En mötesplats men också en kyrka som en traditionsbärande plats med påskfirande, julfirande och valborg där besökare ska känna igen sig. Det ska vara låga trösklar och lätt att komma in. Allt görs i en öppen atmosfär med människan i centrum. Så beskriver det nya prästparet på Costa del Sol och Costa Tropical målsättningen med den svenska kyrkan i utlandet. Av Ola Josefsson
Det nya prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson kommer närmast från svenska kyrkan i Nederländerna där de tjänstgjort sedan 2009.
– Det var en fascinerande plats att vara på. Vi tror att Spanien kommer att bli lika spännande och givande, säger Mikael och Lena som blir fast prästpar på Costa del Sol och Costa Tropical fram till januari 2020.
Från att först ha varit en svensk sjömanskyrka i Rotterdam ändrades Mikael och Lenas arbetssituation efter att det blev Svenska kyrkan i Nederländerna.
– Rotterdam är världens tredje största hamn. När vi kom dit 2009 gjorde vi 20 till 30 besök i veckan på fartyg som hade svenska sjömän. I slutet blev det bara två eller tre besök i veckan, berättar Mikael.
Antalet svenska sjömän minskar på världens sju hav. De flesta svenskar på sjön har numera befattningar som kapten, styrman eller maskinchef.
– Att antalet svenska sjömän minskat är en orsak till att namnet på församlingen ändrades till Svenska kyrkan i Nederländerna där vår stora uppgift blev att driva en församlingskyrka med ett brett utbud av aktiviteter och diakonal-social arbetsinsats. Därutöver betjänade vi även svenskar i samband med bröllop, begravningar och högtider.
Tidigare var sjömän äventyrare och troende med en filosofisk inriktning. Nutidens sjömän är mer inne i sin karriär.
– Sjömanskyrkorna kom till genom nykterhetsrörelserna och EFS en gång i tiden. Det var som en väckelserörelse för sjömän med en längtan till helheten och i den fanns Gud.
Med flytten till södra Spanien ändras karaktären på vilka prästparet ska betjäna.
– Till Nederländerna flyttade svenskar för att göra karriär och arbeta. Hit till södra Spanien flyttar majoriteten efter karriären.
Från 4.000 till 5.000 svenskar i Nederländerna blir det nu i storleksordningen 35.000 svenskar plus studenter, turister och alla andra som tillfälligt besöker kusten under längre eller kortare perioder som Mikael och Lena ska betjäna.
Samordnande kraft
Det nya prästparets arbetsbeskrivning går ut på att vara en samordnande kraft. Det är också en förlängd arm mellan Sverige och svenska myndigheter i Spanien som ambassad och honorärkonsulat.
– Förutom att vi är en mötesplats och kyrka samt en traditionsbärande plats har vi en viktig uppgift i samband med katastrofer, olyckor eller andra mindre trevliga saker. Som jourpräst kommer jag i kontakt med dödsfall som för de drabbade upplevs som en fullständig katastrof. Det är individer som behöver en svensk röst.
När organisationen Svenska kyrkan i utlandet sökte efter personal var målet att hitta ett prästpar med erfarenhet från utlandstjänstgöring. Mikael och Lena har tjänstgjort periodvis under åren 2005, 2006 och 2008 vid församlingen i Palma de Mallorca. Sedan blev det Rotterdam.
– Vi känner att vi har den erfarenhet som gör oss rustade att ta oss an den här uppgiften. Och under den korta tid vi har varit på kusten har vi fått ett varmt och fint mottagande. Bara positiva kommentarer.
– Jämfört med Nederländerna, dit många flyttar för att arbeta under några år för att sedan resa vidare, är Spanien en plats där man önskar vara och leva. Det är inte samma prestationsångest här, en skön avslappnad attityd.
Mikael och Lena är medvetna om att allt fler yngre människor tar sitt pick och pack och flyttar till kusten. De svenska skolorna i Fuengirola och Marbella har rekord i antal elever, call center-företag växer upp som svampar ur jorden och drar till sig svenska ungdomar med löften om arbete i solen. Och barnfamiljer flyttar till värmen och sköter jobbet via nätet.
Jesus gestalt
Tvåbarnsföräldrarna Mikael och Lena, som har ett femårskontrakt som löper fram till januari 2020, är i grunden snickare respektive socionom. Mikael prästvigdes som 35-åring och är nu inne på sitt trettonde år. När Mikael gick vakt i flottan fick han tag på ett exemplar av Bibeln från Gideoniterna, en ideell organisation med syfte att dela ut Guds Ord.
– Det som fascinerade mig var Jesus gestalt och sättet att tänka. Och att hitta svaret på frågan varför vi är människor.
I samband med fastighetskrisen i Sverige i början på 1990-talet sadlade Mikael om från snickare till präst.
– Jag vet hur det är att stämpla in klockan 7 och att bli arbetslös, säger Mikael.
Lena Ottosson är assistent i kyrkan med inriktning på diakonala behov som människors längtan och utsatthet.
– Jag intresserar mig för sociala frågor och att knyta nätverk i händelse av olyckor eller katastrofer. Min uppgift blir att även samordna barngrupper och musikverksamhet.
Den stora nyheten för 2015 blir att församlingens lokaler i centrala Fuengirola ska renoveras i sommar.
– Församlingen har fått ett antal friska miljoner från SKUT. Det känns verkligen bra. Så till hösten 2015 planerar vi nystart och nyinvigning. Hela renoveringsprojektet ligger hos en konsultfirma i Málaga och allt löper som det ska, berättar Mikael Jönsson avslutningsvis.