Línea Directa ger råd steg för steg om hur du skall agera vid olyckshändelser. 1. Ring larmcentralen på nummer 112. Därifrån koordineras hjälp och du får uppge omständigheterna kring olyckan.
2. Försök att agera lugnt och sansat. Sätt på varningsljusen. Om möjligt flytta bilen från vägen för att undvika köer och ytterligare olyckor.
3. Signalera olyckan. Innan ni kliver ur bilen, sätt på er den obligatoriska självlysande västen och placera ut varningstrianglar. Placera den första triangeln ca 50 m bakom bilen och den andra ca 100 m bakom bilen.
4. Om någon är allvarligt skadad, försök att inte flytta dem såvida det inte är fara för brand eller explosion. Bred över den skadade person om möjligt och håll dem lugna i väntan på räddningstjänsten.
5. Om omständigheterna tillåter så fyll alltid i det europeiska formuläret för olycksrapport och skadeanmälan. Detta är nödvändigt för att försäkringsbolagen snabbt skall kunna hantera ärendet. Om du är osäker på hur man fyller i formuläret, kontakta då ditt försäkringsbolag.
För mer information ring 902 123 104