Med omkring 45.000 olika viner och sex tusen vingårdar är Spanien rena rama paradiset för den vinintresserade. Det finns så mycket att utforska och botanisera. Terra Alta i Katalonien och Extremadura är två distrikt vi tyvärr inte hör så mycket om. Vi har plockat ut två riktiga höjdarviner härifrån. Av Ola Josefsson

Låt oss börja med ett litet trevligt tips från Solkustens baksida. Inte i någon negativ bemärkelse, snarare en vingård som ligger bakom stränder och golfbanor.

Vega del Geva Crianza 2011
Ett mycket lokalt vin för oss som bor på Costa del Sol. Det kan knappast bli mer lokalt. Produceras vid bodegan Pérez Hidalgo i Alora i Guadalhorcedalen. Framställt av Shyrah, 40%, Cabernet Souvignon, 35%, och Merlot 25% skördat i vingården El Morquecho.
Bodegan står för en mycket kreativ och personlig insats i vinvärlden med tanke på att Guadalhorcedalen i första hand är känt för sina stora citrusodlingar. Vinodlingen El Morquecho är på sju hektar och ligger mellan floden rio Guadalhorce och Geva. Den ligger på en sluttning mot väster varför druvorna drar till sig dagens sista solstrålar.
Rubinfärg med lila toner och en doft av vilda bär som björnbär och hallon. Ekfaten ger vinet en doft och smak av vanilj och en kryddig struktur där man förnimmer peppar, eukalyptus, fänkål och rosmarin.
Bodegan Pérez Hidalgo tar emot besökare och organiserar guidad tur på den lilla vingården. Du lär dig hela processen för vinframställning, en vinprovning ingår också. För besök och vinprovningar ring 649 436 362.
Vega del Geva Crianza 2011 har legat tolv månader på franska och amerikanska fat. Pris: 6,90 euro på Carrefour Mijas Costa.

Via Terra Garnatxa Negra 2013, 14,5%
Via Terra produceras av bodegan Edetària med ursprungsbeteckningen D O Terra Alta i nordöstra Spanien. Edetària har utmärkta referenser och tillhör områdets höjdare.
Faktum är att det odlats vin i området Terra Alta sedan 1185 då hertig Ramón Berenguer IV lät plantera vinstockar efter återerövringen. Troligtvis har det odlats vin i området sedan Romarrikets dagar.
Distriktet ligger nära floden río Ebro som var en handelsväg som gick under namnet ”via Edetana”, därav namnet på bodegan. Utmed vägen färdades köpmän till Caesaraugusta (nuvarande Zaragoza) och Dertosa (Tortosa).
Framställt på druvan Garnatza Negra Edetària. Vinet har fått höga betyg och beskrivs som ”fyndvin” och ”bästa vinet kring hundralappen” (kostar 105 SEK på Systembolaget).
Ett smakrikt vin med toner av skogsbär som hallon och mörka mogna körsbär med en kryddig eftersmak med inslag av kakao och tobak. Den fräscha doften påminner om mogna skogshallon, mineraler och rostade toner.
Vinet har legat sex månader i fransk ek. I Spanien kostar vinet omkring sju euro.

google_ad_client = ”ca-pub-4108016601726900”;
google_ad_slot = ”4324319218”;
google_ad_width = 728;
google_ad_height = 15;

Habla del Silencio…, Roble 2011, 14,5%
Vi förknippar inte Extremadura med vinframställning. Men faktum är att bodegan Habla i Trujillo som startade sin verksamhet år 2000 framställer mycket omtyckta viner. När de började producera vin var målet att gå långt och bygga ett varumärke som skulle bli en ikon. Det har de lyckats med. Deras Habla del Silencio har blivit ett av Spaniens mest omtalade viner.
Jag blev rekommenderad vinet av en vän som hade blivit serverad vinet på en bra restaurang i Madrid. Jag gick runt och letade och fann vinet i den lilla butiken La Gusta Vieja på calle Marbella 6 i Fuengirola till ett pris av 12,20 euro.
Framställt på Syrah, Cabernet Sauvignon och Tempranillo. Legat sex månader på fransk ek. Intensiv körsbärsfärg med lila kanter. En doft av mörka bär som svarta vinbär och körsbär balanserat med mineraler och kryddor, moca och rosmarin. Smaken är fräsch, fruktigt med en aning av söta tanniner och en mycket behaglig eftersmak. Mycket prisvärt.
Dekantering rekommenderas före servering, passar till grytor, grillat lamm, fågel och vilt eller till en halvlagrad mogen ost.
Pris: 12,20 euro.