Vi träffar Per Grape, nybliven Europamästare i Brasiliansk jiu­jitsu! Per är oerhört målinriktad när det kommer till träning och att driva framgångsrika företag. Vi som har lite svårare att hålla i vår träning är nyfikna på vinnaren, som sen ett år bor på Solkusten med sin fru och deras fyra barn.

Varför flyttade du just till Spanien?

– Vi köpte en bostad här med tanke om ett semesterboende och på vägen från mötet såg vi att stjärnorna stod rätt och bestämde oss i taxin till flygplatsen att vi flyttar hit istället. Både jag och min fru har varit mycket i Spanien sedan tidigare och min fru har bott här i perioder.

Vilken är din favoritstad/favoritplats på Solkusten?

Annons

– På nåt frukosthak med plaststolar i San Pedro.

Hur är det att börja om i ett nytt land som fyrabarns familj?

– Inte alls lika bekvämt som i Sverige, säger han och skrattar. Mycket handlar om att hitta sammanhang och gemenskap. Idrott, skola osv. Man tar med sig sina erfarenheter från Sverige och gör det bästa av det. Jag jobbar med mitt tålamod, finner kreativa lösningar och tar tillfället att visa barnen att världen inte är så stor och att möjligheterna finns här att göra det man verkligen brinner för. Att ge det till kidsen är verkligen den största belöningen!

Stort grattis till EM-titeln! Berätta, hur mycket blod svett och tårar ligger det bakom ett EM guld?

– Jättemycket, kampsporten hjälper mig på många sätt. Exempelvis att inte bli för lat och bekväm. (Lätt att bli det här.) Vara lugn i pressade situationer och bygga en gudalik kropp. Att dessutom välja en smalare nisch gör också att jag funnit vänner från olika delar av världen. Jag tränar ca 7 dagar i veckan och är tämligen noggrann med vad jag äter och dricker. Att tävla är nervöst och utvecklande på så många sätt. Exempelvis genomförde jag exakt 162 fighter innan tävlingen sett över en sexveckorsperiod och där jag även tappade 7.1 kilo. Jag vann för att jag var förberedd fysiskt och mentalt. Jag har tidigare genomfört utmanande tävlingar som Ironman och Ö till Ö. Detta var nåt helt annat. Att ha en motståndare som du vet kommer göra allt för att besegra dig är verkligen nervkittlande.

Hur får du tiden att räcka till? Hur hinner du med jobb, träning och familjen?

– Nyckeln har varit integriteten av att sätta gränser, säga ja och nej och hålla fast vid det. Jag sover bra och mycket också. Käkar vitaminer, mediterar betalar skatt och säger förlåt ofta. Jag skriver ju också min krönika ”Från min horisont” här i tidningen, vilket är både roligt och terapeutiskt.

– Jag hinner med mera! Funderar på att podda, om någon vill köra med mig så hojta. Jag tänker typ en skojig podd om livet som expat. Let’s go!!!