Jag måste börja med en sensationell växt som jag aldrig sett här nere. Den kinesiska forskaren Youyou Tu fick en del av årets nobelpris i medicin för sin upptäckt att man kan framställa ett aktivt läkemedel mot malaria, artemisin, ur en av släktingarna till malört. Ajenjo dulce heter växten på spanska. Av Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

Sommarmalört (Artemisia annua)
Släktet Artemisia har fått namn av gudinnan Artemis som var naturkraftens gudinna och här har man verkligen fått ett kraftfullt medel mot en fruktad sjukdom.
En av släktingarna i familjen är kryddan dragon. Annars har vi ju hört uttrycket “Malört i glädjebägaren” som hänför sig till bruket att inleda en fest med en “besk” dvs malörtsbrännvin som stimulerade matsmältningen.

Kottepalm (Cykas revoluta)
Den här växten, som inte är någon palm, kommer från Asien och fanns redan under Permperioden. Bladen är bakåtlutade, därav tillnamnet revoluta, och i mitten finns honblommorna med röda plommonlika frön. Nu är kottepalmerna en del av en industri för prydnadsväxter. På YouTube kan ni se en fascinerande film: How cykas revoluta grow.

Avocado (Persea americana)
Under Permperioden spred dinosaurierna de stora avocadokärnorna, men nu får man ta till andra metoder för att sprida de populära träden. De kommer från Persien som det latinska namnet säger och när de spanska erövrarna träffade på avocado i Amerika kallade man frukten för alligatorpäron eftersom skinnet liknade krokodilens. Urbefolkningen sa ahuracati som betyder testikel, också en bra liknelse.
Sydamerikanerna gjorde sedermera avocadoröran guacamole populärt i västvärlden.
Avocado är rik på kalium som är bra för hjärtat.

Annons

Kiwi (Actinidia deliciosa)
När ni skär en kiwi mitt itu ser ni att stiften från pistillerna strålar ut som ekrarna på ett cykelhjul, actinidia betyder just strålar på grekiska.
Trädet kommer från Kina men har fått sin verkliga hemvist på Nya Zeeland där frukten, det kinesiska krusbäret, fick sitt nya namn efter kiwifågeln.
En kiwifrukt innehåller dagsbehovet av C-vitamin!
Kiwifrukter mognar sent i Spanien.