I slutet av maj hade min kollega Pascal van der Woude och jag själv nöjet att delta i konferensen Inmociónate som i år hölls i Sevilla. Runt ett tusen registrerade mäklare från hela Spanien, USA och Latinamerika sammanstrålade för att utbyta erfarenheter, gå på kurser och lära om de senaste nyheterna inom branschen. Det är alltid intressant att tala med kollegor från olika delar av Spanien och världen på detta eventet, som är det största i sitt slag att hållas på spanska i världen.

Av Christofer Fogelberg, Start Group
chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90

Det organiseras varje år av den spanska mäklarorganisationen SIRA i nära samarbete med NAR (National Association of Realtors) som är det största mäklarsamfundet i USA. Vi hade bland annat ett intressant utbyte med ordföranden i NAR som kommit hela vägen från Texas för att närvara.

Tendenserna i Spanien går allt mer mot “Proptech” dvs “Property Technology”. Det finns redan runt 400 företag i Spanien som utvecklar appar och tech-lösningar för mäklare och teknologin exploderar! Allt fler smarta lösningar och produkter finns nu tillgängliga för mäklare som vill investera i att ge sina kunder mervärde. 3D bilder och 360 graders visningar är ju vardagsmat nu för tiden, och har varit en viktig del i försäljningen för oss de senaste fem åren.

Men vi tar nu steget längre och kan i framtiden också virtuellt möblera om en bostad i skala helt i köparens smak – få 3D bilder på det och sedan med ett klick beställa just de möblerna!

Eller varför inte få exakta 3D bilder av den tänka renoveringen? Hur kommer det se ut om jag tapetserar en vägg, eller hur blir det med en öppen kökslösning här? Vi kan nu erbjuda realistiska bilder i Ultra HD så att kunden ser alla möjligheter med bostaden.

Detta är en teknologi som ger mervärde både till våra kunder som säljer och de som köper. Speciellt då vi tänker på att visa möjligheterna med äldre objekt som kanske behöver renovering – eller kanske bara ett sätt att visa bostaden med modernare möbler och färger.

Det finns också en uppsjö av nya häftiga lösningar för våra fotografer och integrering mellan systemen vi använder.

Att vi är i informationsteknologins gyllene ålder är det ingen tvekan om! Och jag tror att mäklarnas stora utmaning framöver är att kombinera personlig service med den nya teknologin.

Vissa av de kollegor jag talar med är lite rädda för att bli ersatta av teknologin, precis som taxichaufförerna var oroliga för Uber och självkörande bilar.

Personligen är jag enbart väldigt exalterad över alla nya möjligheter och efter över 20 år i branschen vet jag hur viktig den personliga kontakten med kunderna är. Att få bra information tack vare teknologin är en fantastisk hjälp, men det är svårt att ersätta en levande professionell mäklare som ger kunden trygghet genom sin kunskap och erfarenhet.

En annan positiv utveckling inom branschen på nationell nivå är att kunderna hela tiden efterfrågar bättre service och mer kunnande från mäklarna. Och många fler mäklare intresserar sig mer och mer för att investera i vidareutbildning för sin personal och sig själva.

Detta är något som vi på StartGroup jobbat med i flera år och även i samarbete med den internationella organisationen AIPP, som nu erbjuder kurser för internationella mäklare.

Jag hoppas att detta sprider sig även till Costa del Sol i framtiden, och att fler mäklare tar ansvar för att höja nivån så att både köparnas och säljarnas upplevelse utvecklas i positiv bemärkelse.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbunden A.P.I. och G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda och La Cala, Mijas Costa samt i Torrequebrada, Benalmadena. StartGroup har för närvarande över 500 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 10 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP. Mer info www.startgroup.com