Topprestauranger, tapasbarer, kultur, historia, tjurfäktning och konstutställningar. Lägg till fotboll och basket i den spanska tabelltoppen. Och ett dopp i Medelhavet mitt i storstan. Inte konstigt att svenska charteroperatörer reser till Málaga i sommar. Få städer i Europa kan under våren 2015 tävla med Málaga då både Pompidou och ryska statens museum öppnar upp i den sydspanska hamnstaden. Av Ola Josefsson

Tre invigningar av nya museum på bara en vecka. Den 25 mars öppnar Colección Museo Ruso i den gamla tobaksfabriken Tabacalera. Dessförinnan, den 24 mars, invigs Museo de Arte de la Diputación (MAD) i Antequera. Lördagen den 28 mars väntar invigning av Centro Pompidou i Málaga hamn. Samma dag öppnar också vandringsleden Caminito del Rey som du kan läsa om på annan plats i denna tidning.

Förutom att nya museum slår upp portarna väntar nya temporära utställningar. Vid CAC (Centro de Arte Contemporáneo) öppnar den temporära utställningen med fransk-algeriern Adel Abdessemed torsdagen den 26 mars medan Kina-utställningen med Yan Pei Ming öppnar veckan innan.
Vi ska inte heller glömma bort Museo Carmen Thyssen som den 27 mars inviger den temporära utställningen ”Días de verano”, Sommardagar, som håller på till den 6 september. Tilläggas kan att Esteponas nya teater Teatro Felipe VI troligtvis invigs den 23 mars.
Så nog står invigningarna på rad i slutet på mars innan Semana santa, Heliga veckan och påsken drar igång med mängder av besökare som ska följa de allvarstyngda processionerna i centrum.

Främsta kulturstäder
Museum-täta Málaga seglar upp bland Spaniens främsta kulturstäder. Provinshuvudstaden på Solkusten har inte ”bara” CAC, Picasso-museet och Thyssen-museet. I de centrala delarna av stan kan du se några av de förnämsta konstföreställningarna i världen.
Hit riktas också intresset från flera konstaktörer. När antalet kryssningsturister har vuxit stabilt finns en stor marknad. Málaga är också den stad i Spanien där antalet resenärer och hotellövernattningar ökar mest när det gäller stadsturism. Under de senaste tio åren har antalet turister i Málaga ökat med 127 procent. Under fjolåret 2014 registrerades 1.037.567 hotellturister vilket kan jämföras med 456.493 tio år tidigare.
Ifjol bidrog det till en hotellbeläggning på 70 procent. Vi kan jämföra hotellbeläggningen i Málaga med andra spanska städer som Barcelona, 59 procent, Madrid, 41,37, eller Sevilla med en hotellbeläggning på 22,4 procent för året 2014.
Svenska charteroperatörer som Solresor och Airtours satsar på Costa del Sol i sommar varav Airtours även satsar på Málaga stad. Rikt kulturliv och bad mitt i stan lockar.
”Málaga är årets stora bubblare hos oss”, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Málaga lockar och drar samtidigt som spanjorerna själva besöker staden. Av hotellgäster under fjolåret var 471.207 från Spanien vilket var en ökning med 7,74 procent jämfört med året innan. För fjärde året i rad överträffades siffran över spanska turister med hotellgäster från utlandet som var 566.360.
För turistbranschen är detta mycket positiva siffror. Och Málaga har potential att växa ytterligare. Málaga är vänligt, en välkomnande stad, något som turister värdesätter.
Málaga rankas på 40:e plats av den brittiska tidningen The Guardian på städer i världen som måste besökas 2015. Kollegan The Telegraph har Málaga på top-tio när det gäller spanska städer. Och i undersökningen från The European City Brand Barometer hamnar Málaga på plats 21 av Europas samtliga städer.

Hög klass
Málaga är också den femte större staden i Spanien med flest turistföretag som har blivit certifierade med kvalitetsmärkning, totalt 128 stycken. Det visar att Málaga inte bara har ett omfattande utbud, det håller även hög klass.
Presidenten för konstcentret i Paris besökte Málaga i februari och kunde då konstatera:
”Det existerar inte några liknande konstsalar ens i Paris som öppnar upp och presenterar den stora konstsamlingen på ett sådant sätt så att vi kan släppa loss fantasin, som Pompidou i Málaga gör”.
Alain Seban kom till Málaga tillsammans med direktören Bernard Blistene. Och de talade sig varma för läget i hamnen.
Seban var i Málaga för att inspektera det nya museet. Och han var mycket nöjd.
”Det är sagolikt. Jag är mycket nöjd med det sätt varpå arkitekterna har arbetat för att bidra och upprätthålla den stil som bär Pompidou sigill”.

Bakom museet Pompidou ligger arkitekten Javier Pérez de la Fuente som har lyckats få hela härligheten att smälta in i miljön i hörnet av piren Muelle Uno. Ljuset från havet blir en naturlig del och förstärks genom olika byggmaterial. På de vita väggarna hänger konstskatter från Paris.
Utsidan liknar ett fartyg som ligger förtöjd i hamn. För besökarna väntar upptäckter där inomhusmiljön påminner om en katedral som en ikonisk kub med genomskinliga kupoler och takfönster. Alla detaljer, små eller stora är väl genomtänkta.

