Det är helt surrealistiskt, men i Spanien är mäklaren skyldig att enligt lag undersöka att en köpande kund inte är en kriminell pengatvättare, terrorist eller dylikt. Det handlar alltså om att förbygga pengatvätt. Av Christofer Fogelberg, Start Group
[email protected] Tel 952 90 48 90
Här kan du läsa om aktuella ämnen som handlar om att sälja eller köpa bostad på Costa del Sol.

Det kallas att vi är ”sujeto obligado”och innefattar även banker, advokater, revisorer, notarier, juvelerare, med fler. Vad det i princip innebär är att staten har lagt ut ansvaret på dessa aktörer att kontrollera var pengarna, som används vid en bostadsköp, kommer ifrån. Vi som mäklare innefattas och måste göra en undersökning av alla köpare som vi sedan måste spara i tio år. Om vi upptäcker något som är misstänksamt måste vi anmäla detta till polisen som ser på saken och meddelar om affären kan genomföras eller ej. Om misstanke ej anmäls kan mäklaren bötfällas med upp till 600 000 € även om hen inte varit det minsta delaktig i själva pengatvätten.

Därför måste alla mäklarföretag ha en utarbetad arbetsplan för att motverka pengatvätt. Det innefattar tyvärr att man måste ställa en del obekväma frågor till kunden. T.ex. ”Har du tidigare varit straffad?”, ”Vad är din årsinkomst?”, ”Hur länge har du bott där du bor nu och jobbat där du jobbar?””Är du eller någon i din familj politiskt aktiv? (korruption…)”

Utifrån svaren, var kunden kommer ifrån och var pengarna kommer ifrån, måste mäklaren göra en intern rapport och bestämma riskfaktorn. Om det föreligger risk måste anmälan göras. Alla kunder ska alltså klassificeras och statistik ska göras (och behållas i tio år!) utifall det skulle bli en inspektion av myndigheterna. All dokumentation måste dessutom digitaliseras. Om myndigheterna gör en inspektion och upptäcker en mäklarfirma som inte följer detta (vanligare än ni tror!) så blir böterna upp till 1,5M €.

Kort och gott så har staten gjort det bekvämt för sig och kräver att mäklare, advokater, notarier, banker m.fl. ska göra det undersökande jobbet gratis. Det låter helt tokigt men det är verkligheten sedan denna lag trädde i kraft 2010.

Det tokiga här är att det inte finns några krav på att ha en licens för att vara mäklare. Men de faktiska kraven på hur man måste arbeta är stora. Tyvärr är det många ”kollegor”som inte tror att det behöver göras något åt detta utan kan lämna det åt advokaterna. Ibland när vi samarbetar med vissa mäklare vägrar de att samarbeta med förebyggandet av pengatvätt och att fylla i rätt formulär. Eftersom många av dem inte har någon kunskap om detta, eller kanske inte ens talar spanska, verkar de tro att det är fritt fram att göra som man vill och att mäklaryrket bara är att hämta en kund på flyget, öppna några dörrar och ta dem till en advokat som får lösa pappersexercisen. De som jobbar på detta sätt kommer kanske att få några otrevliga överraskningar i form av dryga böter nu när myndigheterna drar i alla trådar för att få in pengar. Utöver förebyggandet av pengatvätt måste mäklarfirmorna också följa de Andalusiska lagarna om transparens och vilken typ av dokumentation man måste kontrollera innan ett objekt läggs ut till salu. Mäklaren måste göra ett DIA dokument enligt Junta de Andaluicias modell som sammanfattar all information om fastigheten; m2, kostnader, servitut, cee, etc. Böter för ett fel presenterat objekt är 3000€ per styck…

I tillägg till detta måste företagen också följa GDPR och de spanska riktlinjerna genom att vara anmälda hos AEPD så att myndigheterna vet vilken typ av information företaget handhar samt vilka medel som används för att skydda informationen. Här kan böterna vara upp till 20M €.

För att garantera kvaliteten på alla dessa områden vidareutbildar vi på StartGroup vår personal varje år och jag rekommenderar starkt alla kollegor att göra det samma. I dessa tider är det viktigare än någonsin att höja kvaliteten i mäklaryrket.

Så om din mäklare frågar hur länge din svåger suttit i kommunalnämnden så är det inte för att hen är nyfiken, utan hen gör bara sitt jobb.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com