Den 22 augusti 2015 i Marbella. Då presenteras ett av världens tuffaste cykellopp. Totalt 3.374 kilometer ska avverkas. Fyra etapper kommer att köras i provinsen Málaga vilket är rekord. Under den andra etappen ingår Caminito de El Rey där målgång sker på hög höjd i Bobastro i detta natursköna landskap. Lägg till Marbella, Alhaurín de la Torre, Mijas och Estepona – det blir mycket cykel på Solkusten. Av Ola Josefsson

La Vuelta Ciclista a España, eller Spanien runt på cykel, fyller 80 år och provinsen Málaga kommer att få en framträdande plats. Inte mindre än elva kommuner kommer att få besök av cyklisterna; Málaga, Marbella, Estepona, Benahavís, Torremolinos, Mijas, Alhaurín de la Torre, Antequera, Álora, Ardales och Valle de Abdalajís.

Tävlingen kommer att starta den 22 augusti i Puerto Banús med ett kort tempolopp till Marbella centrum. Sedan följer ytterligare tre etapper i provinsen.

För många av platserna med dagsetapper betyder det klirr i kassan. Uppskattningar visar ett tillskott på 300.000 euro. Från måndagen den 17 augusti kommer cykelstallen att vara på plats vid fritidshamnen Puerto Banús vilket betyder extra uppmärksamhet till Marbella.

Hela karavanen av La Vuelta består av 2.500 personer plus 300 journalister som bevakar tävlingen. Javier Guillén, generaldirektör för tävlingen, säger att man la starten i Marbella medvetet därför att man önskar fira 80-årsjubileet på en omtalad plats. Vi har varit intresserade av Costa del Sol från första stund, en plats som alla känner till”.

Under veckan innan start blir det föreläsningar och utställningar om tävlingens historia. Den 22 augusti presenteras lagen vid en ceremoni i Benahavís.
Även bergskedjan Pyrenéerna som gränsar till Frankrike blir en given plats för cyklisterna vid årets Spanien runt.
”Vi vill förena tradition och innovation. Av världens tre största cykellopp är Spanien runt det som kan bjuda på mest variation” säger Javier Guillén.

Efter starten i Andalusien fortsätter cyklisterna mot Pyrenéerna via Alicante och Valencia. En etapp går vid Andorra, vidare till Kantabrien och Asturien innan det individuella tempoloppet, 40 km, till Burgos väntar fem dagar före målgång. Årets etapper beskrivs som mycket krävande, explosivt, svårt och komplicerat.

Målgången sker i Madrid den 13 september.

Håll koll på röda tröjan!
Den cyklist som är i den sammanlagda ledningen under tävlingen, bär en röd tröja, motsvarigheten till den gula ledartröjan i Tour de France och den rosa tröjan i Giro d’Italia.

Fakta/La Vuelta Ciclista a España 2015
Spanien runt firar 80-årsjubileum. Årets lopp av La Vuelta är den 70:e upplagan då tävlingen under några år gick under namnet El Correo Español/El Pueblo Vasco. Några av vinnarna heter Anquetil, Jan Janssen, Tony Rominger, Jan Ullrich och Alberto Contador. Bästa svenska placering har Sven-Åke Nilsson, Malmö, som tog en etappseger och kom på tredje plats 1982.

Fyra av 21 etapper 2015 kommer att gå i provinsen Málaga:
22 augusti: Puerto Banús-Marbella
Ett kort tempolopp, 7,5 km, vid skrivande stund var det oklart om det blir enskilt eller i lag.
23 augusti: Alhaurín de la Torre-Caminito del Rey
Andra etappen startar i Alhaurín de la Torre vilket är första gången. Målgång vid Caminito del Rey. Den avslutande delen blir häftig och med en målgång i området Bobastro som ligger i ett vackert och dramatiskt landskap. Bobastro är en historisk plats där Omar Ben Hafsún gömde sig på 800-talet i revolten mot emiren i Córdoba.
24 augusti: Mijas-Málaga
Den tredje etappen startar i Mijas och kommer att ha målgång i Málaga som har varit med vid två tidigare tävlingar, 2000 och 2006. Det blir också en häftig etapp som avslutas i Málaga mitt under värsta turistsäsong. Räkna med publikfest. Trolig målgång vid Paseo del Parque.
25 augusti: Estepona-Vejer de la Frontera
Start i vackra Estepona med fortsättning genom bergspasset Peñas Blancas. Målgång i provinsen Cádiz och Vejer de la Frontera.