar mark under åren 1988-1991 och 2002-2007.
För ett antal år sedan inleddes en spännande vinsatsning för att återskapa det som hade gått förlorat. Vingården Peñoncillo på 1,8 hektar och som ligger knappt en kilometer från Manilva framställs det numera ett spännande vin. Produktionen ligger i nuläget på 6.000 liter. 2.650 flaskor av det vita vinet årgång 2011 från bodegan Nilva började säljas 2014.
Bodegan ligger vid CIVIMA som också har ett vinmuseum som är öppet under veckoslutet (inträde tre euro, boende i Manilva går in gratis). Utrustningen vid Nilva är supermodern. Vitt vin, torrt och ungdomligt. Gjort på druvan Moscatel de Alejandría som växer på gamla vinstockar i den vita albarizas-jorden, vinet håller hög kvalitet och passar utmärkt till fisk och skaldjur från trakten. På bodegan Nilva ser man ljust på framtiden och återigen har det börjat att skrivas om vin från Manilva.
Tilläggas kan att vingården Viña del Peñoncillo är en ekologisk vinodling med certifikat ”CAAE de Agricultura Ecológica”. För övrigt går det bra att göra studiebesök och provsmakning genom förhandsbokning på tlf 609 290 370 eller via e-post: info@nilva.es.
I samhället ser man affischer av det lokala vinet som säljs lite överallt. Varje år hålls lokala tävlingar för att välja det bästa vinet från området.
Missa inte!
Det gamla romerska badet i dalen La Hedonia öster om Manilva-Sabanilla samhälle. Det är Manilvas äldsta turistattraktion som härstammar från 100-talet före den vanliga tideräkningen. Det finns uppgifter som tyder på att Julius Caesar besökte badet ”baños de la Hedionda” regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien mellan åren 63 och 60 före Kristus.