Att jobba hemifrån blev något som många företag i hela världen var tvungna att göra under 2020 och 2021. Alla som kunde, packade ihop sina saker från kontoret och började jobba hemifrån. Det blev en ordentlig omställning för många – att jobba hemifrån i stället för att resa till kontoret på morgonen. Frågan är nu om landbaserade industrier är dömda att misslyckas? Kommer många saker flyttas till onlinejobb nu och kommer allt fler människor börja jobba hemifrån?

Fördelar med att jobba hemifrån

Allt fler börjar att se fördelen med att jobba hemifrån. Istället för att skynda sig till ett kontor, går det istället att göra sig i ordning hemma och sedan sätta sig vid datorn för att vara redo för att jobba. En annan fördel är för den som har barn. Det skapar inte samma stress på morgonen att få barnen redo för att gå till skolan. Att jobba hemifrån är dessutom något som är bättre för miljön. När du jobbar hemifrån pendlar du inte. Det är normalt att behöva pendla minst 30 minuter varje gång man tar sig till jobbet, ibland mycket längre. Du sparar även pengar. Om du pendlar med en bil slipper du att betala bensin och om du pendlar med tåg eller buss slipper du att köpa biljetter för resan.

När du jobbar hemma får du även tid för annat. Direkt när du slutar jobbet kan du bara stänga av datorn och gå och laga mat. Du får även tid för andra aktiviteter som att spela casino online, gå till gymmet i tid eller hämta barnen tidigare från skolan eller dagiset. Det har även visat att allt fler har blivit mer produktiva när de jobbar hemifrån.

Annons

Många av dessa anledningar har lett till att allt fler personer vill fortsätta att jobba hemifrån och frågan har uppstått – betyder detta att landbaserade industrier kommer att flytta online?

Nackdelar med att jobba hemifrån

Det finns självklart även nackdelar med att jobba hemifrån. Därför är det många landbaserade industrier som istället vill kombinera att jobba hemifrån och att jobba på kontoret. Att gå till kontoret skapar en företagskultur. Det är där människor träffas för att byta tankar om företaget och vad som kan förbättras. Att jobba hemifrån kan lätt bli ensamt och göra det svårare att fokusera, samt det är svårare att skapa en känsla av arbetskultur. Det innebär också att personen måste vara fokuserad själv – vilket inte alltid är något som är lätt.

Ont om rutiner är ett annat problem som finns med att inte gå till kontoret och att de vanor som finns i vardagen förloras. Hemmiljön kan också vara mer distraherande och svårare att få klart arbetet under dagen. Jobbet kan också enkelt flyta ihop med ditt privatliv när du arbetar hemifrån. Det blir lätt hänt att du börjar svara på mail efter arbetstiden är slut, eller jobba på helgen.

Virtuella kontor

Virtuella kontor är ett nytt koncept som finns nu. Det betyder att hela kontoret är virtuellt och detta är något som många företag har valt att investera i. Ett virtuellt kontor innebär att du fortfarande är på ett kontor, men du jobbar hemifrån. Det virtuella kontoret är uppbyggt som ett normalt kontor, där personalen fortfarande kan prata tillsammans genom chatt eller video. Kontoret ser ut som vanligt och de kan även skapa egna utrymmen. Många större företag har valt att göra detta istället för att gå tillbaka till kontoret.

Sammanfattning

Vi har gått in i en ny värld med nya möjligheter tack vare teknik som Zoom och virtuella kontor. Det gör att kontoret kan fungera utan att all personal är på plats. Att kunna jobba hemifrån leder även till att svenskar inte behöver stanna i en viss stad, utan kan välja att flytta utomlands. Detta är också något som gör att allt fler idag föredrar att jobba hemifrån. Det kommer dock alltid att finnas ett behov av kontor. Trots att möten kan skötas online idag, är det inte idealt. Att sitta tillsammans på ett möte tillsammans med en fika, skapar en helt annan arbetskultur som många gånger är bättre. Det är ett sätt att diskutera tankar om företaget och vara kreativa tillsammans.

Att jobba hemifrån är något vi tror att många företag kommer att fortsätta med, men i en kombination med att jobba på kontoret. Många verksamheter kommer att ha ett visst antal dagar hemifrån och ett visst antal dagar på kontoret. Allt fler företag har däremot börjat investera i saker som virtuella kontor och att helt flytta verksamheten online.