I den permanenta avdelningen på två tusen kvadratmeter finns en 30 meter lång och åtta meter hög vägg. Här kommer de stora konstverken att hänga som Bacon, Julio González eller Picasso. Den nästan 250 kvadratmeter stora vit väggen kommer utan tvekan att bli en av de stora attraktionerna.
Avtalet mellan Pompidou och Málaga stad löper i första hand på fem år som sedan kan förlängas. Satsningen med Pompidou i Málaga är ett prov inför en global expansion av utställningar som förhoppningsvis ska besöka olika städer.

Tobaksfabriken
Och så har vi då ryska statens museum i Sankt Petersburg som under våren öppnar upp en filial, ”Colección Museo Ruso”, i den gamla anrika tobaksfabriken som redan har ett bilmuseum. Museet i Sankt Petersburg har funnits i 119 år och för första gången öppnas en filial i Europa med en årlig utställning plus två temporära utställningar varje år.
Årets tema ”Rysk konst mellan 1500 till 2000-talet” visar en bred översikt av rysk konst från 1500-talet till Sovjet-realism. Några av konstnärerna är Venetsianov, Brulov, Ivanov, Levitan, Vereschagin, Kandinski, Tatlin, Rosanova och Deineka bland annat.
Den första temporära utställningen blir med Diaghilev som skapade den ryska baletten och var god vän till Picasso. Sergei Diaghilev var en företagsam innovatör på världsscenen och verksam i slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet. Diaghilev besökte Málaga 1917 tillsammans med Olga Koklova som skulle bli Málagakonstnärens första hustru.

Diaghilev var även en skapare på världens scener av klassisk dans. Han utarbetade även kostymer, kulisser eller mer komplex scenografi. Han samarbetade med konstnärer som Picasso, Matisse och André Derain, med musiker och tonsättare som Stravinsky, Ravel och Debussy. Andra lyckade samarbeten var med koreografer som Fokine och Massine.
Utställningen ”rysk konst under epoken Diaghilev” varar fram till september. Den temporära utställningen består av 69 konstverk och innehåller även målningar och skulpturer av Bakst LS, Vrubel, Golovin, Goncharova, Levitan och Larionov.
Den andra temporära utställningen blir en excentrisk avantgardekonstnär som uppskattas av hans samtida, nämligen Pável Filonov. 2016 väntar utställningar med verk av Marc Chagal, Vassily Kandinksky och Kazimir Malevich.

”Kulturell bro”
Att Sankt Petersburgs stats-museum med 400.000 konstföremål (!) satsar på en filial i Málaga beskrivs som en ”kulturell bro” mellan Ryssland och EU. Museet i Sankt Petersburg arrangerar ett tiotal temporära utställningar utomlands per år. En utställning i Brasilien hade nyligen 385.000 besökare på en och en halv månad. Museet har tidigare arrangerat utställningar i Milano, Stockholm och Wien.
”Vi känner till att många människor utanför Rysslands gränser har dålig kunskap om vårt museum” sa chefen för det ryska museet, Vladimir Gusev, när han tidigare i år besökte Málaga.

Avtalet med Málaga löper på tio år och kan förnyas ytterligare tio år.
”Vi tänker inte öppna filialer på olika platser i världen. När vi fick en förfrågan från den ryska ambassadören i Spanien och från borgmästaren så såg vi en möjlighet att satsa på det här projektet” säger Gusev.
Bakom utformningen av det ryska museet ligger Málaga-arkitekten Antonio Herráiz som har försökt synkronisera konsten från Sankt Petersburg med tobaksfabriken Tabacalera.

Fri entré från klockan 16 på söndagar
För att se den permanenta och den temporära utställningen vid ”Colección Museo Ruso” i den gamla tobaksfabriken Tabacalera kostar det åtta euro. Inträdet vid Centro Pompidou i Málaga hamn blir nio euro.
Den stora nyheten är att det blir fritt inträde i båda museerna från klockan 16 på söndagar.
Pensionärer över 65 år, ungdomar upp till 26 år, stora familjer och de som är verksamma vid universitetet i Málaga får rabatter övrig tid. Det blir gratis entré för arbetslösa och för dem under 18 år.

Väntar kulturchock för Málaga?
Málagas jättesatsningar på det ena museet efter det andra imponerar. Men kritiska röster menar att det är skattebetalarna som betalar till viss del. Åtta museum får kommunala bidrag. Enbart Centro Pompidou får 4,2 miljoner euro per år åtminstone de kommande fem åren.
Tidigare satsningar på museum har inte alltid lyckats. Art Natura kostade 25,6 miljoner euro och slutade med en rättstvist mellan entreprenören och kommunen. Sedan la kommunen 20 miljoner euro på bordet för att köpa den gamla biografen Astoria. Också ett kulturprojekt men ännu står byggnaden fallfärdig.
Det är supervalår. Regionalval, lokalval och allmänna val. Kritikerna menar att tidpunkten med invigningar i slutet på mars luktar valfläsk.