Här startar/slutar Senda litoral, den 180 kilometer långa vandringsleden som går genom 14 kommuner, mellan Manilva och Nerja. I juli var 80 procent av leden klar. Idyllen Manilva har fått svenskägd golfbana sedan i somras och fler spännande projekt väntar. Av Ola Josefsson

Det är i början av augusti. Kvicksilvret ligger konstant dagtid på 30 grader. Fairway är mer bruna än gröna. Snart blir det ändring på det.
– Faktum är att det finns gott om grundvatten i området. De nyinköpta pumparna ska ge gröna fairway.

Jimmy Heino är ny golfdirektör på numera svenskägda La Duquesa Golf & Country Club i Manilva kommun på västra Costa del Sol. Som Svenska Magasinet kunde berätta i sin nätupplaga fick golfanläggningen nya ägare i SPS Global 15 juni. Bakom det lokala bolaget står representanter från Blumarine Capital AB, tidigare Svenska Storstadsgruppen AB.

Det är en intressant svensk golfsatsning. En eftersatt golfbana ska förvandlas till en pärla på Costa del Golf. Den nye ägaren hoppas inom kort göra klart med hotellet strax intill.
La Duquesa-banan har några tuffa år bakom sig som konkursbo. Golfhotellet som ligger vägg i vägg med klubbhuset har samma historia. Svenske ägaren har lagt ett bud på hotellet och enligt uppgifter till Svenska Magasinet pekar det mesta på att den affären går i lås.
Banken som tog över både golfbana och hotell vill helst se samma ägare. I skrivande stund handlar det om att komma överrens med ett antal privatpersoner som sedan tidigare äger bostäder som ligger i hotellanläggningen.

– Det finns stora planer och projekt. Vi tar en sak i sänder. Under de senaste fyra åren har golfanläggningen drivits vidare med minsta marginal. Vid konkursen fanns två alternativ; antingen stänga helt eller hålla igång anläggningen med lågbudget.
– Tack vare green fee gäster och inte minst svenska och norska golfspelare som bor i närområdet har banan överlevt, trots ovissheten hur det skulle gå. Det känns bra att en svensk ägare tagit över.

Jimmy Heino är golfdirektör på La Duquesa sedan juni. Han kommer från Stockholm, har varit bosatt i Spanien i nära 30 år. Hans fru är från Málaga. Jimmy är en mångsysslare inom främst marknadsföring och sälj.
– Jag ser golfjobbet som vilket jobb som helst. Det är ett företag. Det ska göras inköp, planeras och en funktionsenlig golfklubb skapas, säger Jimmy som vill ha med hela personalen i beslut.

Jimmy har drivit egna företag i Spanien och varit anställd på Ikeas spanska säljavdelning. Han betonar vikten av att lyssna på personalen. Med deras erfarenheter ta gemensamma beslut.
– De flesta har varit med här länge och gjort sitt bästa trots knappa resurser. Personalen ska känna att de är med i beslut som tas. Det skapar energi i gruppen.

De första nyinvesteringarna var inköp av gräsklippare och vattenpumpar.
– Med de nya pumparna kan vi vattna banan var tredje eller var fjärde dag jämfört med var artonde dag som det hittills varit. Hela bevattningssystemet ska digitaliseras och bytas ut. En arkitekt har inlett arbetet med att se över klubbhus och det elektriska.

När Svenska Magasinet besöker La Duquesa i början på augusti förhandlar anläggningen med en svensk stjärnkrögare.
– Vi ska jobba på bred front med bana och klubbhus, skapa en sportslig och social punkt som lockar företagare och familjer från hela kusten.
– Läget är fantastiskt. Det är lätt att sig hit då vi ligger precis utmed kustvägen. På andra sidan kustvägen har vi fritidshamnen La Duquesa och Medelhavet, säger Jimmy Heino.