Sex av de sju stränderna i Fuengirola får högsta betyg av EU vilket innebär att de får sätta upp den blå flaggan som markerar erkännandet.
Fuengirola är därmed den kommun i Andalusien som har flest stränder med beteckningen. De överträffas bara av sex kommuner i Spanien – fyra i Galicien och två på Mallorca.
Det är en allmän bedömning av renlighet, säkerhet och miljövänlighet som görs, förutom att de måste innehålla vissa grundläggande installationer som handikappanpassning och duschar.
Det var inte bara positiva nyheter med anledning av världsmiljödagen den 5 juni. Myndigheterna passade på att rapportera om insatser och planer för att förbättra miljön på Costa del Sol.
Miljögruppen Ecologistas en Acción menar dock att situationen är beklämmande på många håll. De delade ut svarta flaggan till 11 stränder längs Costa del Sol som har särskilt dålig miljö.
De sträcker sig från Nerja i öst där avsaknaden av reningsverk är ett stort miljöproblem till skräpiga stränder i Manilva i väst.
Huvudproblemet är enligt miljögruppen strandnära bostadsbebyggelse och allt fler och större fritidsbåtshamnar som innebär att havsmiljön påverkas negativt.