Solkusten är inte bara sol, strand och sangria. Det är också äventyr i inlandet. Här ligger en av Europas bästa gokartbanor. Du hittar äkta andalusiskt lantliv med olivodlingar och vinstockar. Och du kan utforska spännande världsarv.

Dólmenes de Antequera

Under kullen ligger stenkammargravarna eller megalitgravarna som finns med på Unescos världsarvslista (Patrimonio de la Humanidad).

Provinsen Málaga fick sitt första världsarv sommaren 2016. Stenkammargravarna eller megalitgravarna Dólmenes de Antequera är på Unescos världsarvslista (Patrimonio de la Humanidad).

Du hittar till världsarvet Dólmenes de Antequera genom att ta A-45 från Solkusten Málaga mot Sevilla.

Det är imponerande stenkammargravar eller megalitgravar som ligger vid Antequera nära riksväg A-45, cirka 50 km från Málaga. Flera tusen år gamla fornlämningar byggda av ett enda eller flera naturliga eller grovt uthuggna stenblock eller megaliter.

Strax intill finns en informationsavdelning med filmer och utställning.

Så hur står sig då megalitgravarna Dólmenes de Antequera jämfört med liknande fornlämningar?

Foto: Javier Pérez González. Archivo del Conjunto Arqueológico Dólmenes de Antequera.

Megalitgravar förekommer i norra och västra Europa. Faktum är att dessa gravar är de första på det europeiska fastlandet som kommer med på listan. Tidigare finns gravar i Malta, Irland och Storbritannien på Unescos världsarvslista.

Gravarna har fått utmärkelsen Medalla de Oro de las Bellas Artes. Den brittiske forskaren Michael Hoskin har bidraget med mycket information.

De imponerande stenkammargravarna har namn som El Romeral, Menga och Viera.

Läs mer: Gokart i Campillos – En adrenalinfylld upplevelse

Från gravkullarna har du en fantastisk utsikt mot ”Peña de los Enamorados”, kärleken eller de förälskades klippa som liknar ansiktet på en indian.

Foto: Javier Pérez González. Archivo del Conjunto Arqueológico Dólmenes de Antequera.

Legenden säger att ett ungt par, hon en arabisk prinsessa, han en ung kristen, flydde från soldater som prinsessans far hade skickat ut. Jakten slutade med att det unga paret kastade sig ut för klippan.

Lunchtips:

En av mina favoriter är Restaurante Plaza de Toros på Carretera del Albergue i Antequera. Och var inte orolig. Du behöver inte gilla tjurfäktning för att komma in. Besökarna är sådana som gillar bra mat. Miljön är fantastisk precis som maten och vinet. Gillar du rabo de toros, tjursvans, har du kommit rätt.

Mollina – vinernas och grottornas land

Mollina är vinernas och grottornas land vid Sierra de la Camorra i Málagaprovinsens inland. Här finns tre vinproducenter, den vackra parken Santillán för dem med egen picknickkorg och julkrubbmuseet Museo Internacional de Arte Belenista.

Mollina, Tierra del vino. Málagaprovinsens inland med inte mindre än tre bra vinproducenter. Det finns 500 hektar vinodlingar i området.

Cirka 5.000 invånare och tre vinproducenter. Mollina är en välmående kommun med tillverkningsindustri. Kommunen ligger strategiskt utmed A-92:an som förbinder Málaga med Sevilla.

Det är ett vackert andalusiskt jordbrukslandskap med vingårdar och olivlundar. Den väldiga Antequera-slätten, la Vega, gör här ett undantag med Sierra de la Camorra, norr om Mollina. Från utsiktsplatsen Mirador la Camorra har du en fin utsikt.

Hit reser många för att utforska någon av de trettio grottor som finns i området, varav några är mycket spännande. Alla är inte tillgängliga då några av grottorna ligger på privat mark.

Cueva de los Órganos mäter en kilometer, och är 100 meter djup. Det finns grottor för både nybörjare och mer erfarna forskare. (Se film längre ner).

Det finns legender som har varit bosatta i området. Som banditen och rövaren El Tempranillo.

Vinproducenter

Vinentusiasterna på Solkusten tar gärna en sväng till Mollina för att besöka någon av de tre vinproducenterna La Capuchina, Cortijo La Fuente och Carpe Diem (tidigare Tierras de Mollina).

Vinskörden inleds i mitten på augusti och avslutas en månad senare. Här odlas moscatel, tintas, merlot, syrah och cabernet souvignon. Det finns 500 hektar vinodlingar i området.

Vingården La Capuchina är också känt för att det är en arkeologisk plats som har ett romerskt mausoleum. Mellan olivträd och vinstockar kan du se resterna av den romerska graven där olika föremål som krukor och tallrikar har påträffats.

Denna vingård är inte bara känd för sina utmärkta viner utan även för olivolja virgen extra.

Cortijo La Fuente har flera viner som har fått utmärkelser. Här är det inte svårt att trivas.

Cortijo La Fuente är en mycket trevlig familjebodega som gör ett par riktigt bra viner. Det vita Afrutado Seco har fått flera utmärkelser och har blivit lite av mitt husvin på sommaren. Gjort på Moscatel de grano menudo. En mycket fräsch, torr, mjuk och subtil smak. Perfekt till färsk fisk och skaldjur.

Don Pepe de Cortijo La Fuente är ett prisbelönt sherrylikande vin på 100 procent Pedro Ximénez.

Eller besök Carpe Diem och pröva deras Transañejo 2010 som häromåret blev vald till provinsens bästa dessertvin.

Det andra veckoslutet i september arrangeras vinskördfestivalen Feria de la Vendimia i Mollina på Plaza de Atenas.

Vinfestivalen i Mollina

Santillán-parken

Har ni egen picknickkorg så ta en sväng till parken Santillán som ligger i ett vackert rekreationsområde mellan samhället Mollina och Sierra de la Camorra. Kanske du blir överraskad av att se det lilla kapellet i parken. Här står nämligen Mollinas skyddshelgon Virgen de la Oliva.

Till parken kommer ”los mollinatos” som invånarna i Mollina kallas vid helger. Det är barnfamiljer och äldre och alla umgås. Det är en härlig stämning i den vackra naturen.

Den fina parken Santillán ligger inte långt från landsväg MA-703 mellan Mollina och Sierra de la Camorra.

Strax intill parken ligger ”castellum de Santillán” som är delar av det som en gång i tiden var en romersk fästning som användes från 100-till 300-talet.

Julkrubbor

Inte långt från Mollina ligger sedan fem år tillbaka Museo Internacional de Arte Belenista. Faktum är att det räknas till världens främsta museum med julkrubbor.

Utställningen är på över 5.000 kvadratmeter och här finns inte mindre än sjuttio konstnärliga julkrubbor och två tusen figurer gjorda av kända konstnärer. Även om det är ett museum för julkrubbor som hör vintern till är det öppet året runt eftersom det även finns en etnografisk samling här.

Mollina ligger sedan fem år tillbaka Museo Internacional de Arte Belenista. Faktum är att det räknas till världens främsta museum med julkrubbor.

Kyrkan Nuestra Señora de la Oliva och klostret Ascensión är andra populära besöksmål i Mollina.

 

 

 

 

 

 

 

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.