Málaga är bäst på morgonen. Börja dagen med att hämta några broschyrer från någon välsorterad turistinformation. Utnyttja det sköna utomhusklimatet med en morgonfika på ett av Málagas trevliga caféer. Studera broschyrerna, läs på och lägg upp rutten – och upplev Málaga Av Ola Josefsson
Många Spanienresenärer ser Málaga som en mellanlandning. Här ligger flygplatsen, man landar i Málaga, sedan går färden vidare mot Torremolinos, Marbella, Fuengirola eller Nerja. Nu ska det bli ändring på det. Málaga har lämnat den sömndruckna perioden bakom sig och blickar fram mot möjligheten att 2016 bli Europas kulturhuvudstad.
Jag trivs förträffligt i Málaga på morgonen. Då är staden som bäst, luften och gatorna som renast. Från caféerna sprider sig kaffedoften, staden vaknar till, och man undrar storsint vad denna nya dag kan ha i sitt sköte. Café El Jardin bakom Katedralen är mitt favoritfik.
Spontana
Málagaborna är spontana, öppna, varma, glada och generösa. Med några ord spanska kan du som besökare öppna många ”dörrar”. Och får du dem att prata, så pratar de, mycket och högljutt. De är samtidigt en aning oorganiserade, de lever för dagen. De anses vara usla bilförare. De städar hemma och vaskar golvet varje dag men har skygglappar för ögonen när det gäller nedskräpning i övrigt.
Det är lätt att bli hemmablind, säger någon. Det är svårt att se saker hemma som besökare kanske ser. Inflyttad utlänning utröner saker som en infödd Málagabor inte kanske ser.
-Men det positiva överväger det negativa helt klart, säger Madelene Andersson, bosatt i Málaga, och sedan i somras anställd vid kommunens Delegación de Turismo, turistmyndigheterna i Málaga.
Fornlämningar
Med sitt utsökta läge vid havet och som hamnstad är Málaga vana vid att ta emot besökare. När fenicierna grundade staden var det som en handelsstation vid Medelhavet. Människor och folkslag har kommit och gått.
Att Málaga är en gammal stad märks inte minst när det ska byggas nytt. Så fort man sätter spaden i jorden stöter man på några gamla fornlämningar. Bottenvåningen i Picassomuseet åskådliggör vad som påträffades under marken när museet skulle byggas.
Att caféet eller baren är Málagabornas mötesplats är helt klart. Du kan nästan ställa klockan efter cafébesöken. Är det fullt är det strax före öppningsdags på förmiddagen eller eftermiddagsfikan vid 17-tiden. Övriga tider ser du mest turister från Nordeuropa som gör ett avbrott i shoppingen.
”Friterad Málagaflicka”
Restaurangerna serverar fritas malagueña (friterad Málagaflicka, fritt översatt), en tallrik med friterad fisk med citron- eller limeskivor som du pressar. Sardinspett är också vanligt liksom Concas fina, musslor, där skalet till färgen går mot det svagt röda. Österut, i stadsdelen El Palo och Pedregalejo ligger trevliga och mysiga tapasbarer.
Det är till baren eller caféet man går, i stället för att gå hem till varandra. Det är på caféerna man umgås och passar samtidigt på att utnyttja det sköna vädret. Vid cafébordet sitter du som besökare på första parkett. Du följer livet i staden, ser människor strömma uppför gatorna, och du sitter precis hur länge du vill, ingen kör bort dig. Det är billigare att parkera sig själv vid ett cafébord än att ställa bilen i ett parkeringsgarage under jord.
Det sägs att det är på caféerna som alla världens revolutioner har skapats. I det manschauvinistiska Spanien pågår en revolution. Jämställdheten har kommit upp på tapeten även i den sydspanska hamnstaden. Faktum är att det diskuteras ganska livligt om det. På stadens universitet är det snart fler tjejer än killar, om det inte redan är det.
Bättre information
Den som besökte en turistshop i Málaga för cirka 15 år sedan kunde snabbt konstatera att utbudet av information och annan turisthjälp var direkt dåligt. Nu för tiden är turistinformationsställen med turistvärdinnor utplacerade lite varstans i Málagas stadskärna.
Servicen och informationen till besökare har tagit älgakliv sedan 90-talets början. Málagas satsning på kulturhuvudstad i Europa 2016 är ett led i att sätta staden på Europas kulturkarta.
-Málaga marknadsför ett stadskoncept som en kontrast till Solkustens sol och bad turism. En cityweekend i Málaga med shopping och besök i museum, kyrkor, katedralen, gamla historiska borgar och mycket mer, berättar Madelene Andersson.
Tysta oaser
Stadskärnan har bara under de senaste fem åren blivit betydligt trevligare och bekvämare. Antalet gågator har blivit fler, tidigare var Málaga synonymt med trafikkaos och tutande. Nu för tiden hittar vi mängder av tysta oaser inne i Málagas centrum.
Shoppingströget Marqués de Larios och fortsättningen Calle Granada är numera gågator. Och det ska bli ännu bättre. Den hårt trafikerade Paseo de Los Curas som ligger mellan Paseo det parque och hamnen ska grävas ned i en tunnel. Utsikten från parken ska inte skymmas av mängder av bilar.
Hur tar man sig bäst runt i Málaga som besökare?
De dubbeldäckade röda turistbussarna Málaga Tour går i trafik under hela dagen. Under resans gång finns det 15 stopp eller hållplatser. Här går du av, uträttar, fotar och tittar på det som du önskar, det får ta den tid det tar, och du hoppar på nästa buss som kommer. Bussarna kommer i intervaller på 30 minuter. Biljetten kostar 15 euro och räcker i 24 timmar. Du kan alltså dela upp Málagaturen, börja resa på eftermiddagen och fortsätta på förmiddagen dagen efter. På bussen får du öronsnäckor och guidning på svenska.
-Du kan också hyra en MP 3 spelare under ett dygn och genom den, på engelska, få all information om Málaga. Du betalar 30 euro som du får igen när d lämnar tillbaka MP 3-spelaren, tipsar Madelene Andersson.