På senare tid har jag skrivit mycket om valutakurser, priser, statistik och marknaden i stort. Denna gång tänker jag aktualisera ett ämne som jag skrivit om tidigare, men det känns länge sedan och jag tror att det är dags att ta upp det igen.

Vilken roll har en fastighetsmäklare här i Spanien?

Av PATRIK JÄGMO
ÄR FRENCHISETAGARE PÅ HUSMANHAGBERG
patrik.jagmo@husmanhagberg.com Tel. +34 611 071 521

I Sverige fungerar det annorlunda, inte bara annorlunda från Spanien utan annorlunda jämförelsevis med nästan alla andra ställen i Europa och världen.

I Sverige behöver du studera minst 2 år på högskola samt praktik på mäklarkontor, först då kan du arbeta som fastighetsmäklare.

I Spanien beror kravet på utbildning på var i Spanien du arbetar, i t.ex. Valencia eller Barcelona behöver du certifiera dig för att arbeta som fastighetsmäklare. Certifieringen innebär 250 timmars studier med slutprov. I Andalucia finns inte det kravet ännu (togs bort ) men jag tror att vi även här kommer att få det kravet i framtiden.

I Sverige finns ingen juridisk mellanhand utan fastighetsmäklaren agerar både för köpare och säljare, ansvarar för det juridiska som kontraktsskrivningar samt registrering mot fastighetsregister. Det finns alltså en uppenbar jävsituation vilket gör att fastighetsmäklaren har ett stort ansvar att göra rätt då arbetsuppgifterna är många och känsliga.

I Spanien agerar fastighetsmäklaren i de flesta fall för antingen köparen (köpmäklare) eller för säljaren (säljmäklare). De kontrakt som görs av mäklare är s.k. reservationsavtal. Övrig juridik och kontrakt gör advokat som i många fall är specialiserad på fastighetstransaktioner. Normalt är att både köpare och säljare representerad av varsin advokat. Advokaten för köparen gör i samband med köpet s.k. due diligence på fastigheten. Utöver advokat så har vi även notarien. Notarien i Spanien har en mycket viktig roll då deras jobb är att verifiera att transaktionen är korrekt.

Slutsatsen av detta är att då systemet i Spanien är uppdelat på fler funktioner så går det inte att jämföra med hur det fungerar i Sverige. Det går såklart att skriva långt mycket mer om ämnet.

För den som är intresserad av att fördjupa sig i ämnet finns jag tillhands för att besvara eventuella frågor.

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen