Redan 1977 spelade jag på Los Naranjos, som ståtar med att vara designad av Robert Trent Jones Sr, och Los Naranjos har verkligen utvecklats fint under alla år. Här snackar vi golfkultur i väggarna! Av Philip Nevhage

Hösten 2017 körde min älskade fru och jag ner vår bil 340 mil från Trelleborg till Marbella. Under denna bilresa var jag golfsugen ungefär var tionde minut, och även om det finns många riktigt fina banor i Spanien så är man som skåning inte lättimponerad. Ett sydskånskt talesätt lyder ”Haur du sitt Malmö haur du sitt allt” (vilket ska översättas med ”Har du sett Malmö har du sett allt”) och i det perspektivet gäller att den skånske byggkungen Percy Nilsson satte tänderna i Los Naranjos i slutet av 1980-talet och han byggde verkligen in sydskånsk kraft på olika plan i varumärket Los Naranjos. Så … alltså … ett rungande ”Ja” i att jag är imponerad av denna bana och anläggning.

Los Naranjos bjuder på det mesta och som få andra banor passar den alla kategorier golfspelare. De första nio hålen är mycket roliga, varierande och spännande, där du får fundera mer än en gång på var du ska sikta, och strategiska hinder finns det gott om. Jag (som på utslagen oftare väljer min järntvåa opeggad än peggad driver) är särskilt imponerad över samtliga tees, som är välskötta och fint klippta, rena drömmen. Lägg därtill välklippta fairways, och medhavda små sandsäckar – att laga uppslagna torvor – som höjer allt ett snäpp. Bunkrarna är vackra och välskötta, nästan njutbart att hamna i dem.

De sista 9 hålen lämnar inga fantasier ouppfyllda … väg då in många vackra apelsinlundar på sista 9, vars avslutande par-5 är enastående vackert, med ett sidovattenhinder till vänster mot en lurig green där du ser det betagande klubbhuset. Och då är hålen 10-17 lika intressanta och vackra. Det är med andra ord inte utan anledning som Los Naranjos är rankad som en av de bästa i Spanien, och inte överraskande har den några gånger röstats fram som årets Årets golfklubb på Costa del Golf. Viktiga mästerskap har också hållits här, bl.a Spanska PGA-mästerskapen, European Senior Amateur Championship, spanska Juniormästerskapen och Spanish International Ladies Amatuer Championship.

Mer nostalgi kring Los Naranjos:

Damernas Europatour kommer till Los Naranjos (2021)

Ladies European Tour avslutar på Los Naranjos (2021)

Ägarbyte: ”Målsättningen är att göra Los Naranjos till en mästerskapsbana” (2008)

Percy Nilsson säljer Los Naranjos för halv miljard (2007)

Jan Sonnevi tar över efter Christer Sörensson på Los Naranjos (2005)

Utan träning står man sig slätt i kampen mot par och sitt hcp, och för den träningsvillige är besök på Los Naranjos ett ställe att verkligen skjuta in sig på. Rangen är stor och du kan slå från två håll plus att det finns riktmärken i form av ett flertal greener och flaggor. På denna klubb finner ni även en rakt igenom välsorterad golfshop, som drivs av genomsympatiska Mats med hustru Gabriella, som båda har sina rötter från klassiska Kättilstorp i Jönköping. Tilläggas ska att Mats även erbjuder customfitting, vilket förbättrar varje golfspelare.

Costa del Sol är ett välkänt klassiskt semesterparadis för både sol- och badälskare och inte minst för oss golfspelare. Det går finfint att hyra bil härnere och vill man vila från sina golflustar finns det en uppsjö av spännande utflykter att företa sig; smaka på Granada, Alhambra, Gibraltar och såklart Hemingways favorit Ronda.

Ska jag välja mellan kultur och golfkultur väljer jag Los Naranjos 9 gånger av 10, men Ronda är absolut något att upptäcka. Hemingway ansågs vara en orolig, passionerad och plågad människa, som lockades bl.a av döden och krig, men han var också en person som njöt av livet fullt ut. Det fann han i Ronda, där han förutom rikligt med tid på barer och restauranger lät sig inspireras av den andalusiska atmosfären. Los Naranjos har en gemytlig restaurangmiljö, som sannolikt hade fått en reinkarnerad Hemingway att börja med golf, och som alltid får mig att stanna en stund till. Salud!