I Svenska Magasinets maj-nummer skrev jag en artikel med titeln ”Vad händer nu?”. Detta var precis efter det att vi kunnat öppna kontoret efter karantänen och det var givetvis svårt att ge en vanlig prognos med tanke på omständigheterna. Av Christofer Fogelberg, Start Group
chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90
Här kan du läsa om aktuella ämnen som handlar om att sälja eller köpa bostad på Costa del Sol.

Nu i början av december tänkte jag göra något av en tidig sammanfattning av hur året blev, och se hur väl prognosen slog in. Jag kan flagga för att året blev mycket bättre än jag kunnat fantisera om efter karantänen. Artikeln från i maj finns på svenskamagasinet.nu, den var uppdelad i fyra olika kategorier; ”Köpare”, ”Säljare”, ”Investerare” och ”Vad händer med alla mäklare?”

Köpare
Min prognos i maj var att priserna skulle gå ned p.g.a. av brist på utländska köpare, men att det starka intresset från spanska köparna skulle göra att prisfallet skulle vara marginellt och snabbt återhämta sig när de utländska köparna återkom. Hur blev det? Det har varit en mindre prisnedgång i vissa prisklasser och en större i andra. De bostäder som har attraktiva lägen har sålt bra med bara en liten prisjustering eller till samma pris som tidigare. De bostäder som var svårsålda p.g.a. dåliga lägen tidigare har blivit mer svårsålda. Även om det funnits färre intressenter från utlandet har vi märkt att de som kommit varit mycket pålästa, seriösa och slagit till i högre mån än tidigare. Jag är förvånad över hur stort trycket faktiskt är trots alla problem i världen. Jag trodde att fler skulle lägga ”drömmen om Spanien” på hyllan ett år eller så, men så blev det inte helt. Givetvis har vi haft färre utländska köpare än vanligt, men för vår del så har det gått förvånansvärt bra ändå.

Säljare
Prognosen var att det vore smart av säljarna att sänka priserna innan alla andra gjorde det. Och att svenska säljarna hade möjlighet att ta vara på den svaga kronkursen som kunde avväga förlusten i Euro. Många av våra svenska säljare gjorde just det och det fungerade! Även om ett större generellt prisfall hittills uteblivit så var det bra att flera av våra svenska säljare under sommaren kunde få kurser på mellan 10.50-10.70 när de växlade sina Euro till SEK. Nu är kursen runt 10.20 och det gör en skillnad på upp till 50.000 SEK per 100.000€!

Annons

Personligen trodde jag att det skulle bli ett större generellt prisras, men det har uteblivit. Eftersom bankerna varit ”snälla” och givit låntagare i trubbel möjligheter att skjuta på betalningar, amorteringsfrihet etc. så är det inte så många som har ett akut behov av att sälja. I och med lånereformen 2019 så kan bankerna inte påbörja ett återtagsförfarande förrän låntagaren är skyldig 12 månadsbetalningar. Så de som inte betalar och inte har fått uppskov av banken sitter inte i en ”panik-sits” än.

Investerare
Det etablerade investeringskunder som vi har, har fått och nappat på flera goda möjligheter. Jag trodde dock att det skulle bli fler möjligheter än det faktiskt blivit. Eftersom marknaden varit så pass stark så har inte säljarna tvingats att gå ner så mycket i pris överlag. Vissa investerare frågar om bankåtertag, men som jag tidigare skrivit så brukar bankerna inte generellt sälja ”billigt” utan konkurrerar hellre med bättre lånevillkor. Det är oftast ointressant för rena investerare.

”Vad händer med alla mäklare?”
Prognosen i sin helhet såg ut så här: ”Jag tror att det, i likhet med förra krisen, kommer att ske en välbehövlig utrensning. Det är inte normalt att ha så många ”mäklare” som inte ens talar språket i det land de jobbar i, och inte respekterar lagar och regler. Den 28 april skrev tidningen El Economista en prognos att upp till 15 000 mäklarbyråer går i konkurs i år vilket resulterar i upp till 35 000 arbetslösa mäklare i Spanien, cirka 25%. På Costa del Sol kommer det tillika bli en Darwinistisk utrensning där bara de bästa överlever. Tror dock att det kan bli positivt för kunderna. Oavsett hur det blir så ser vi fram emot ett mycket intressant år!”

Hur blev det?
Det verkar ha blivit en ren utrensning och det kommer nog att fortsätta. När jag talar med kollegor från väletablerade firmor så låter det positivt och alla har att göra, medan mindre aktörer har det svårt eller redan försvunnit. Detta kommer troligen att fortsätta och förhoppningsvis kommer det nya registret för mäklare i Andalusien i gång under nästa år. Det innebär att nya krav kommer att sättas för att få lov att arbeta som mäklare. Det är mycket positivt för branschen men framför allt för kunderna!

Nu får vi se hur 2021 artar sig! Om vi ska tro på OECD:s senaste prognos kommer Spaniens BNP gå ned med 11,6% för att sedan snabbt återhämta sig med 5% 2021 (Spanska regeringen förutspår 7,2%) och 4% 2022.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com