Den 11 maj öppnade vi kontoret efter att ha jobbat hemifrån i nästan två månader. Det var en skön känsla! Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Perioden som följt har varit minst sagt annorlunda. Webbförfrågningarna har skjutit i höjden i maj jämfört med april. Förfrågningrna från Tyskland har ökat markant och även britterna är på gång. Men framför allt har vi haft spanjorer som nu letar med ljus och lykta efter semesterboenden inför sommaren. Vi har sålt flera bra objekt i april och maj vilket är positivt, även om allt just nu är ”svårare” än innan. Det stora problemet är att många av köparna tror att de ska kunna köpa med en rabatt på minst 50%, vilket är orealistiskt. 10-20% är dock realistiskt just nu! Ett exempel är en villa som vi just sålt i Calahonda. Huset med 3 sovrum 2 badrum, privat pool och tomt på 1200 m2 (som kan delas i två!) behövde renoveras och ägarens situation gjorde att det erbjöds till ett vrakpris på 450 000 Euro innan COVID. Under karantänen sänktes priset till 399 000 Euro – ett pris som under normala förhållanden skulle materialisera en försäljning samma dag. Men istället har vi i maj haft ett tiotal visningar på huset och 3 skambud på under 330 000 Euro – en bjöd bara 250! Till slut såldes huset för 370 000 Euro vilket är ett helt otroligt bra pris! Nu är flera av de som var intresserade av huset besvikna då de trodde att de skulle kunna köpa för ”next to nothing”. Men så fungerar det inte – först till kvarn med rätt bud får köpa – sen är det sålt och kommer aldrig igen.

Men var finns ”kapen” (bargains) under den närmaste tiden? Jag tror inte att vi får en massa nya bankåtertag på marknaden och nyproduktionen har små marginaler för stora rabatter. Redan byggda bostäder har den största potentialen för en stor rabatt. Jag ska försöka förklara varför.

Vi kan dela in olika typer av objekt i tre kategorier:

1. Återförsäljningsobjekt
Det är här jag tror att det kommer att finnas flest bargains (kap) under denna kris. Bostäder som ägts länge och säljare som måste sälja pga ålder är ett typiskt scenarium. Ägarna har köpt till lågt pris för många år sen och haft tid att njuta av bostaden, och nu är det dags att sälja oavsett marknadssituation. Det kan också gälla arv. Man måste passa på eftersom de kommer en och en och när det är sålt är det sålt.

2. Bankåtertag
Efter hypoteksreformen förra året kan banken inte påbörja ett övertagande förrän låntagaren är skyldig minst 12 månadsbetalningar. Sedan tar förfarandet ett till två år att genomföra. Det har också kommit en massa nya regler under COVID-tiden som gör att bankerna är mer flexibla än någonsin och har givit frister till folk som blivit av med jobben etc. Så att det skulle komma en uppsjö av nya bankåtertag är uteslutet – i alla fall under de närmaste åren.

3. Nyproduktion
När det gäller nyproduktion har de flesta utvecklare redan små marginaler främst p.g.a. att byggpriserna har skenat i höjden de senaste 2,5 åren. Många av de som är under byggnation har sålt runt hälften och byggnadskostnaderna är redan låsta i kontrakt. Att sänka priserna drastiskt kommer de flesta inte ha råd med – det skulle då bli en minus-affär. Det går inte de finansierade bankerna med på, utan väntar hellre. Men det kan finnas tillfällen i vissa projekt som nästan är klara och de som bara har några få enheter kvar, eller när det gäller en nylansering om lanseringspriserna är bra för att snabbt sälja de första enheterna. Men vissa nyproduktioner erbjuder nu gratis resor och t.ex. möbelpaket ”till ett värde av 10 000 Euro”. Tänk på att allt detta oavsett bakas in i priset. Personligen hade jag hellre bett om en rabatt på 10 000 Euro och köpt mina egna möbler. Då sparar man i tillägg 10% moms och 1,5% AJD skatt på de 10 000, och gör det till en faktisk rabatt på 11 500 Euro.

Tänk på att många av de bästa köpen inte når ut på öppna marknaden utan säljs direkt till mäklarnas existerande investeringskunder! Så kontakta en väletablerad mäklare i området som du är intresserad av och be dem att ha dig i åtanke!

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com